Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

Agrofórum Online

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az articsóka (Cynara scolymus) világviszonylatban sem tartozik a nagy volumenben termesztett zöldségfajok közé. Európában főként Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban termesztik. Az articsókának a nem teljesen zárt virágkezdeményét fogyasztjuk, melyből a táplálkozás szempontjából legértékesebbnek a húsos virágalapi része tekinthető, hiszen jelentős mennyiségben tartalmaz fehérjéket, vitaminokat és ásványi sókat, szénhidráttartalma viszont csekély.

Az articsóka a fészkesvirágúak családjába tartozó évelő növényfaj, mely első évében gyökereket és levélrozettát fejleszt, második évtől pedig virágszárat is képez. Hidegtűrő növényfaj, de a fagyra érzékeny és a túlzottan magas hőmérsékletet sem viseli el. Vízigénye nagy, mélyre hatoló gyökerei ellenére is rendszeres öntözést igényel. Hazánk éghajlata megfelel az articsóka termesztésének, viszont télen a töveket érdemes gondos takarásban részesíteni. Talaj szempontjából a mélyrétegű, jó vízelvezetésű, szerves anyagban gazdag az ideális számára.

Az articsókának a nem teljesen zárt virágkezdeményét fogyasztjuk (fotó: Pixabay)

Szaporítása történhet állandó helyre vetéssel, melyet fészekszerűen, 3 db magot vetve, áprilisban végezhetünk el. A kelés 10-12 nap múlva várható, mely után sűrű vetése esetén egyelését is érdemes elvégezni. A helyrevetés után először a következő évben lesz termése szedhető. Palántanevelés céljából a magokat már februárban el kell vetni, majd kiültetésére pedig májusban kerülhet sor.

A nem termő évben is, a vegetációs időszakban, gondoskodni kell a rendszeres öntözésről, valamint az utána történő talajlazításról és a gyomok irtásáról egyaránt. A növényeket a tél folyamán fagyvédő takarással is óvhatjuk, melyet úgy kell kialakítani, hogy alatta a növény ne fülledjen be. Másik megoldás lehet, hogy földlabdájával együtt felszedve a töveket a pincében teleltetjük homok közé történő elvermeléssel. A szaporítást követő évben a szedés júniusban kezdhető és általában szeptemberig tart. Egy tőről kb. 4-5 db virágkezdemény szedhető le, melyet még akkor kell leszedni, amikor a rügyek külső levelei kezdenek kipattanni. A termések tárolhatók is 1 fok körüli hőmérsékleten 20-30 napig. A legnagyobb termésmennyiség a telepítés utáni 2-3. évben érhető el. Négy éves kor után az állományt már érdemes felszámolni, újravetni vagy újratelepíteni.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.

Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022

2022. február 9. 09:42

A Nufarm Növényvédelmi Megoldások 2022 kiadványunkban idén is részletesen bemutatjuk az általunk forgalmazott készítményeket.

Fagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

2018. július 6. 06:09

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat.