Mikor és hogyan érdemes szüretelni a téli almát?

Agrofórum Online

Hogyan állapítható meg, hogy alkalmas a szedésre a téli alma?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A téli alma és a téli körték is utóérő gyümölcsök, leszedés után az érési folyamatuk folytatódik, és tárolás közben fejeződik be.

Szedés előtt a gyümölcsök következő külső tulajdonságait kell megvizsgálni a szüret időpontjának megállapításához:

érjék el a fajtára jellemző teljes méretet, a héjuk színesedjen be, kettévágva a magok héja barna színű legyen, gyümölcs kocsánya könnyen leváljon a fáról. Az érést jelzi az almák tömeges hullása is.

A fakoronák különböző részein növő almák nem egyszerre érnek be, a napnak erősebben kitett helyeken hamarabb megindul az érés, a korona árnyékos helyein az érési folyamat lassabb. Ezért a gyümölcsszedést válogatással, 2-3 alkalommal szokták elvégezni. A gyümölcsöt finoman megfogva, de határozottan, a kocsányával együtt kell leszedni, ügyelve arra, hogy a kocsány ne szakadjon ki, és a fáról ne törjön le termőrész. A kocsánytalan termések a sérülés helyétől kiindulóan romlásnak indulnak. Érett alma kocsánya könnyen leválasztható a fáról.

Érés jele, hogy a gyümölcs húsa kissé megpuhul, mely a belső fiziológiai elváltozásoknak a kísérő jelensége. A gyümölcs cukortartalma megnő, savtartalma csökken, és kialakulnak a fajtára jellemző íz és illatanyagok. Érés folyamata szaglással is ellenőrizhető.

Érés ideje termőhelyenként és évjáratonként 1-2 hetes eltérést mutathat. Tartósan száraz, meleg, páraszegény nyár hatására az alma gyorsabban érik a szokásosnál, ilyenkor a héj tipikus, fajtára jellemző színeződése elmaradhat.

A túl korán szedett gyümölcsöknél gyakoribbak bizonyos tárolási betegségek (magházbarnulás, fonnyadás, héjbarnulás, keserűfoltosság), mint a kifejlett állapotban szüretelt almáknál. Tehát a szüret helyes időpontjának megválasztása a tárolhatóságot alapvetően meghatározza. Szüretnél nagy figyelmet kell fordítani a gyümölcs törődés, ütődés mentes kezelésére, igyekezni kell a leszedett alma minél kevesebb mozgatására válogatás során.

Az alma tárolhatóságának alapfeltétele, hogy szedés után órákon belül hűvös tárolóba kerüljön a gyümölcs. Alma tartós tárolásához + 1-2 ℃ hőmérsékletű hűtött helyiség szükséges (hűtő tároló), ami házi kerti körülmények között általában nem biztosítható. Az ajánlottnál magasabb hőmérsékletű tároló helyeken az alma utóérése lelassul ugyan a szabadföldi viszonyokhoz képest, de nem hónapokig, hanem csak néhány hétig biztosítja az alma megfelelő minőségét, az utóérés fokozottabb. Ezt az alma gyorsabb elfogyasztásával, felhasználásával tudjuk kompenzálni. Az érés folyamatát, az alma minőségét ezért folyamatosan ellenőrizni érdemes.

Milyen kihívásokkal néz szembe az almaágazat? Konferenciát szerveznek

2023. február 13. 13:36

Március második felében szakmai konferenciát szerveznek, melyen az almaágazatot érintő aktuális kérdéseket veszik számon.

A pálinka nem játék! - Csak a kiváló minőség az elfogadható

2018. december 13. 04:36

Ez az írás a húszas éveinek elején járó Szőllősi Kristófról szól, aki, többek között, az ország legnagyobb pálinka- és párlatversenyén a Quintessence-n kategória győztes lett, és megmutatta, hogyan is lehet, illetve kellene ezt csinálni.

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?

Új klímatűrő almafajtát nemesítettek ki

2020. augusztus 15. 09:38

Az egyre melegedő klímával új fajtákat kell fejleszteni és forgalomba hozni annak érdekében, hogy a fogyasztók továbbra is ízes, ropogós almát fogyaszthassanak.