Milyen gyümölcsfajokat ültethetünk ősszel? Mire figyeljünk?

Milyen gyümölcsfajokat ültethetünk ősszel? Mire figyeljünk?

Agrofórum Online

Ősszel vagy tavasszal érdemesebb inkább gyümölcsfákat telepíteni?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsfajok ültetését két időpontban végezhetjük el, az egyik ősszel, októbertől a fagyokig, a másik kora tavasszal, február végétől a rügyfakadásig tart. Az átültetési stresszre a szabadgyökerű gyümölcsfák nagyon érzékenyen reagálnak. Az ültetésre a konténerben nevelt gyümölcs- és díszfák kisebb mértékben érzékenyek, így ezeket fagymentes időszakban egész évben ültethetjük, megfelelő vízpótlásuk mellett.

Vannak olyan gyümölcsfajok, amelyeket érdemes hagyományos módon ősszel kiültetni, de vannak olyanok is melyek ültetését ajánlatos inkább tavaszra hagyni. A kajszi, őszibarack, gesztenye, mandula és dió meglehetősen érzékenyek a téli időjárás viszontagságaira, így ajánlott őket inkább tavasszal beszerezni és ekkor már melegebb földbe ültetni. Ezek a fajok ugyanis vontatott gyökérfejlődésük miatt a talaj megfelelő nedvességtartalma ellenére is kiszáradhatnak. Gyakorlati tapasztalatok alapján őszi ültetés az almatermésűek és bogyós gyümölcsfajok esetében alkalmazható sikerrel.

A faiskolákban, árudákban lehetőségük van kiválasztani a megfelelő alanyra oltott fajtát. Ajánlatos megérdeklődni továbbá a fajta beporzási tulajdonságát, érési idejét és gyümölcsének sajátosságait is. A vásárlás után, amennyiben nem áll módunkban az ültetést rövid időn belül elvégeznünk, gondoskodnunk kell a csemeték ideiglenes tárolásáról, vermeléséről. Ülepedett talajon a gyökér nagyságának megfelelő méretű gödröt készítsünk. A talaj tápanyagtartalmának visszapótlása érdekében érett trágyát vagy komposztot is tehetünk a gödörbe.

A gyökérmetszés elvégzésekor a vastagabb és sérült részeket metsszük vissza és a csemetét pont olyan mélyre ültessük, mint ahogyan a faiskolában is volt. Ha a gödörben már a megfelelő irányban áll a fa, töltsük fel részlegeses földdel, majd tapossuk körbe és igazítsuk a csemeténket is még egyszer a végleges helyére, majd ezután jöhet a gödör teljes betemetése és a beöntözés.

Őszi telepítéskor a tövet kupacoljuk fel földdel, mely nem csak a fagy ellen véd, hanem a kiszáradástól is. A telepítés után az időjárás függvényében az öntözést ajánlatos időközönként elvégezni.

Mi okozhat daganatszerű kinövéseket az őszibarackfa gyökerein?

2023. február 8. 04:37

Pár éve vásárolt őszibarackfám kiszáradt, kihúzva a talajból a gyökerein nagyobb méretű kitüremkedéseket, daganatszerű kinövéseket találtam. Mi okozta ezt?

Mire ügyeljünk az ősszel termő alma nyári növényvédelme során?

2023. július 20. 04:36

Várom szíves válaszukat almával kapcsolatos kérdésemre! Mire ügyeljek az ősszel termő almafám nyári növényvédelme során?

Milyen pajzstetvek károsíthatnak a gyümölcsfákon?

2022. július 29. 04:38

Milyen pajzstetvek károsíthatnak a gyümölcsfákon? Hogyan védekezzünk ellenük?

Mivel permetezzek ribiszke levéltetű ellen?

2020. március 30. 08:41

Sz. Istvánné kérdése: Mivel permetezzek kora tavasszal a levélpirosító ribiszke levéltetű ellen?