Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Végre: az embernél jóval gyorsabban dolgozó betakarító robot született

Végre: az embernél jóval gyorsabban dolgozó betakarító robot született

Agrofórum Online

A Four Growers a közelmúltban uborkaszedéssel bővítette a betakarító robotja tudástárát. Ez a Four Growers betakarító robotjának legújabb fejlesztése, amely egyike az első olyan gépeknek, amelyek az embernél már lényegesen gyorsabban tudnak dolgozni.

Paradicsomszedés tekintetében a robotunk gyorsabb, mint egy ember” –  jelentette ki Brandon Contino, a Four Growers munkatársa. A robot betakarítási sebessége maximálisan 63 kilogramm cseresznye-, illetve szőlőparadicsom per óra, és átlagosan 43 kg/óra. De hogyan tudták elérni azt, ami a többeknek nem sikerült? Brandon szerint az csupán különböző típusú innovációk és technológiák összevonásának kérdése.

Robotplatform
Saját AI-struktúrát építettünk és saját adathalmazt hoztunk létre, hogy betanítsuk az AI-t. Képesek voltunk arra, hogy az AI-t ne csak specifikus információkra tanítsuk meg, hanem azt is szerettük volna, hogy megértsen bizonyos fogalmakat – például a növények felépítésével kapcsolatban. Ezután ezeket a kiegészítő információkat egy hatékonyabb és eredményesebb egyéni tervezővel használtuk fel – magyarázta.

Ez azt jelenti, hogy a Four Growers mindent megtanított a robotot működtető AI-nak a paradicsomról, és miután a gép ezt teljesen megértette, a Four Growers instruálta az AI-t, hogy milyen mozdulatokat végezzen a megtanult ismeretanyag gyakorlati alkalmazása során.

Hiszen egyes paradicsom fajok nagyon zsúfoltan nőnek, így a robot számára nemcsak az jelenthet kihívást, hogy sérülés nélkül szedje le a terméseket, hanem az is, hogy megértse, melyik fürt érett és melyik nem.

Természetesen egyetlen elme sem működne „izmok” nélkül: az utolsó darabkát a robot esetében a fogószerkezet adja. Ez nem úgy néz ki, és nem is úgy viselkedik, mint egy robotkéz, inkább egy kíméletes szedő-vákuumtechnológia, amely finoman lehúzza a terményt a szárról, ahelyett hogy minden egyes gyümölcsöt megragadna.

Ez nagymértékben csökkenti a paradicsom sérülésének kockázatát. Ráadásul a szívóerőnek köszönhetően a szedés sokkal, de sokkal gyorsabb, mintha egy robotizált marok végezné el ezt – mondta Brandon.

A Four Growers azonban nem kizárólag a paradicsom szedésére fejlesztette ki ezt a robotot.
Mi egy betakarító rendszert építettünk – hangsúlyozta Brandon. – Építettünk egy platformot, egy szoftvert, és így terveztük meg a (kezet helyettesítő) betakarító szedőkart, mert tudtuk, hogy a jövőben különböző terményeket szeretnénk vele betakarítani. 

A vállalat nemrégiben az uborkát is hozzáadta az új termények listájához, ami szintén a kötelezettségvállalás részét képezi. Csak annyit kell tennünk, hogy kicseréljük a fogó eszközt, és betanítjuk a mesterséges intelligenciát az új terményre.

A közelmúltban bevezetett uborka-betakarítás csak egy újabb bizonyíték arra, hogy a koncepció valóban terményfüggetlen. A robot egy betakarítási platformként szolgál, melynek AI-ja és mozgásmintázata képes különböző terményekhez alkalmazkodni – hangsúlyozta a Four Growers munkatársa.

Mi várható tehát a paradicsom és az uborka után?
Véleményem szerint a lehetőségeink határtalanok – folytatta Brandon. – Ugyanakkor az a fő célunk, hogy továbbra is a paradicsomra és az uborkára telepítsük a rendszereinket az ügyfelek üvegházaiban. Figyelemmel kísérjük a szamócát, és a paprika lehetőségeit is vizsgáljuk.

A mesterséges intelligenciánkat nemcsak a betakarításhoz tudjuk használni, hanem arra is, hogy új ismereteket nyújtsunk ügyfeleinknek a termesztési szokásaikról. Ők már olyan funkciókat kérnek, amelyeket csak most kezdünk megvalósítani, például a terméshő-térképeket és a termés-előrejelzést.

Mivel ez egy robotizált betakarítási program, a Four Growers robotja túlmutathat az élelmiszeriparon is.
Az általunk épített alaptechnológia a dísznövény-termesztők számára is hasznos lehet: képzeljük el, hogy a robot bemegy az üvegházba, leszedi a virágokat, és azonnal becsomagolja őket. Ez nagymértékben javítaná a termesztők logisztikáját és ezáltal az eredményüket is. Egyelőre nem végeztünk mélyreható feltárást a dísznövények terén, de mindenünk megvan ahhoz, hogy ezen a területen is támogassuk a termesztőket – emelte ki Brandon.

A Four Growers jelenleg kereskedelmi forgalomba hozza a rendszerét.
Év eleje óta futnak a rendszereink a hollandiai és az észak-amerikai vevőinknél, és tudomásom szerint több paradicsomot szedtünk le automatikusan, amelyeket kiskereskedőknek adtunk el, mint bármely más vállalat.

A jövőre nézve izgalmas lehetőségünk nyílik új vetőmag-genetikák kifejlesztésére, amelyek az automatizált betakarítással még hatékonyabbá válnak. A Syngentával való együttműködésünk a fajták sokszínűségét vizsgálja, amelynek struktúrájával kapcsolatban lenyűgöző ismeretekre tettünk szert. Az elkövetkező években várhatóan a rendszerünkhöz igazodó, egyedi igényekre szabott fajtákat fogunk látni – vetítette előre a szakember.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Júliusban jó hírt kapnak a hazai burgonyatermesztők

2024. június 21. 13:10

50 milliárd forint keretösszeggel kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó és a poszt-harveszt fejlesztések támogatására kiírt új pályázati felhívás jelenik meg.

Dinnyeszezonra fel! Korábban érkezik a hazai termény

2024. június 19. 07:10

A kedvező időjárás hatására előbb kerül a polcokra a magyar dinnye. A terület növekedésének köszönhetően emelkedik a betakarítható mennyiség is.

A szerencse forgandó az európai spárgatermesztők számára

2024. június 18. 14:40

Az idei spárgaszezon a termelők szempontjából hullámzó volt. Jelenleg megnyugtatóan alakul a szezon második fele.

Nagy bejelentést tett a Lidl az egyik kedvenc magyar terméke kapcsán

2024. június 18. 07:10

A Lidl az elmúlt 6 évben mintegy 14 milliárd forinttal járult hozzá a magyar görögdinnye piaci pozíciójának erősítéshez.

Fel lehet gyorsítani a paradicsom érését – mutatunk egy ügyes fogást

2023. július 23. 17:10

A nyári szezonban sok hobbikertésznek okoz gondot, hogy a paradicsoma lassan érik, és ezért kénytelen azt a piacon, boltban beszerezni, ha már júliusban egy jó lecsóra vágyik. Vajon fel lehet gyorsítani a paradicsom érését?

Innovatív technológiák forradalmasítják a termények tárolását

2023. július 6. 18:30

A Martin Lishman Ltd. által kifejlesztett terménytárolási technológia segít a gazdáknak Nagy-Britanniában és világszerte optimalizálni a termények tárolását, csökkenteni az energiafogyasztást és biztosítani a magasabb minőségű termést.

Hogyan tároljuk télen a betakarított zöldségeket?

2023. november 8. 07:10

Az őszi betakarítás sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eredményez, mint amennyit el tudunk fogyasztani. A termés egy részét le lehet fagyasztani, be lehet főzni, de a többit hűvös kamrában, pincében, sötét helyen kell tárolni. Kérdés, hogy hogyan?

Szerbia csúcsra tör áfonyában

2021. október 24. 06:36

Szerbia áfonyaültetvényei ötéves, robbanásszerű növekedést követően immár elérték a 2500 ha kiterjedést.