Mit kell tenni a késői érésű almafákkal?

Mit kell tenni a késői érésű almafákkal?

Agrofórum Online

Mely betegségek és kártevők ellen kell még védekeznem késői érésű almafáimon? Mire ügyeljek?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos 

Kedves Kérdező!

Az időjárási körülmények az elmúlt időszakban az almafa lisztharmat és varasodás szempontjából is kedvezőnek bizonyultak. Az almafa lisztharmatnak (Podosphaera leucotricha) főként a meleg időjárás és a magasabb légnedvesség kedvez. Terjedését ezáltal a záporeső, a harmat és a köd segítik elő. Hőmérséklet szempontjából pedig a 22-24 fok az ideális. A kórokozó által okozott fehér lisztszerű bevonat a leveleken és a hajtásvégeken egyaránt megjelenhet. Nagyon fontos a gyümölcsök védelme is, hiszen a terméseken hálószerű parásodás formájában jelenik meg kárétele. A varasodás (Venturia inaequalis) terjedését főként a csapadékos időjárás segíti elő. A leveleken kialakuló sötét, barna közepű foltok jelzik a fertőzést, melyek a szélük felül fokozatosan feketévé válnak. A gyümölcsökön is kialakulhatnak varas foltok, a termések héján parásodás, deformáció is megfigyelhető.

Ahol a kórokozók rendszeresen előfordulnak, ott a vegyszeres védekezés elengedhetetlen. A felszívódó hatású készítmények (ciprodinil, tebukonazol) mindkét betegség ellen, még a kontakt kén a lisztharmat, a réz pedig a varasodás ellen hatékony. A szüret után is érdemes a fák permetezését felszívódó készítményekkel elvégezni, a megfelelő kondíció megtartása érdekében. Az őszi és tavaszi lemosó permetezések, valamint a lehullott lomb összegyűjtése és megsemmisítése is a fertőzés megelőzésében és mérséklésében játszik szerepet.

Az almásokban folyamatosan jelenlévő, a növényvédelmet a kártevők közül alapvetően az almamoly (Cydia pomonella) határozza meg. Magyarországon általában 2, de melegebb időjárás esetében 3 nemzedéke rajzik. Az első nemzedék imágóira április közepén- május elején, a második nemzedék megjelenésére pedig július elején számíthatunk. Az almamoly által okozott károsítás május közepétől a vegetáció végéig bármikor megtörténhet elhúzódó rajzása következtében. Július-augusztus hónapokban a magas hőmérsékletnek hatására fejlődésük gyorsabban végbemegy és az almákra rakott petéikből kikelő lárvák szinte azonnal a gyümölcsbe rágnak. Az eredményes kémiai védekezés alapja az almamoly rajzásmenetének folyamatos megfigyelésén alapszik szexferomon csapdákkal. Amennyiben a csapdákban 5 db lepke/hét, vagy e fölé emelkedik a befogott egyedek száma, akkor indokolt a védekezés (acetamiprid, cipermetrin, lambda-cihalotrin). A kártevő házikertben június elejétől szeptember közepéig eredményesen gyéríthető a fák törzsére helyezett hernyófogó övvel is.

Az alma 2018. évi növényvédelmi érdekességei

2018. október 29. 07:37

A vegetáció kezdetén – március 19. és 24. között – az ültetvényeknek el kellett viselni egy komolyabb lehűlést, melynek közvetlen hatása az almástermésűeket kevésbé érintette.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Mi volt az Édenben valójában a „tiltott gyümölcs”? 

2023. október 8. 08:10

A legtöbb Édenkert-ábrázoláson valamiért egy alma szerepel a „bűnbe esés gyümölcseként” Ádám és Éva kezében, annak ellenére, hogy a Biblia csak a „gyümölcs” szót említi.

Betakarítás mellett a kártevőkről se felejtkezzünk meg

2018. szeptember 26. 07:30

Az őszi rezes- kénes lemosó permetezés elvégzésével, valamint a lehullott levelek összegyűjtésével és komposztálásával sokat tehetünk a jövő évi egészséges lombozat érdekében.