Mikor metsszük meg a gyümölcsfákat és gyümölcsbokrokat?

Mikor metsszük meg a gyümölcsfákat és gyümölcsbokrokat?

Agrofórum Online

Kérem válaszukat, hogy mikor metsszem meg a különböző gyümölcsfákat és gyümölcsbokrokat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfák rendszeres metszése egy fontos, általában minden évben elvégzendő feladat kertünkben, hiszen ezzel érhető el a fák méretének és koronaformájának fenntartása, terméseik mennyiségének és minőségének megőrzése egyaránt. Egy megfelelően elvégzett, helyes metszéssel évente akár 20-30%-kal is növelhető a termésmennyiség. Azonban amellett, hogy nagyon fontos az, miként is végezzük el a metszést, annak időpontja is meghatározó, gyümölcsfajonként változó.

Talán a legegyszerűbb dolgunk az almatermésűek esetében van, mely csoportba pl. az alma, körte és naspolya tartoznak. Az optimális metszési időszak számukra tél végén, februárban vagy márciusban van, de erre akár télen is sort keríthetünk egy-egy melegebb, fagymentes nap alkalmával.

Rövidebb időszak áll rendelkezésre a nyugalmi időszak után a csonthéjasok megmetszésére, hiszen a gutaütés növényvédelmi problémái miatt ezek metszését érdemes a rügyfakadáshoz közeli időszakra időzíteni. Legfogékonyabb a gutaütésre a kajszi, valamint az őszibarack, de a cseresznye-, meggy- és szilvafák is fertőződhetnek e kórokozókkal a tél folyamán végzett beavatkozások által. Nemcsak tavasszal, hanem a szüreti időszak után is elvégezhető ezeknek a gyümölcsfáknak a metszése, mely a korszerű ültetvényekben is rendszerint bevált és elterjedt módszernek számít.

A bogyósok közül a málnát szintén a szüret után közvetlenül metszhetjük meg. A szeder esetében is érdemes hasonlóan eljárni, még akkor is, ha a termések szüretét csak októberben fejeztük be. A bodzánál is hasonló a helyzet, a metszés megfelelő időpontja a szüret utáni időszakban lenne, viszont fagymentes napokon a tél folyamán is bátran metszhetjük bokrait vagy fácskáit. A ribiszkék egészen a lombhullástól, vagyis kb. október végétől a tavaszi kihajtásig metszhetők, szintén télen is, fagymentes napok alkalmával. A köszméte esetében kora tavasszal a rügypattanásig tartó időszak az optimális metszésre, de télen is elvégezhető enyhe napokon ez a beavatkozás.

A diófákat csak ősszel metsszük, hiszen minden más időszakban a metszéskor keletkezett seben keresztül a fa úgyszólván elvérezhet. A tavaszi időszakban okozott sebekből kicsorduló nedv továbbá nehezen is szárad, ezáltal korhadást indíthat el.

Kell-e ősszel metszeni a rózsát?

2023. november 1. 05:40

Valaha én is a tavaszi és nyári metszés híve voltam, de valahogy nem adta azt a virágmennyiséget a foglalkozás ellenére egyik tövem sem, amit elvártam volna.

Sok lesz az alma, ha így metszik meg a fát - Az alma szakszerű metszése (I. rész - karcsú orsó)

2019. március 21. 08:39

A termőkorú almafákon a termőrészekkel jól berakódott két-három éves termőgallyak a legértékesebbek.

Gyümölcs Videó

Hogyan ültessük a mandulákat, hogy a beporzás biztosított legyen?

2022. október 20. 04:37

Úgy tudom, a mandulafajták önmeddők, tehát legalább kettő kell belőlük, hogy termékenyüljenek. A Tétényi Bőtermő és a Tétényi Rekord megfelelő kombináció? Ha igen, milyen messzire lehet őket ültetni? Illetve mekkora térállás indokolt a számukra?

Miért és hogyan fertőtlenítsük a metszőollót és a többi szerszámot?

2023. január 28. 06:38

Növényvédelem és mégse: miért és hogyan fertőtlenítjük a szerszámainkat? Lássuk, hogy mi a jelentősége, és hogyan végezhető!