Miféle kártevők szívogatják a paprika bogyóját?

Miféle kártevők szívogatják a paprika bogyóját?

Agrofórum Online

Mitől alakult ki a képen látható kártétel paprikán? Fotót csatoltan küldök Önöknek.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A küldött képen poloskák szívogatása nyomán kialakult kártétel látható a paprika bogyóján. A szívogatásuk által kialakult foltosodás viszont nemcsak a termések felületén, hanem annak belsejében is láthatók felvágásuk után. E jellegzetes tünetek hasonlóan alakulnak a paradicsom esetében is. Kártételük viszont a paradicsom és paprika mellett más zöldségfajokon, pl. babon is megfigyelhető, emellett gyümölcsfajokon és a szőlőn stb. is károsíthatnak.

A termések mellett főként a növekvő hajtások szívogatását részesítik előnyben, de a növény összes részét megtámadhatják. Kártételük mellett viszont jelenlétükkel, valamint szagukkal egyaránt nagy bosszúságot tudnak okozni. Sajnos két, nem olyan régen megjelent poloskafajjal is találkozhatunk kertjeinkben. Az egyik a zöld vándorpoloska, a másik pedig az ázsiai márványos poloska. Mindkét poloskafajnak a lárvája is károsít, melyek kinézete fokozatosan kezd hasonlítani kifejlett példányaira. A zöld vándorpoloska lárvái kezdetben aprók, fekete színűek, rajtuk fehér pöttyök vannak, majd idővel növekednek és fokozatosan zöld színűvé változnak. Az ázsiai márványos poloska lárvái először ugyancsak kisebb méretűek, narancssárgás-piros színezetű testük pedig csíkokkal mintázott.

Foltos a paprika bogyója (fotó: a kérdező felvétele)

A poloskák legnagyobb egyedszámban nyár végén, illetve ősz elején találhatók meg kertjeinkben. Érdemes a kártevőket akár kézzel is irtani: összegyűjteni, majd pedig megsemmisíteni. Megoldást jelenthet továbbá a poloskák fizikai módszerrel végzett távoltartása is a növénytől, melyet pl. hálóval történő takarással érhetünk el.

A kémiai védekezés nemcsak a paprika termésének folyamatos érése miatt nehézkes, hanem amiatt is, hogy újonnan, folyamatosan betelepülő egyedeik miatt akár többszöri permetezés elvégzése is szükségessé válhat. A poloskák jól irthatók több szabadforgalmi kategóriájú készítménnyel is, melyek közül a paprikában a lambda-cihalotrin kontakt hatóanyag engedélyezett. A permetezés elvégzése után a betakarítással mindenképp meg kell várnunk az élelmezés-egészségügyi várakozási idő lejártát!

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Miért lila a paprika termése?

2023. október 6. 04:39

Kérem válaszukat: miért lila ősszel a paprika termése?

Mely zöldségfajok magjaiból érdemes előzetesen palántát nevelni?

2024. február 8. 04:40

Kezdő kertészkedő vagyok, ezért fordulok Önökhöz egy kérdéssel. Mely zöldségfajok azok, melyek magjából érdemes, szükséges előzetesen palántát nevelni?

Paradicsom barna termésráncosodás vírust azonosítottak Lengyelországban

2021. június 1. 05:39

A paradicsom barna termésráncosodás vírust ismét fellelték Lengyelország három régiójában.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, XVII. – Étkezési paprika hajtatása, III. rész

2024. március 28. 11:10

A paprika ápolása kevesebb munkával jár, mint a paradicsomé, de a támrendszer mellett nevelté hasonlít a paradicsomhoz, rendszeresen kell a zsineghez rögzíteni, oldalhajtásait metszeni, esetleg levelezni.