Miért száradnak, sárgulnak a paradicsom levelei a balkonon?

Agrofórum Online

Az egyik balkonládában a paradicsomom levelei hirtelen elkezdtek elszáradni, sárgás-barnás foltok jelentek meg rajtuk. Sok levél fonákján apró sötétbarna pöttyök vannak. A terméseknek (egyelőre) semmi bajuk. Fényképet csatolok.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A képek, bár többet is küldött, sajnos nem elég élesek, így elsősorban a leírására alapozom a véleményemet.

Teraszon, balkonon edényben nevelt növényeken gyakoriak a kártevők és az élettani betegségek vegyes előfordulása. Sokan nem mérik fel, hogy a napos, kővel burkolt erkélyeken, teraszokon a mikroklíma jelentősen eltér a talajban, a hagyományos módon nevelt növényeknél tapasztalhatótól. Különösen a 11-15 óráig terjedő időszak a kritikus a növények számára: ez alatt igen erős a napsugárzás, annak UV sugártartalma, amit a mesterséges körülmények között tartott növények is nehezen viselnek el, az ember is. Ilyen helyen a hőmérséklet sokkal magasabbra emelkedik, mint a kertben, ahol a növények között jár a levegő, és árnyék is időnként előfordul.

A fokozott meleg teraszokon a száraz levegő, az alacsony páratartalom is jellemző, ami kedvez a takácsatkák és a tripszek felszaporodásának. Június második felétől számítani lehet ezekre az apró, szívó szájszervű kártevőkre, tömeges megjelenésükre is. Szívásaik után a leveleken tűhegynyi méretű, sárguló, majd elhaló foltok keletkeznek, amik hamar a levelek elsárgulásához vezetnek. A takácsatkák és a tripszek is elsősorban a levelek hátoldalán élnek, az atkák finom szövedéket is fejlesztenek, arról könnyen felismerhetők a piciny méretű, pókszerű állatok. A tripszek keskeny, 1-2 mm-nél nem hosszabb rovarok, és fekete tűfej nagyságú ürülékcsomókat hagynak maguk után. Atkák ellen bármelyik atkaölő szer hatásos, a tripszek ellen a Mospilan vagy a Neemazal rovarölő szert javaslom. Alkalmazás előtt győződjön meg, hogy az élelmezésügyi várakozási időt a paradicsom szedéséig be tudja tartani! Vegyszermentesen a két kártevő jelentős kártételét a növények nevelési körülményeinek szabályozásával is meg lehet előzni. A déli (kritikus) órákra a növényeket árnyékolja, és napközben próbálja meg a levegő párásítását! Árnyékolásra sok helyen bevált a napernyők felállítása, egyszerű a kezelése, összecsukásával könnyen megszüntethető árnyékoló hatása és esztétikus is.

Beteg paradicsomlevelek (fotók: a kérdező felvételei)

A leveleken, elsősorban az alsó, idősebbeken levélszél sárgulást, elhalást is okoznak a túlzottan meleg, és napsütésnek kitett növényeknél a kedvezőtlen körülmények. Sok vízzel, gyakori öntözéssel és fokozott tápanyagpótlással lehet a növények kondícióját erősíteni.

Az említett kártevők és a kedvezőtlen körülmények nem csupán a paradicsomnál, hanem a teraszon tartott többi növénynél is hasonló kártételt okozhatnak, hasonló tünetekkel. Házilag nevelt növényeknél nem cél a gyakori kémiai, növényvédő szeres kezelés, ezért érdemes végiggondolni az ott nevelt növények számára kedvezőbb életfeltételek kialakítását még a növények elhelyezése előtt.

70 fokos hőség perzselte fel a paradicsomot Marokkóban

2023. október 27. 14:40

A tudósok egyetértenek abban, hogy jelenleg a marokkói mezőgazdaság számára az éghajlatváltozás jelenti a legnagyobb kihívást. Ezzel azok a szakemberek is egyetértenek, akik a helyszínen küzdenek az éghajlatváltozás okozta nehézségekkel.

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

2023. július 23. 04:37

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?

Hiánybetegség vagy kórokozó miatt sárgul a paradicsom levele?

2024. június 21. 04:36

Pár éve nevelek kiskertünkben paradicsomot, saját felhasználásra. Az idén próbáltam ki először S. Marzano 2 (alacsony, bokros növekedésű) paradicsomot és számomra furcsák a levelei. Tanácsát kérem, hogy hiánybetegséggel vagy valami fertőzéssel van dolgom?

Narancssárga, fekete, fehér?! Mini paradicsom új köntösben

2025. június 15. 16:10

A színes mini paradicsomok népszerűsége ugrásszerűen nő Kínában – a vásárlók az ízt, a látványt és a prémium minőséget keresik.