Mit tegyünk, ha lisztharmatos a gyep?

Mit tegyünk, ha lisztharmatos a gyep?

Agrofórum Online

F. Gábor kérdése: A gyepen megjelenő lisztharmat ellen milyen módon, milyen szerrel lehet védekezni, ill. megszüntetni azt? Köszönöm előre is a választ.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Üdvözlöm, kedves Kérdező!

A fűféléket fertőző lisztharmat gyakran fellépő betegség. Megfigyelések szerint a fűkeverékek egyes fűfajai eltérő fogékonyságot mutatnak a fűlisztharmatot okozó Erysiphe graminis gombával szemben.

A tünetei hasonlóak a más növényeken előforduló lisztharmat betegséghez: a leveleken fehér vagy fehéres színű bevonat képződik foltokban, a foltok nagyobbodnak, sokasodnak, gyakran összefolynak. A fehér bevonat megvastagodik, alatta a fűszál sárgulni kezd, elhal. A fűállomány kiritkul.

A lisztharmat gomba a zöld fűszálakon képes áttelelni, fennmaradni. Felszaporodásához és fertőzéséhez 15-22 °C- os hőmérséklet, magas páratartalom szükséges. Olyan kertekben, ahol a levegő mozdulatlan, szél nem tudja átszellőztetni, és árnyékos, a betegség gyakran megjelenik. Minden olyan termesztési, ápolási tényező, mely a tartós párásságot fokozza, fenntartja, kedvez a lisztharmat terjedésének. A fű vízigényes növény, rendszeresen öntözni szükséges, mellette műtrágyázni is. Ezen ápolási munkák nem szakszerű alkalmazása segítheti a lisztharmatgomba fertőzést.

A gyep lisztharmat gombával szembeni fogékonyságát csökkentheti, a következő praktikákkal:

  •             Csak Nitrogén tartalmú (1 komponensű) műtrágya helyett komplex műtrágyával pótolja a gyakori öntözés miatti tápanyaghiányt, a harmonikus táplálás növeli a növények ellenálló képességét,
  •             Fák, cserjék erőteljes metszésével növelje a füves területek naposságát
  •             A rendszeresen árnyékos területekre árnyéktűrő füvet telepítsen, azok általában lisztharmatra kevésbé fogékonyak,
  •             Öntözésnél ritkábban és nagyobb vízadaggal pótolja a vizet és ne este vagy éjjel, hanem reggel végezze. Így a páradús időszakok hosszát rövidíteni és a járványveszélyt csökkenteni tudja. Felhős időjárásánál a vizes fű lassabban szárad fel, a magas páratartalmú időszak tovább tart, az öntözést ilyenkor jobb halasztani.

Súlyos lisztharmat fertőzésnél a lisztharmatos leveleket a más növénykultúráknál is alkalmazott lisztharmatok elleni III. forgalmi kategóriás gombaölő szerek is hatásosak: penkonazol (Topas 100 EC ), difenokonazol (Score 250 EC), ciprodinil (Chorus 50 WG). A védekezés akkor hatásos, ha a járvány elején avatkozik be.

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

2018. május 1. 16:10

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

Kanalasodnak és elszíneződnek a szamóca levelei - mi lehet a baj?

2024. május 22. 04:36

Furcsa elváltozást vettem észre szamóca levelein: a levelek kemények, kanalasodtak, és enyhe bordós elszíneződés is megjelent azokon. Mi lehet a bajuk? Menthetők még?

Valóban elegendő egy bioaktív készítmény használata gombaölőnek?

2019. június 30. 05:38

Sz. Tamás kérdése: Tisztelt Németh Zoltán Úr! Egyik kertész ismerősöm kizárólag egy bioaktív készítményt használ a gyümölcsfáira, de szinte valamennyi növényére a kertben (gyümölcsfák, palánták, eper, málna, tuja, buxus stb.). A kérdésem az volna, hogy ez igaz lehet? Valóban elegendő lenne a kertben e készítmény gombaölőnek, és az a technika, amit leírtam?

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (9. rész)

2020. január 8. 11:34

Az almatermésű gyümölcsfélék (alma, körte, birs) betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak.