Milyen kárt okozhat a diófákon az almamoly?

Milyen kárt okozhat a diófákon az almamoly?

Agrofórum Online

K. Annamária kérdése: Azt hallottam, hogy az almamoly a diófákat is megtámadhatja. Milyen károkkal kell ebben az esetben számolnunk és hogyan védekezhetünk?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az alma, körte és birsfák mellett az almamoly (Cydia pomonella) a dión is nagy egyedszámban előfordulhat. Károsítása hatására a termés akár jelentős része is kárba veszhet. A dión a terméskupacs elfeketedése és csonthéjra száradása jelzi kártételét. A későbbi fertőzés esetén pedig a köldökrészen található fekete lyuk jelzi jelenlétét. Az almamoly imágó 1-1,2 cm hosszú, nyugalmi állapotban a szárnyak tetőszerűen helyezkednek el. Elülső szárnyai szürkésbarnásak, harántcsíkoltak, csúcsukon egy-egy bronzszínű folt (tükörfolt) látható.

Az almamoly Magyarországon 2, melegebb hőmérséklet és hosszú nyár esetében 3 nemzedékben rajzik. Az első nemzedék rajzása április közepén – május elején kezdődik. A második almamolynemzedék imágói július elején kezdenek rajzani. Viszont nem minden első nemzedékes báb kel ki júliusban, egy részük áttelel, és csak jövőre alakul imágóvá. A dión az almamoly 2. nemzedéke okozza a károkat. A papírhéjú diófajták vékony csonthéját egyes esetekben képes átrágni, de gyakrabban az alapi nyíláson jutnak be a termésekbe. Az esetek többségében a dióbélben táplálkozó hernyó nem tudja elhagyni a diót és benne el is pusztul. Az almatermésűekből kirágja magát, azonban a dióhéj keménysége miatt azt nem tudja elhagyni. A dió molyfertőzését általában az almatermésűekben kifejlődött és azok fatörzsén áttelelt bábokból kirajzó lepkék indítják el.

Az eredményes és költséghatékony kémiai védekezés alapja az, hogy figyelemmel kísérjük az ültetvényben az almamoly fejlődését, rajzásmenetét. Erre a célra a szexferomon csapdák használata a legalkalmasabb. A megbízható eredmény miatt legalább két csapda kihelyezése ajánlatos. Pár naponta jegyezzük fel, hány kártevő található a csapdában. Amikor számuk eléri az 5 db lepke/hét, vagy e fölé emelkedik a befogott egyedek száma, akkor védekezni kell (acetamiprid). A feromoncsapdák nem csak előrejelzésre, hanem kis kertben almamoly hímlepkék összegyűjtésére is alkalmas, így a nőstények megtermékenyülés hiányában, nem raknak le petéket.

Azt mondtam volna, hogy a gyepi hangya nem okoz gazdasági kárt?

2023. október 19. 09:10

A gyepi hangya nem szokványos kártevője a repcének, de az idei évben a megszokottól nagyobb gondot okoz.

Ezüstös fagyalok – támad a  fagyaltripsz

2023. december 4. 11:10

Magyarországon a fagyal az egyik kedvelt sövényként ültetett cserje. Jó térelválasztó, egyben díszítő funkciót is betölt. Nyírott állományai a parkokban, utak mentén vagy magánkertek szegélyén egyaránt megtalálhatók.

Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

2020. március 2. 15:18

K. Tamásné kérdése: Kertemben sok gyümölcsfa található. Hányszor és mikor kell permetezni a kerti gyümölcsfákat?

Hányszor kell permetezni a barackfákat a molyok ellen?

2023. július 5. 04:39

Hányszor kell permetezni az őszibarackfákat a gyümölcsbe berágó molyok ellen?