Mikor kezdjük el a bakhátak elkészítését a burgonyának?

Agrofórum Online

Mikor kezdjem el a burgonyának a bakhátak elkészítését? Tényleg van értelme megcsinálni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya termesztése során, kifejezetten nagy fontossága van a bakhátak elkészítésének, hiszen ezzel tudunk a gumók számára megfelelő életteret létrehozni. Ez azt jelenti tehát, hogy a bakhátak elkészítésével tudjuk elősegíteni, házikerti viszonyok között is azt, hogy több és jobb minőségű termésünk fejlődjön. A gumók fejlődésük és növekedésük során képesek a talajból úgymond kinőni, melyet az időben, több alkalommal elvégzett töltögetéssel van lehetőségünk megakadályozni. A talajból kilógó gumók fény hatására meg is zöldülnek, ez a termések minőségi romlása mellett eltarthatóságukra is rossz hatással van.

A talajjal való feltöltés viszont nemcsak a gumókra van pozitív hatással, hanem a szárat is jobban védi fejlődése során, a gyökérképződést is elősegíti, melyeken több gumó fejlődése is várható. A töltögetés során továbbá a növény körül fejlődő gyomok irtása is elvégezhető, így a gyomlálás ugyancsak egymenetben végezhető el a folyamat során. Jól látható tehát, hogy a töltögetésnek, a bakhát elkészítésnek számos pozitív hatása van, így ezzel minden esetben ajánlatos foglalkoznunk, erre időt szánnunk.

A burgonya termesztése során úgynevezett primer és szekunder bakhátakat is készíthetünk. A primer bakhátat már az ültetés alkalmával elkészíthetjük, melyet pontosan a talajba került gumókhoz igazítva, középre készítsünk el! A továbbiakban a töltögetést még legalább 2-3 alkalommal érdemes megtenni, miután a gumók már kicsíráztak. Az első alkalommal várjuk meg míg a növény a 10-15 cm-es magasságot elérte, majd az utolsó töltögetést a virágzás előtt, vagyis a bimbók megjelenése idejében már fejezzük be!

A töltögetést általában sekély kapálással összekötve szokás végezni, mellyel a növény körüli talajrésszel hozunk létre a burgonya számára egyre magasabb bakhátat. A kialakításnál törekedjünk az egyenletességre, mely a bakhát méretére és alakjára is vonatkozzon! A végleges bakhát kb. 20-30 cm-es magasságú és trapézhoz hasonló keresztmetszetű, és kellően védi a termést a minden irányba közel azonos mennyiségű talajfedettséggel. 

Kiemelt kép: Pixabay

A belga burgonyaipar a koronavírus következményeivel küzd

2020. szeptember 28. 15:47

A sült krumpli országában, Belgiumban a koronaválság rányomta bélyegét az egyik kiemelten fontos élelmiszeripari szegmensre, a burgonyaiparra.

Betiltják a kiskerti eper- és burgonyatermesztést? Drasztikus lépésen gondolkodik Németország

2023. július 19. 10:10

A vízigényes eper- és burgonyatermesztés részleges korlátozásának tervéről röppentek fel híresztelések Alsó-Szászországban. Valóban pazarolják a vizet a háztáji termesztők?

Így kell táplálni a burgonyát!

2018. június 25. 10:27

A burgonya tápanyagigény szempontjából az igényes növények közé tartozik. Egy tonna gumóban 5 kg nitrogén, 2 kg foszfor, 9 kg kálium hatóanyag található meg.

A burgonya jelene és jövője hazánkban

2023. augusztus 16. 14:40

A burgonya hazai helyzetével kapcsolatban tájékozódhattak a téma iránt érdeklődők az idén immár 35. alkalommal megrendezett Országos és Nemzetközi Burgonya Tanácskozás, Fajta- és Növényvédelmi és Technológiai Bemutatón. A Nyírtelek-Gyulatanyán megtartott előadássorozat Augusztinyi András kísérletvezető (NÉBIH Gyulatanyai Fajtakísérleti Állomás), a VulcanAgro Kft., a Nitrogénművek Zrt., a NÉBIH, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara jóvoltából valósulhatott meg.