11℃ 0℃
március 4. Kázmér, Lúciusz, Zorán

Miként orvosolhatjuk a paradicsomok rothadását, illetve zöld foltosságát?

Agrofórum Online

Mi baja lehet a paradicsomnak? Sok termésnek az alja rothad, de vannak olyan termések is melyekben éretlen, zöld foltok maradnak. Hogyan lehetne ezt orvosolni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom csúcsának, vagyis bibepont felőli oldalának rothadása gyakorta előforduló problémának tekinthető, mely elégtelen kalciumellátására vezethető vissza. A kalcium a növényben egy igen lassan mozgó tápelem, melynek hiánya elsőként így a fiatal hajtásokon, terméseken mutatkozik meg. A terméseken jelentkező foltok kezdetben világosbarnák, kevésbé észrevehetők, majd idővel beszáradnak, sötétbarna foltokká alakulnak.

Általában már a kötődött kis termések is érintettek a csúcsrothadás tünetével, viszont ez csak később válik láthatóvá. A beteg termések foltjai ugyan a magházba, kocsány felőli részre nem terjednek át, de gyakran megjelenik másodlagos fertőzés is a terméseken, valódi rothadást okozva. A csúcsrothadás nemcsak a paradicsomtermesztés jellegzetes betegsége, hanem előfordulása paprika, illetve padlizsán esetében is megfigyelhető.

A paradicsom már érett termésének egy része akkor marad zöld színű, amennyiben kellő mennyiségű kálium nem áll rendelkezésre a növény számára. A tünetet zöldfoltosságnak, illetve zöldtalpasságnak is nevezik. A tápanyag-ellátás mellett a zöldtalpasság egyes fajták esetében jelentősebbnek is tekinthető. A termések zölden maradása mellett a káliumhiányos növények idősebb leveleinek sárgulása is tapasztalható a levélerek közötti részen, mely a levél csúcsának irányából indul el.

Jól látható tehát, hogy mindkét tünet kialakulása a nem megfelelő tápanyag-ellátásra vezethető vissza. A kialakult tüneteket sajnos megszüntetni már nem lehet, viszont a növények helyes tápanyag-ellátásáról ennek ellenére gondoskodnunk kell, a többi képződő termés egészsége érdekében. A kálium pótlásáról még az őszi időszakban az alaptrágyázás idején gondoskodjunk, hosszabb tenyészidejű növények esetében pedig fejtrágyázással is célszerű kijuttatnunk.

A kalcium pótlását a termések kötődésétől kezdve érdemes a növény számára biztosítani, illetve a növény rendszeres öntözését is fenntartani. Az egyenetlen vízellátás, a talaj túlzott száradása, más tápanyagok túladagolása ugyancsak közre játszhat a mészhiány kialakulásában.

Ajánlatos lenne tehát a növényeket hetente, legalább kéthetente komplex tápoldattal ellátni, illetve a gyorsabb felszívódás és hatás érdekében a tápoldatozást, több alkalommal elvégzett lombtrágyázással is elősegíteni.

Kiemelt kép: Pixabay

Miért ízes a paradicsom?

2021. július 17. 07:36

A kutatócsoport által kifejlesztett új módszernek köszönhetően a pigmentkoncentrációk elemzése nagyszámú mintában, valamint más gyümölcsök és zöldségek esetében is sikerrel megoldható, amely információk hozzájárulhatnak nemesítési irányok kialakításához.

Túl sok a marokkói paradicsom az EU-ban

2021. augusztus 1. 06:56

Az olasz, francia, és spanyol paradicsomtermelők hatósági panaszt tettek annak kapcsán, hogy Marokkó megsérti az Európai Unióval kötött paradicsom-kereskedelmet érintő megállapodást.

Hiánybetegség vagy kórokozó miatt sárgul a paradicsom levele?

2024. június 21. 04:36

Pár éve nevelek kiskertünkben paradicsomot, saját felhasználásra. Az idén próbáltam ki először S. Marzano 2 (alacsony, bokros növekedésű) paradicsomot és számomra furcsák a levelei. Tanácsát kérem, hogy hiánybetegséggel vagy valami fertőzéssel van dolgom?

Paradicsomproblémák és megoldásaik

2024. július 28. 08:10

A paradicsomon többféle kórokozó is jelen van, ugyanakkor igazán látványos, gyors és durva kártételt általában a paradicsomvész, vagy fitoftóra (Phytophthora infestans) tud előidézni.