Kérem szépen a segítségüket abban a témában, hogy hogyan előzzem meg a burgonya csírázását? Köszönöm a segítséget!
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A burgonya gumóin csírák megjelenése a növény fejlődése szempontjából egy természetes folyamat részének tekinthető, hiszen így képesek fejlődni, szaporodni. Nem mindegy azonban, hogy ezek a csírák mikor képződnek, ugyanis a betárolt gumókon való megjelenésük a felhasználhatóság miatt sem tekinthető optimálisnak. Fontos, hogy a tárolás során a megfelelő körülményeket biztosítani tudjuk a burgonyának, ugyanis csak így valósítható meg minőségének megőrzése akár több hónapon keresztül.
A tároló hőmérséklete legyen fagymentes, kb. 4-5 Celsius-fok, ami ideálisnak mondható. Minél magasabb hőmérséklet uralkodik a tároló helyiségben, annál gyorsabban következik be a csírázás is. A hőmérséklet mellett fontos, hogy a páratartalmat is szabályozni tudjuk szellőztetéssel, hiszen túl magas páratartalom rothadáshoz, míg a túl alacsony páratartalom pedig a gumók fonnyadásához is vezethet. Leginkább a kórokozó eredetű fertőzések okoznak problémát a tárolás során, melyek kialakulása szempontjából a magas páratartalom tekinthető kedvezőnek. A rendszeresen végzett átválogatással sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük akár a nagyobb mértékű rothadást, penészedést.
A burgonya esetében kiemelt szerepe van továbbá annak is, hogy kerüljük a gumók fénynek való kitettségét, mely által zöldülésük, így felhasználásra való alkalmatlanságuk következik be.
A tárolás időtartama nemcsak a megfelelő feltételek biztosításán múlik a tárolás helyén, hanem a betakarítás helyes kivitelezésén is. Fontos, hogy a gumókat sérülés ne érje, illetve azok kiválogatásra is kerüljenek! Emellett a beteg gumókat, kiásás során sérülteket is válogassuk ki, azokat rövid időn belül még akár fel is tudjuk használni! A betakarításhoz válasszunk száraz időjárást, így nem kell sokat bajlódnunk azzal, hogy megvárjuk a héj száradását! Száraz időjáráskor a gumóra tapadt talajdaraboktól is könnyedén meg tudunk szabadulni, majd akár rögtön meg is kezdhetjük tárolásukat.
Kiemelt kép: Pixabay