Mik a mandula érésének jelei?

Agrofórum Online

Kérem szíves válaszukat! Milyen jelek alapján ismerhető fel könnyen a mandula termésének érettsége? Köszönöm.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A mandula termése felnyíló csonthéjas termés, melynek érésekor jellemzően külső terméshéja felreped, csontárja pedig kihullik. A csontár héja barna, esetleg sárgás színezetű, mely lényegében a termés valódi belső héjának tekinthető és fontos fajtabélyeg is egyben. A csontárban fejlődő magot pedig vékony, barnás színű maghéj fedi.

A hazánkban található mandulafajták érési időszaka általában szeptember elején kezdődik és október közepéig is eltarthat. A mandula szüretet akkor kell megkezdeni, amikor az első termések maguktól lehullnak a fákról, többségük zöld héja már levált a csontárról, vagy felrepedt. A terméseket házi körülmények között, gyenge ütögetéssel, vagy a fa rázásával tudjuk leválasztani, majd pedig a földről összegyűjteni. Az ütögetés során ügyeljünk arra, hogy az, a termőrésszel berakódott gallyakat ne, csak a termő ágakat érje! A talajról történő összegyűjtés megkönnyíthető, amennyiben a fák alá fóliát vagy ponyvát terítünk ki. Arra is ügyeljünk, hogy a talajra lehullott mandulát mihamarabb szedjük fel, hiszen azok rövid időn belül megbarnulnak, vagy sajnos akár meg is penészedhetnek!

A legmunkaigényesebb feladatnak talán nem is a szedés és a termések összegyűjtése tekinthető, hanem a buroktalanítás. A lerázott mandula jelentős része ugyanis burokkal együtt, vagyis a burkában hullik le. Az ilyen burokban maradt terméseknek a minősége nagyon hamar képes megromlani, így a felszedést követően a kiszedésnek mihamarabb neki kell látni! Idő hiányában legalább a héjas és héj nélküli mandulák kiválogatását ajánlott elvégezni. A burok nélküli mandulát kb. 5 napig érdemes még szárítani, míg a burkában maradt terméseket 1-2 napig ponyvával letakarni. A takarás, füllesztés hatására a burok már könnyebben választható le a termésekről.

A buroktalanított és szárított, héjas mandula már több ideig képes elállni, de a termés mandulabélként való felhasználása még mindig várat magára, hiszen csak a héj megtörése után van lehetőségünk a mandulabelet felhasználni.  

Kiemelt kép: Pixabay

Fűszerszüret: citromfű, menta és bazsalikom

2022. július 19. 06:38

A fűszereknél nemcsak a szüretelés helyes módja és ideje a fontos, hanem a tárolás, feldolgozás is, hogy megmaradjanak az értékes illatanyagok, aromák, színek.

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Hamarosan kiderül milyen lesz a 2019-es évjáratú bor

2019. szeptember 1. 13:33

Az elmúlt évek nemzetközi sikerei, a több tucatnyi díj, elismerés bizonyítja, hogy a hat magyar borrégióban minőségi munka folyik.

Meddig szüretelhetünk még a veteményesben?

2022. október 16. 05:37

Ősszel egyre többen kérdezik tőlem is, hogy mi vajon meddig szüretelünk? Titkon mindig reménykedünk a hosszú indiánnyárban, azért a korai fagyok bekavarhatnak a mi elképzeléseinkbe is.