Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

MTI

Az idén kisebb termőterületről 5-10 százalékkal több hajtatott paradicsomot és 5 százalékkal több uborkát takaríthatnak be a termelők a fűtött üveg- és fóliaházakban, ugyanakkor paprikából a tavalyi körül alakulhat a termés, káposztából pedig 10-12 százalékos csökkenés várható a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) előrejelzése szerint.

Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke az MTI-nek kifejtette, hogy idén a napsütés kedvezett a kultúráknak, nem volt szélsőségesen hideg, ezen tényezőknek köszönhetően a termények minősége is kedvezőbb lehet a tavalyinál.

2018-ban az országban 3500-3600 hektáron folyt üvegházakban, fóliákban hajtatott zöldségtermesztés. A múlt évben a termelők mintegy 445 ezer tonna hajtatott zöldséget takarítottak be: paprikafélékből 185 ezer, paradicsomból 130 ezer, uborkából 33 ezer, káposztafélékből 24 ezer tonnát. A gombatermesztés 30 ezer tonnát tett ki – tette hozzá.

Az elnök elmondta, hogy a kertészeti ágazatok kibocsátása a teljes mezőgazdaságon belül tavaly 356,2 milliárd forintot tett ki, ebből a zöldségágazat 180 milliárdot, ezen belül az étkezési paprika 17 százalékot, az étkezési és ipari célra termesztett paradicsom 14 százalékot, a gyökérzöldségek 7 százalékot, a káposztafélék 5,5 százalékot, a hagymafélék 2,5 százalékot képviseltek.

Kitért arra is, hogy a téli időszakokban, amikor a korai termelésű hazai zöldségfélék a fogyasztás kevesebb mint 60 százalékát adják, 15-20 százalékkal drágább a hazai termék az áruházláncokban, szabadpiacon pedig akár 30-50 százalékkal is többe kerül. Amikor viszont a hazai termelésből származó áru meghaladja a fogyasztás 80-85 százalékát, akkor az árak „összeérnek”, maximum 3-5 százalékkal magasabb a magyar áru fogyasztói ára.

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a „lecsószezonig” még várni kell, az június végén, július elején várható – jegyezte meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Több száz gyümölcs- és dísznövényoltványt kellett megsemmisíteni

2024. április 19. 12:10

Az ónodi piacon végzett ellenőrzés során a leggyakoribb problémák a szaporítóanyagok minőségével voltak, de a címkék kapcsán is számos hiányosságot találtak az ellenőrök.

A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása halálos betegséget is okozhat

2024. április 19. 08:10

Az elmúlt években Európa-szerte ugrásszerűen megnövekedett a potenciálisan halálos humán alveoláris echinococcosis parazitás fertőző betegség előfordulása, amelyet egy galandféreg okoz.

A megszokottnál korábban indult az idei spárgaszezon

2024. április 15. 11:40

A hirtelen jött felmelegedésnek köszönhetően az idén tavasszal a három héttel korábban indult a spárga szedése a hazai kertészetekben.

Így segítenek a növényeknek megbirkózni a szárazsággal és a sóterheléssel

2024. április 14. 12:10

Az Intrahorti mint higiéniai és tápoldatokat gyártó cég megfelelő szakértelemmel rendelkezik a piacot jelenleg érintő kihívások kezeléséhez. Ilyen például a Spanyolországban és Olaszországban tapasztalható szárazság.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.

Egyre több a káposztabolha

F. István kérdése: A káposztámat apró fekete bogarak rágcsálják. Mik ezek és hogyan tudok védekezni ellenük?

A keresztesvirágúak földibolhái

2019. március 29. 10:37

A káposztaféléket már az ókori rómaiak is ismerték és nagyra értékelték, orvosságként tisztelték és a szegények orvosának titulálták. Jelentőségét nem véletlenül ismerték el, a hazánkban is évszázadok óta termesztett káposztafélék élettani szempontból számos előnyös tulajdonságokat hordoznak, magas a vitamin- (B1, B2, K1 és C), az ásványianyag- és a rosttartalmuk, így kedvelt élelmiszernövények.