Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

Agrofórum Online

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az articsóka (Cynara scolymus) világviszonylatban sem tartozik a nagy volumenben termesztett zöldségfajok közé. Európában főként Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban termesztik. Az articsókának a nem teljesen zárt virágkezdeményét fogyasztjuk, melyből a táplálkozás szempontjából legértékesebbnek a húsos virágalapi része tekinthető, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz fehérjéket, vitaminokat és ásványi sókat, szénhidráttartalma viszont csekély.

Az articsóka a fészkesvirágúak családjába tartozó évelő növényfaj, mely első évében gyökereket és levélrozettát fejleszt, második évtől pedig virágszárat is képez. Hidegtűrő növényfaj, de a fagyra érzékeny és a túlzottan magas hőmérsékletet sem viseli el. Vízigénye nagy, mélyre hatoló gyökerei ellenére is rendszeres öntözést igényel. Hazánk éghajlata megfelel az articsóka termesztésének, viszont télen a töveket érdemes gondos takarásban részesíteni. Talaj szempontjából a mélyrétegű, jó vízelvezetésű, szerves anyagban gazdag az ideális számára.

Az articsókának a nem teljesen zárt virágkezdeményét fogyasztjuk (fotó: Pixabay)

Szaporítása történhet állandó helyre vetéssel, melyet fészekszerűen, 3 db magot vetve, áprilisban végezhetünk el. A kelés 10-12 nap múlva várható, mely után sűrű vetése esetén egyelését is érdemes elvégezni. A helyrevetés után először a következő évben lesz termése szedhető. Palántanevelés céljából a magokat már februárban el kell vetni, majd kiültetésére pedig májusban kerülhet sor.

A nem termő évben is, a vegetációs időszakban, gondoskodni kell a rendszeres öntözésről, valamint az utána történő talajlazításról és a gyomok irtásáról egyaránt. A növényeket a tél folyamán fagyvédő takarással is óvhatjuk, melyet úgy kell kialakítani, hogy alatta a növény ne fülledjen be. Másik megoldás lehet, hogy földlabdájával együtt felszedve a töveket a pincében teleltetjük homok közé történő elvermeléssel. A szaporítást követő évben a szedés júniusban kezdhető és általában szeptemberig tart. Egy tőről kb. 4-5 db virágkezdemény szedhető le, melyet még akkor kell leszedni, amikor a rügyek külső levelei kezdenek kipattanni. A termések tárolhatók is 1 fok körüli hőmérsékleten 20-30 napig. A legnagyobb termésmennyiség a telepítés utáni 2-3. évben érhető el. Négy éves kor után az állományt már érdemes felszámolni, újravetni vagy újratelepíteni.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Január és február

2023. február 14. 05:37

Bár a téli hónapokban kisebb a kínálat a szezonális vitaminbombákból, mégis kis odafigyeléssel változatossá tehetjük velük az étkezésünket. Lássuk, hogy januárban és februárban milyen zöldség- és gyümölcsfajok vannak a listán!

Freshfel Europe az egészségesebb étrendért

2021. augusztus 10. 06:38

A gyümölcs- és zöldségtermelés jelenleg az uniós agrárpolitikai költségvetésnek csupán 3-5%-át kapja, miközben az összeurópai mezőgazdasági értéknek legalább 20%-át ezek az ágazatok adják.

Milyen zöldségeket vethetünk a nyár közepén?

2020. július 13. 06:59

Lehetséges a nyár közepén még valamely zöldségfajok vetése? Több hely felszabadult már kertemben, melyet szeretnék megfelelőn hasznosítani.

Drámaian csökkentek a zöldségfélék hozamai - Ennyibe kerül a burgonya, a káposzta, a sárgarépa és a hagyma

2018. november 29. 10:44

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák, az aszály miatt ugyanis a zöldségfélék hozamai drámaian csökkentek.