Növénytermesztés
Növénytermesztés

Pocsék volt a tavalyi gabonatermés Finnországban

Pocsék volt a tavalyi gabonatermés Finnországban

Syngenta Blog

Egy egész finn generáció nem látott olyan rossz gabonatermést, mint az elmúlt két évben.

Tavaly Finnországban az elmúlt 26 év leggyengébb gabonatermését takarították be: mindössze 2,7 millió tonnát – adta ki a végleges összesítést a finn Természetvédelmi Intézet (Luonnonvarakeskus, LUKE), rámutatva, hogy a tavalyelőttinél 20 százalékkal rosszabb termést a szokatlan forróság és aszály okozta. Pedig a 2017-es év is kifejezetten gyenge volt, csak éppen akkor a túl sok eső miatt maradt el az átlagostól a terméseredmény.

A délnyugati régió Finnország kenyereskosara, amely rendszerint az országos gabonatermés jó 20 százalékát adja, tavaly azonban a szokásosnál nagyjából 30 százalékkal kevesebbet takaríthattak be.

Eközben a széna mennyisége a normál szint felére csökkent a régióban, és ezek így együtt komoly gondot okoztak a gazdaságoknak.

Finnországban 48 ezer farmon termesztenek gabonaféléket, és közülük a LUKE 6200 eredményeit kérte be, hogy azok alapján elkészítse az országos terméseredményekre vonatkozó becslését.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

Kedvező termés várható az őszi betakarítású növényeknél

2019. október 1. 12:03

Az őszi betakarítású növények között kiemelt jelentőségű a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.

Elérhető az őszi búza kísérlet eredménye

2019. szeptember 16. 13:59

Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács posztregisztrációs kísérletében. Az eredményekről egy összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.

Új nedvességmérő szénához, szilázshoz, szalmához és gabonához

2018. március 27. 14:53

A professzionális szalmakezelésnél és a szénatárolásnál a nedvességtartalom pontos ismerete döntő jelentőségű.