Hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon ki és ne is rothadjon meg?

Hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon ki és ne is rothadjon meg?

Agrofórum Online

Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy hogyan tároljam a burgonyát, hogy ne csírázzon és ne rothadjon meg?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A burgonyát tárolása során baktériumok, valamint gombás betegségek is megtámadhatják. E kórokozók a gumókat már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is fertőzhetik. Az Erwinia a gumók egy részének vagy egészének rothadását okozza, mely által kellemetlen szagúak, kásásak lesznek, egy idő után pedig folyóssá válnak. A Fusarium fajok által okozott tünetek bemélyedt, ráncosodó barna foltok formájában jelennek meg a termények felületén. A gumók belsejében gyakran körkörös formában szürkülés, barnulás, de üregesedés is bekövetkezhet. A fitoftórás betegség fertőzése a tárolóban tovább folytatódik, mely tünetei közé tartozik a gumókon szürkés, kissé bemélyedő, kemény és ráncos foltok kialakulása, ezáltal a gumó húsa is vörösbarnára színeződik.

A betegségek kialakulását úgy előzhetjük meg saját termesztés esetében, ha a betakarítást is nagy körültekintéssel végezzük el. Fontos, hogy a kiásás során ne okozzunk sérülést a gumókon, ez ugyanis kaput nyit a fertőzéseknek. A betakarítást csak akkor végezzük el, amikor a gumók már teljesen megértek, hiszen éretlen állapotban alapból rövidebb ideig tarthatók el. A burgonya felszedését lehetőleg száraz időben végezzük, valamint a gumókat kissé tisztítsuk meg a rátapadt talajmaradványoktól is és hagyjuk felületüket kissé megszáradni. Betárolni csak a sérülésektől és betegségektől mentes gumókat szabad! A tárolásra olyan tárolóeszközt válasszunk, amely jól át is tud szellőzni, pl. egy farekesz vagy kosár.

A tárolásra a legalkalmasabb hely a pince, ahol kellően sötét van ahhoz, hogy a gumók ne képezzenek csírákat. A fény hatására továbbá a gumók héja és az alatta lévő szövetek be is zöldülhetnek, mely részek fogyasztása káros az emberi egészségre, azok glikoalkaloid (szolanin) tartalmuk miatt. A hőmérsékletnek kb. 4-8 fok között kell lennie, illetve minél alacsonyabb a páratartalom, annál kisebb az esélye a kórokozók megjelenésének is, ezért az sem hátrány, ha a helyiségben a szellőztetés megoldott. A tárolás során érdemes továbbá hetente egyszer a burgonyák átválogatását elvégezni, hiszen egy rothadó gumóról a betegség a többire gyors ütemben terjedhet át.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.

Sárban fuldoklik a krumpli, kétségbeejtő helyzet alakult ki Nyugat-Európában

2024. január 18. 13:10

Sárban dagonyázva próbálják betakarítani a burgonyát Nyugat-Európában, de a termés egy jelentős része így is benne marad a földben, óriási károkat okozva a gazdáknak.

Űrburgonyát ültetnek a tudósok

2024. január 25. 13:40

A tudósok megkezdték az öt hónapot az űrben töltött több mint 60 000 vetőgumó kiválogatását és termesztését, abban a reményben, hogy olyan egyedi tulajdonságokat fedeznek fel, amelyek javíthatják a termelés hatékonyságát és a terméshozamot.

Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

2023. július 15. 14:37

Burgonyával kapcsolatos kérdésemre várom válaszukat! Kell már permetezni fitoftóra ellen?