Miként teleltessem a szabadgyökerű facsemetéket a tavaszi kiültetésig?

Miként teleltessem a szabadgyökerű facsemetéket a tavaszi kiültetésig?

Agrofórum Online

Szabadgyökerű facsemetét vásároltam, hogyan teleltessem, hogy ne károsodjon, mivel tavasszal szeretném majd kiültetni? Addig hová tegyem?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Legfontosabb, hogy bármikor is történik az ültetés, a hazavitt fa gyökereinek kiszáradását meg kell előzni, különben a fa elveszti megeredési képességét. Vásárlás után és a kiültetéssel kapcsolatos elhatározás előtt, a csemete gyökereit vízbe ajánlott állítani, vagy vizes anyaggal, vízbe áztatott papírral érdemes letakarni, becsomagolni még néhány órás időtartamra is.

A leggyakoribb megoldás, ha a facsemetét a végleges helyére ülteti ki még a talaj megfagyása előtt. A legtöbb oltványt, a biztosabb megeredés érdekében, ősszel szokták telepíteni. Ennek több oka is van:

  • kitermelés utáni gyors elültetés, megvédi a gyökereket a kiszáradástól,
  • hasznosul az őszi, téli lehulló csapadék, segíti a beiszapoló öntözést, kevesebb későbbi öntözés szükséges a megeredés érdekében,
  • az időben, még enyhe időjárásnál történő ültetés esetén – a tartós fagyok előtt – megkezdődik a hajszálgyökerek növekedése, fejlődése, bedúsul a gyökérzet, ami a téli fagyokkal szembeni ellenállóságot erősíti.
Facsemete fejlett gyökérzettel

Téli, átmeneti tartása vermeléssel is megoldható a szabadban, amikor is a fát elfektetve, de a gyökereit a talajba besüllyesztve helyezik el. A gyökér feletti talajréteg, mely 20-40 cm is lehet, szintén nedves legyen, és az is maradjon, felette erős fagyok idején hőszigetelő takaróréteg kihelyezéséről is gondoskodni kell.

Szabadgyökerű facsemeték

Javasolják a gyökeres facsemeték fagymentes helyen, pl. pincében, tárolóban történő elhelyezését, ekkor két tényező szabályozása fontos: a gyökérzet kiszáradását el kell kerülni, folyamatos nedvesen tartását kell biztosítani a levegőzése mellett. Nedves homokban vagy nedves fűrészporban, faforgácsban tartás ideális erre a célra. Jó példa rá a faiskolai, kertészeti árudák gyakorlata, ahol faforgácsban tárolják a talajból kitermelt és árusításra elhelyezett facsemetéket. Fontos, hogy biztosítva legyen a gyökérzet levegőzése, különben azon kórokozók szaporodnak fel, amik gyökérpusztulást okoz(hat)nak. Emiatt a levegőt át nem engedő műanyag fóliás csomagolást kerülni kell. Fontos, hogy a pince ne legyen vizes, nedves, ne csöpögjön faláról a lecsapódó pára, mert ilyen helyen a levegő páratartalma harmatponthoz közeli, a facsemetén is vízlecsapódás jön létre.

Elterjedt módszer, hogy az ősszel megvásárolt szabadgyökerű facsemetét azonnal nagyméretű, 10-20 literes űrtartalmú konténerbe ültetik el, melyet laza, tápanyagdús, nedves talajjal töltenek fel. Benne a begyökeresedés, az új hajszálgyökerek fejlődése gyorsan beindul, amennyiben Ön fagymentes helyet tud számára biztosítani tavaszig. Mire a tavasz megérkezik, a saját konténeres fája kiültetésre alkalmas lesz. Ez a fa rügyfakadás után is kiültethető, hiszen konténeresként funkcionál. A téli fagymentes elhelyezés a feltétele ennek a módszernek: az edényben nevelt növények gyökérzete gyorsan felveszi a környezete hőmérsékletét, ezért fagyos körülmények között nem alkalmazható ez a megoldás.

Mikor és hogyan ültessük ki palántáinkat?

2022. április 30. 16:34

Milyen fejlettségi állapotnál szabad kiültetni a palántákat? A műveletet hogyan kell végrehajtani, illetve mire kell odafigyelni?

Túl sok a szilva, sárgulnak a fák

2018. augusztus 3. 06:04

Balogh É. kérdése: A szilvafán túl sok termés van, az idősebb levelek száradni kezdtek, a fiatal hajtások sárgulnak. Gyanítom, hogy magnéziumhiányos a fa. Van magnézium-szulfátom (keserű só), nem tudom, milyen töménységben szabad vele permetezni, mert kezd érni a szilva?

Hogyan védekezhetünk a kéregmoly ellen?

2018. szeptember 21. 07:30

R. Veronika kérdése: Idősebb őszibarackfáim törzsén sebzések és furcsa, rágásra utaló csomók jelentek meg. Milyen kártevő okozhatja a problémát, és hogyan lehet megvédeni a fákat ellene?

Mitől sárgul a krumplim levele?

G. Csaba kérdése: Mitől sárgul a krumplim levele?