8℃ 4℃
december 9. Natália, Valéria, Filótea

Milyen paradicsomot termesszünk a házikertben?

Agrofórum Online

Kertemben paradicsomot szeretnék nevelni friss fogyasztásra, és ha elég terem házi befőzésre is. Hogyan tervezzem meg a fajtákat?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Biztosan tájékozódott már a paradicsommag választékban, sokféle van, talán túl sok is. Először meg kell fogalmaznia az igényt, az elképzelést a családnak: mikortól érjen, milyen alakú legyen, leves vagy sűrű, apró vagy nagy szemű, édes vagy savanykás, mennyi hely áll rendelkezésre, van-e, kialakítható-e tám-rendszer stb.

A paradicsom növények növekedésüket tekintve lehetnek bokor alakúak, ezek növekedése korlátozott (determinált), általában a termésérés után már a lombja nem nő, jellemzően koncentráltan teremnek. Kis méretük miatt konténerben, nagyméretű cserépben erkélyen, teraszon is nevelhetők, többségük rövid tenyészidejű. Ezek között vannak a korai érésű fajták.

A folyton növő paradicsom fajták hajtásai több métert is elérhetik, növekedésük és termésképzésük a fagyokig eltart. Méretük miatt fa paradicsomnak is nevezik őket. Erős és legalább 2 méter magas karót illetve támrendszert igényelnek. Termésük érése elhúzódó, inkább közép- vagy késői érésű fajták tartoznak ide, bő termőek, amennyiben a nyár végi lomb- és bogyóvédelmet biztosítják számukra.

A két növekedési csoport között helyezkedik el a fél-determinált fajtacsoport, nevelésükhöz karó szükséges, magasságuk 1-1,5 méter. Érésük addig tart, míg a lombjuk új hajtásokat fejleszt, bőtermőek.

Csemegézésre korai, rövid tenyészidejű, kisebb bogyójú fajtát javaslok konténerben nevelve, ezeket a kert legmelegebb, legnaposabb részén érdemes elhelyezni. Kedveltek a folyton-növő, hosszan termő, kifejezetten apró szemű, édes, koktél paradicsomok, ilyet is ajánlok. Paradicsom sűrítményhez vagy léhez nagy szemű fajtákat keressen a többnyire fél-determinált vagy folyton növő fajták között. Terjedőben vannak a sárga bogyójú fajták is, jellemzőjük, hogy a piros fajtákkal szemben savtartalmuk alacsony, ezért kifejezetten édes ízűek, és a magas gyomorsav problémával küzdők is tudják fogyasztani.

Ha maga fogja a palántákat nevelni, a magok kiválasztásánál a fentebb ismertetett tulajdonságokat vegye figyelembe. A bevált, ízletes paradicsomok magjait következő évre érdemes begyűjteni, kivéve a hibrid fajtákét, azoknál a név mellett az F1 jelölés is olvasható.

A paradicsom egyszerűen nevelhető növény, napos, tápanyagban dús talajt és eső hiányában reggeli órákban végzett öntözést igényel. Sok sikert az első saját termésekhez!

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

2023. július 23. 04:37

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8. 12:23

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.

Mi a Manó paradicsom? - Ami tényleg kicsi marad

2023. október 8. 05:40

A közelmúltban szembesült egyik olvasóm vele: a Manó bizony ilyen kicsi marad. Érdemes a paradicsomfajtákkal tisztába lenni még az ültetés előtt.

Mi a tűzdelés (pikírozás) trükkje?

2025. március 13. 05:40

A tűzdelés (vagy pikírozás) egy kertészeti eljárás, amely során a zsúfoltan fejlődő palántákat külön ültetik tágasabb helyre.