Miként orvosolhatjuk a paradicsomok rothadását, illetve zöld foltosságát?

Agrofórum Online

Mi baja lehet a paradicsomnak? Sok termésnek az alja rothad, de vannak olyan termések is melyekben éretlen, zöld foltok maradnak. Hogyan lehetne ezt orvosolni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A paradicsom csúcsának, vagyis bibepont felőli oldalának rothadása gyakorta előforduló problémának tekinthető, mely elégtelen kalciumellátására vezethető vissza. A kalcium a növényben egy igen lassan mozgó tápelem, melynek hiánya elsőként így a fiatal hajtásokon, terméseken mutatkozik meg. A terméseken jelentkező foltok kezdetben világosbarnák, kevésbé észrevehetők, majd idővel beszáradnak, sötétbarna foltokká alakulnak.

Általában már a kötődött kis termések is érintettek a csúcsrothadás tünetével, viszont ez csak később válik láthatóvá. A beteg termések foltjai ugyan a magházba, kocsány felőli részre nem terjednek át, de gyakran megjelenik másodlagos fertőzés is a terméseken, valódi rothadást okozva. A csúcsrothadás nemcsak a paradicsomtermesztés jellegzetes betegsége, hanem előfordulása paprika, illetve padlizsán esetében is megfigyelhető.

A paradicsom már érett termésének egy része akkor marad zöld színű, amennyiben kellő mennyiségű kálium nem áll rendelkezésre a növény számára. A tünetet zöldfoltosságnak, illetve zöldtalpasságnak is nevezik. A tápanyag-ellátás mellett a zöldtalpasság egyes fajták esetében jelentősebbnek is tekinthető. A termések zölden maradása mellett a káliumhiányos növények idősebb leveleinek sárgulása is tapasztalható a levélerek közötti részen, mely a levél csúcsának irányából indul el.

Jól látható tehát, hogy mindkét tünet kialakulása a nem megfelelő tápanyag-ellátásra vezethető vissza. A kialakult tüneteket sajnos megszüntetni már nem lehet, viszont a növények helyes tápanyag-ellátásáról ennek ellenére gondoskodnunk kell, a többi képződő termés egészsége érdekében. A kálium pótlásáról még az őszi időszakban az alaptrágyázás idején gondoskodjunk, hosszabb tenyészidejű növények esetében pedig fejtrágyázással is célszerű kijuttatnunk.

A kalcium pótlását a termések kötődésétől kezdve érdemes a növény számára biztosítani, illetve a növény rendszeres öntözését is fenntartani. Az egyenetlen vízellátás, a talaj túlzott száradása, más tápanyagok túladagolása ugyancsak közre játszhat a mészhiány kialakulásában.

Ajánlatos lenne tehát a növényeket hetente, legalább kéthetente komplex tápoldattal ellátni, illetve a gyorsabb felszívódás és hatás érdekében a tápoldatozást, több alkalommal elvégzett lombtrágyázással is elősegíteni.

Kiemelt kép: Pixabay

Így kerülhetők el a paradicsom nem fertőző betegségei

2023. július 27. 10:40

Deformált, repedezett, heges a paradicsom termése? Esetleg nem elég tömött, kevés benne a mag és a léállomány? Ilyenkor egyszerűen megelőzhető, nem fertőző betegségek állhatnak a háttérben.

Kutatás és fejlesztés a jövő biológiai növényvédelméért

2018. május 15. 08:23

A mediterrán országokban mára a hajtatott paprikában 100 %-os a biológiai növényvédelem aránya, paradicsomban is már 70 %. Vajon mi lehet a biológiai növényvédelem sikerének titka?

Nem érnek be időben a paradicsomok - mi lehet a baj?

2025. augusztus 13. 08:40

Az idei nyáron miért nem érnek a paradicsomok, ilyenkor már érni, színesedni szoktak? Máshol is észlelhető, fellépett ez a jelenség?

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kórokozói?

2019. augusztus 14. 04:36

Hogyan védhetjük meg a házikertben vagy a hétvégi telken termesztett paradicsomunkat a kórokozók sikeres fertőzésétől? Hogyan alkalmazhatjuk az integrált növényvédelem alapelveit a paradicsomot károsító vírusokkal, baktériumokkal, gombafajokkal szemben?