Hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon ki és ne is rothadjon meg?

Agrofórum Online

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon és ne rothadjon meg?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonyát tárolása során baktériumok, valamint gombás betegségek is megtámadhatják. E kórokozók a gumókat már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is fertőzhetik. Az Erwinia a gumók egy részének vagy egészének rothadását okozza, mely által kellemetlen szagúak, kásásak lesznek, egy idő után pedig folyóssá válnak. A Fusarium fajok által okozott tünetek bemélyedt, ráncosodó barna foltok formájában jelennek meg a termények felületén. A gumók belsejében gyakran körkörös formában szürkülés, barnulás, de üregesedés is bekövetkezhet. A fitoftórás betegség fertőzése a tárolóban tovább folytatódik, mely tünetei közé tartozik a gumókon szürkés, kissé bemélyedő, kemény és ráncos foltok kialakulása, ezáltal a gumó húsa is vörösbarnára színeződik.

A betegségek kialakulását úgy előzhetjük meg saját termesztés esetében, ha a betakarítást is nagy körültekintéssel végezzük el. Fontos, hogy a kiásás során ne okozzunk sérülést a gumókon, ez ugyanis kaput nyit a fertőzéseknek. A betakarítást csak akkor végezzük el, amikor a gumók már teljesen megértek, hiszen éretlen állapotban alapból rövidebb ideig tarthatók el. A burgonya felszedését lehetőleg száraz időben végezzük, valamint a gumókat kissé tisztítsuk meg a rátapadt talajmaradványoktól is és hagyjuk felületüket kissé megszáradni. Betárolni csak a sérülésektől és betegségektől mentes gumókat szabad! A tárolásra olyan tárolóeszközt válasszunk, amely jól át is tud szellőzni, pl. egy farekesz vagy kosár.

A tárolásra a legalkalmasabb hely a pince, ahol kellően sötét van ahhoz, hogy a gumók ne képezzenek csírákat. A fény hatására továbbá a gumók héja és az alatta lévő szövetek be is zöldülhetnek, mely részek fogyasztása káros az emberi egészségre, azok glikoalkaloid (szolanin) tartalmuk miatt. A hőmérsékletnek kb. 4-8 fok között kell lennie, illetve minél alacsonyabb a páratartalom, annál kisebb az esélye a kórokozók megjelenésének is, ezért az sem hátrány, ha a helyiségben a szellőztetés megoldott. A tárolás során érdemes továbbá hetente egyszer a burgonyák átválogatását elvégezni, hiszen egy rothadó gumóról a betegség a többire gyors ütemben terjedhet át.

Hogyan termesszünk édesburgonyát?

2022. július 15. 11:30

Már néhány édesburgonya palánta is bőséges termést hozhat az egész családnak.

Hogyan, mikor és mivel mentesíthetjük a talajt a gomba- és rovarkártevőktől?

2023. szeptember 16. 04:36

Talajfertőtlenítést szeretnék végezni gomba-, valamint rovarkártevők ellen háztáji szabad földemen. Burgonyát és zöldségeket termelek saját szükségletre. A kérdésem az, hogy mikor, mivel, milyen időszakban, és hogyan lehet a talajt a gomba- és rovarkártevők ellen a kiskertben házilag védeni?

Luxuscikk lehet a sült krumpli!

2018. december 29. 12:10

Míg Írországban az elmúlt évben a vendéglátóipari szektor 60-80 euróért juthatott hozzá egy tonna hámozott burgonyához, addig most 340-350 eurót kell fizetniük

Hogyan érdemes a burgonyát tárolni?

N. Gábor kérdése: Fiatal gazdaként burgonyát termesztek, milyen tárolási módot ajánl?