Milyen betegség terjed rohamosan a szilvafa levelein?

Agrofórum Online

Valami kezd terjedni a kerti szilvafa levelein. Apró pontokat látok, a levelek sárgulnak és hullanak. Nagyon gyorsan terjed, félek, hogy idő előtt levél nélkül marad a fa. Mit tehetek a fa megvédése érdekében?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A szilvafákon és a botanikai rokonságban álló más gyümölcsfajokon (kajszibarack– és őszibarackfákon) gyakori betegség a szilvarozsda (kajszi- és őszibarackrozsda), melyet a Tranzschelia pruni spinosae és T. discolor rozsdagombafajok okoznak. Ismert jelenség, hogy a rokon növényfajokat azonos betegségek, károsítók fertőzik, közös a tápnövényük.

Mindkét gombafaj hasonló módon él és fertőzi a leveleket: azokon apró, 1 mm körüli szögletes foltokat okoz a levél színén. Míg a hátoldalukon barna, kissé kiemelkedő foltok láthatók, ezeket a növény bőrszövete (epidermisze) fedi kezdetben. A felszakadó bőrszövet alatt rozsdabarna uredospóra-telepek fejlődnek, melyek folyamatosan fertőzik a leveleket és újabb foltosodást idéznek elő. A pici foltok hamar sárgulnak, terjednek, ami a sárguló fertőzött levelek gyors hullását váltja ki. A fa alatt fekvő levelekről a gombaspórák visszafertőzik a fát, és a járvány kiterjedését okozzák.

Rozsdagombatelepek apró sárga foltjai a levelek színén
Rozsdagombatelepek apró sárga foltjai a levelek színén

A szilvarozsda gombának 5 spóra alakja fejlődik, kettő a tavaszi spóra alakok az úgynevezett köztes növényeken, Anemone és Thalictrum vadon élő növényfajokon fejlődik ki. Majd a gomba növényt vált és áttelepedik, megkeresi a szilvafa leveleit. A kórokozó képes magát csak a szilvaféléken is fenntartani, ahol az uredo-telepek után kifejleszti a fekete színű teleuto-spóráit is, melyek az áttelelésben játszanak szerepet. A gomba elsősorban a fiatal, zsenge leveleket fertőzi.

Szilvánál és más csonthéjas fajoknál a gomba a lehullott, fertőzött levelekben telel mind az uredo-, mind a teleutospóra alakjaival egyaránt.

Rozsdabarna színű spóratelepek a levelek hátoldalán
Rozsdabarna színű spóratelepek a levelek hátoldalán

A szilvarozsda terjedése, felszaporodása esős, csapadékos időjárás során történik, ilyen periódusokban jelenik meg járványos méretben. Jellemzően a medárd környéki nedves időszakban, majd a nedves, harmatban bővelkedő őszi hónapokban. Számítani lehet rá a rendszeresen öntözött gyepfelülettel rendelkező kertekben, ahol a fák a gyepbe vannak ültetve, és a hosszan tartó nedves fű lombjáról a pára felszáll a fák lombjára.

A védekezés

  • Fontos szerepet játszik a fa lombjának átszellőzhető szerkezete, szellősre kell metszeni tavasszal, és a kertben is biztosítani szükséges a szabad levegőcserét! Kerülni kell a zárt kerítést és a levegő átjárhatóságát akadályozó sövénysorokat a telek határán.
  • A fertőzési forrás a talajra hullott fertőzött levelek, ezért azokat össze kell gyűjteni és komposztálni vagy elásni, földbe dolgozni.
  • Gombabetegség fellépésének kezdetén, mielőtt kialakulna a járvány, a Chorus, Signum, Switch szabad forgalmú gombaölő szerek közül érdemes választani, melyek egyben más levélfoltbetegség ellen is kifejtik hatásukat.

Kiemelt kép: Pixabay

Mivel védekezhetek a szilva levelein látható apró, sötét foltok ellen?

2023. október 21. 04:39

Az utóbbi hetekben szilvafákon sok levél elsárgult és lehullott. Rajtuk apró, sötét pontokat látok a hátoldalukon. A már megszokott nagyobb foltok mellett, ezek az én kertemben újak. Mi lehet ez, mivel védekezhetek ellene?

Mi okozhatja az apró sárga és barna foltok kialakulását a mirabolán levelein?

2018. november 14. 07:12

Sz. Lászlóné kérdése: Utcai mirabolán sorfáim levelein apró sárga és barna foltok sokasága jelent meg, a zöld levelek rohamosan hullani kezdtek. Hasonló fertőzési hullám már augusztusban is fellépet, de akkor megállt. Mi okozhatja, hogyan védekezhetek ellene?

Ne hagyjuk magukra a gyümölcsfákat!

2021. október 19. 04:36

A gyümölcsösök szüret utáni gondozásában elsődlegesen törekedni kell arra, hogy folyamatosan kellő információnk legyen a növényzet aktuális állapotáról, a kártevők és kórokozók jelenlétéről, mennyiségéről.