Mikor kezdjük el a burgonya előcsíráztatását a korábbi ültetéshez?

Agrofórum Online

Azt szeretném megtudni, hogy mikor kezdhetjük el a burgonya előcsíráztatását a hamarabbi ültetéshez? Köszönöm válaszukat!

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonya gumóinak csírázása a talajban viszonylag lassan indul meg, ehhez ugyanis optimális feltételek mellett is legalább három hét szükséges. Sokszor az időjárási feltételek változása, illetve a különböző fajták tulajdonságai miatt is vontatottabb a burgonya korai fejlődése, mely a gumók előcsíráztatásával szintén kiküszöbölhető. Az előcsíráztatás legfőbb előnye viszont a korai termésszüret, ezzel ugyanis a saját termesztésből származó burgonyát jó pár héttel hamarabb tudjuk élvezni.

A burgonya tenyészidőszakának megrövidítéséhez viszont már előre kell gondolkoznunk, hiszen a környezeti körülmények függvényében akár 1,5 hónap is szükséges lehet a gumók kellő mértékű kicsírázásához (úgy kell számolnunk, hogy a kiültetés leghamarabb április elején lehetséges). Olyan gumókat válasszunk, melyek 4-8 cm átmérőjűek és helyezzük azokat faládába, vagy papírral bélelt műanyag rekeszekbe, sorba, egymás mellé. A csírázáshoz legalább 10 fok és napfény is szükséges, valamint magas páratartalom egyaránt. Száraz levegőjű helyiségben a magas páratartalom lyukakkal ellátott zacskóval való takarással is elérhető. A környezeti feltételek közül nagyon fontos az, hogy a gumó elegendő fényt kapjon, anélkül ugyanis a fejlődő csírák hosszúak és vékonyak lesznek, melyek az ültetés során könnyen letörnek.

A gumókon optimális esetben zömök, pár cm-es hosszúságú, zöldes-lila színezetű csíráknak kell képződnie. A talaj felmelegedésétől függően általában az ültetést április elején tudjuk leghamarabb elvégezni, melyből kellő feltételek mellett május végén, június elején akár már termést is szedhetünk. A növény fejlődése nemcsak az előcsírázással, hanem az ültetés utáni gondozással, rendszeres öntözéssel is elősegíthető.

Az előcsíráztatás elmaradása esetében, a gumók ütetésének ideje kb. március közepére tehető. A könnyen felmelegedő, laza, aprómorzsás szerkezetű talajban a csírák és a gyökerek képződése is hamarabb beindul. A jól fejlődő, kártevőktől és kórokozóktól is mentes állományból kb. nyár közepére már fejlett, fogyasztásra alkalmas gumókat szedhetünk.

Kiemelt kép: Pixabay

Ropogós pecsenye lazacos krumplival

2019. december 22. 04:39

Sok ismerősömtől hallottam, hogy az ünnepi asztal elengedhetetlen étele a lazac. Hogy ezt ki milyen formában vagy fogásként képzeli el, annak csak a képzelet szabhat határt.

Több krumpli veszett a sárba Nyugat-Európában, mint a magyar össztermés

2024. február 12. 07:10

Magyarországon nagyjából 8000 hektáron vetjük a burgonyát – a kiadós esőzések miatt most ennél jóval több krumpli fulladt a sárba Nyugat-Európában. Hollandia a legnagyobb vesztes.

Korai burgonyát a házikertből

2024. december 29. 08:10

Az elmúlt években továbbra is szívesebben vásárolták a fogyasztók a fólia alól szedett, részleges takarással termesztett és a csak előcsíráztatással, szabadföldön nevelt tavaszi zsenge burgonyát.

Új eljárást fejlesztettek ki a burgonyavírus ellen

2018. április 6. 06:32

A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok.