Milyen ápolást igényel a konténeres olajfa?

Milyen ápolást igényel a konténeres olajfa?

Agrofórum Online

Kaptam egy konténeres olajfát, nekem nagyon fontos ez a növény az ajándékozó személye miatt, ezért jól szeretném gondozni, hogy sokáig örömünkre szolgáljon. Milyen ápolást igényel a fa, kiültethetem-e?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az olívaolajat adó európai olajfa (Olea europaea) természetes környezetében hosszú életű, több száz évig is elélő növény. Konténerben nevelve viszont erre nem számíthat. Mediterrán vidékről származik, ez határozza meg környezeti, nevelési igényeit. Napos, meleg helyen él, ahol viszonylag kevés esővel is beéri, és olyan helyen telel, ahol a téli fagypont alatti hőmérséklet ritka. Ezek alapján ajánlom a következőket:

Olívafa tartása hasonlít a szintén mediterrán eredetű leanderéhez. Hazánkban fagymentes helyen történő teleltetéssel lehet biztonságosan nevelni, 3-10 °C közötti, világos hely megfelelő számára novembertől áprilisig. Ezalatt ritkán, de öntözni szükséges.

A tavaszi fagyok elmúltával már kihelyezhető a szabadba napos, meleg helyre. Azonban, az ideihez hasonló forró nyári hónapokra ajánlom, hogy félárnyékos helyet válasszon, ott jobban fogja magát érezni. Több kertben találkoztam júliusban kiszáradt, elégett levelű olívafácskával, a tűző napot már nem viselték el, hiába öntözték bőségesen A konténerben tartott növények földje is oly mértékben felforrósodhat a tűző napon, ami már gyökérpusztulást válthat ki. Ennek megelőzése történhet a konténer külső leárnyékolásával, vagy ha van hozzá hely a kertben, a konténer földbe süllyesztésével, cseréppel együtt földbe ásásával.

Olajfacsemete

Talajra nem igényes, földje legyen laza, engedje át a felesleges vizet, enyhén savanyútól enyhén lúgosig minden talajban megél. Tápanyagigénye átlagos, átültetésnél kerülje talajának túlzott tápanyaggal való feltöltését. Kiüresedő talajnál májustól augusztusig 2-3 hetente tápoldatozhatja, később már nem ajánlott. Öntözni a hőmérséklettől és a lombjának méretétől függően ajánlott, nem naponta, és ne álljon vízben a cserepe. Nagyobb konténerbe ültetés után, ezt tavasszal ajánlom, a nagyobb mennyiségű föld több vizet képes raktározni, ritkább öntözés is elegendő.

Metszeni nem szükséges, csak ha túlságosan sűrűek a hajtásai, ágai. Ilyenkor a befelé, rossz irányban növő, egymáshoz túl közel állókat érdemes kimetszeni tőből. A levágott félfás és fás vesszőket meg is lehet gyökereztetni, meg lehet próbálni.

Koros olívafa

Júniustól jelennek meg apró sárga, fürtben nyíló virágai, virágzása szeptemberig is eltart. Hazánkban nevelt olajfák magot nem szoktak nevelni.

Kártevők, betegségek nem látogatják, ritkán pajzstetvek fertőzik.

A növény nem mérgező, levele számos olyan antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, melyek bizonyítottan jótékony hatásúak a cukorbetegségre és érrendszeri betegségekre egyaránt.

Sztigminás betegség támadta meg a kajszifát?

2022. június 27. 04:38

A barackfánkkal kapcsolatban kérném a segítséget, a mellékelt képeken látható a kajszibarack állapota. Szeretném kérdezni, hogy fogyaszthatók-e a termések, illetve, hogy milyen megelőzést lehetne tenni jövőre? Sztigminás betegségnek tűnik elsőre, de szeretném a véleményüket kérni!

Hogyan gondozzuk tavasszal a muskátlit?

2023. április 20. 04:38

Szeretnék tájékozódni a muskátli ápolásával kapcsolatban. Kérem segítségüket, hogy miként gondozzuk tavasszal a muskátlit?

Gyümölcsfák: mi a teendő szüret után?

2022. október 25. 04:36

A legtöbb tévhit abból keletkezik a kiskerttulajdonosok fejében, hogy leterem a sok gyümölcs, és ott már lehúzzuk a rolót, nincs több teendőnk a gyümölcsfákkal. De persze a valóság ennél sokkal izgalmasabb és teendőkben dúsabb.

Most még megmetszhetem a ribiszkét?

2023. március 24. 04:36

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy most még megmetszhető-e a ribiszke?