Milyen állat készít rengeteg lyukat a kertben?

Milyen állat készít rengeteg lyukat a kertben?

Agrofórum Online

Milyen állat készítheti a kertemben található rengeteg lyukat?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A mezei pocok elszaporodása ebben az évben meglehetősen jelentősnek tekinthető, több kerttulajdonos és nagyüzemi gazdálkodó egyaránt túlzott mértékű jelenlétükről számolt be. A pocok által készített lyuk mérete kb. 2-3 cm nagyságú, alakja pedig kissé ovális, melyhez tartozó járatok kb. 50 cm mélységben húzódnak, bennük fészkelő, rejtőző és kamraüreget egyaránt készít magának a kártevő. Főként olyan területen találhatók meg járatai és a lyukak, melyeken magas növényzet nem található, pl. gyepeken, illetve megfelelő mennyiségű táplálék is rendelkezésükre áll.

A pocok sajnos nagyon szapora állta, évente több nemzedéket is képes létrehozni, főként olyan őszi időjárás esetében tud jelentős károkat okozni, mint ami ebben az évben is tapasztalható volt. A hosszú és meleg, száraz ősz ugyanis kedvező feltételeket teremt számára, így tovább képes szaporodni és táplálkozást folytatni. Leginkább a reggeli és eseti órákban aktívak, de nem ritka, hogy napközben is felbukkannak. A rágcsáló kb. 10 cm testhosszal rendelkezik, mely rövid farokban végződik, szőrzete barnás, hasi részén pedig fehéres színezetű. Kártétele nagyon sokrétű lehet, hiszen aligha válogat a kertben termő növények közül. Főként a zöld növényi részeket kedveli, de terméseket, virágokat, gyökereket, betárolt terményeket is fogyaszthat. Emellett sajnos ürülékével is szennyez, valamint a betegségek terjesztésével egyaránt nagy problémát tud okozni.

A mezei pocok által készített lyuk a talajban (fotó: a kérdező felvétele)

A védekezést semmiképp sem szabad mellőzni, a fent említett károkozás miatt. A lyukakat érdemes lehet pár nappal a tervezett kémiai védekezés előtt lábbal betömködni, ezzel ugyanis láthatóvá válik majd, mely lyukakban élnek valóban a rágcsálók. Házikerti körülmények között a kalcium-karbamid hatóanyagú, Detia Carb és Delu készítmények használhatók fel, melyeket a nyitott járatokba kell elhelyezni, majd ezután talajjal lefedni (további tájékoztatás a készítmények csomagolásán olvasható a használatukkal kapcsolatban).

Kisebb egyedszám esetén a természetes ellenségek megtelepedésének elősegítésével is védekezhetünk. A kertbe helyezett T alakú ülőfákkal a ragadozó madarak betelepedése segíthető elő. Az ülőfák kihelyezése azonban csak olyan helyre történjen meg, ahol kémiai védekezésre nem fog sor kerülni, vagy ilyen esetben érdemes a már meglévő ülőfákat eltávolítani.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

A mezei pocok elleni védekezés a no-till technológia egyik legnehezebb eleme? (VIDEÓ)

2020. március 20. 20:10

Február elején két helyszínen, Siófokon és Kecskeméten rendezte meg a IV. AgroFIELD Akadémia Konferenciát az Agrofil-SZMI Kft. A számos gyakorlati szempontból hasznos és érdekes téma mellett ezúttal egy igazán úttörő technológiai megoldás is helyet kapott az előadások sorában; a minimum till, illetve a no-till, vagyis a talajművelést részben vagy egészben elhagyó növénytermesztési módszer.

Tömeges őzelhullástól tartanak a vadászok a rágcsálóirtó szer engedélyezése miatt

2018. október 26. 10:36

A rágcsálóirtó szer leginkább az őzre és a mezei nyúlra jelent veszélyt ezen fajok táplálkozásbiológiája miatt.

Pocokkártétel! Napraforgóban?

2023. augusztus 16. 15:40

A mezei pockok kártételét a „pockos” vidékeken gazdálkodók megszokhatták már, azonban az idei évben az szokatlan mértékben jelent meg a napraforgótáblákon is.

Pocokinvázió: jövőre nagy valószínűséggel érkezik az újabb csapás

2023. december 5. 14:40

Példátlan mértékű pusztítást végeztek idén a mezei pockok a magyar földeken, és úgy néz ki, hogy jövőre ennek megismétlődésétől kell tartanunk.