Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Az articsóka (Cynara scolymus) világviszonylatban sem tartozik a nagy volumenben termesztett zöldségfajok közé. Európában főként Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban termesztik. Az articsókának a nem teljesen zárt virágkezdeményét fogyasztjuk, melyből a táplálkozás szempontjából legértékesebbnek a húsos virágalapi része tekinthető, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz fehérjéket, vitaminokat és ásványi sókat, szénhidráttartalma viszont csekély.
Az articsóka a fészkesvirágúak családjába tartozó évelő növényfaj, mely első évében gyökereket és levélrozettát fejleszt, második évtől pedig virágszárat is képez. Hidegtűrő növényfaj, de a fagyra érzékeny és a túlzottan magas hőmérsékletet sem viseli el. Vízigénye nagy, mélyre hatoló gyökerei ellenére is rendszeres öntözést igényel. Hazánk éghajlata megfelel az articsóka termesztésének, viszont télen a töveket érdemes gondos takarásban részesíteni. Talaj szempontjából a mélyrétegű, jó vízelvezetésű, szerves anyagban gazdag az ideális számára.
Szaporítása történhet állandó helyre vetéssel, melyet fészekszerűen, 3 db magot vetve, áprilisban végezhetünk el. A kelés 10-12 nap múlva várható, mely után sűrű vetése esetén egyelését is érdemes elvégezni. A helyrevetés után először a következő évben lesz termése szedhető. Palántanevelés céljából a magokat már februárban el kell vetni, majd kiültetésére pedig májusban kerülhet sor.
A nem termő évben is, a vegetációs időszakban, gondoskodni kell a rendszeres öntözésről, valamint az utána történő talajlazításról és a gyomok irtásáról egyaránt. A növényeket a tél folyamán fagyvédő takarással is óvhatjuk, melyet úgy kell kialakítani, hogy alatta a növény ne fülledjen be. Másik megoldás lehet, hogy földlabdájával együtt felszedve a töveket a pincében teleltetjük homok közé történő elvermeléssel. A szaporítást követő évben a szedés júniusban kezdhető és általában szeptemberig tart. Egy tőről kb. 4-5 db virágkezdemény szedhető le, melyet még akkor kell leszedni, amikor a rügyek külső levelei kezdenek kipattanni. A termések tárolhatók is 1 fok körüli hőmérsékleten 20-30 napig. A legnagyobb termésmennyiség a telepítés utáni 2-3. évben érhető el. Négy éves kor után az állományt már érdemes felszámolni, újravetni vagy újratelepíteni.