Mit tehetek, ha a paradicsom levele sárgul és megnagyobbodik a virága?

Mit tehetek, ha a paradicsom levele sárgul és megnagyobbodik a virága?

Agrofórum Online

Egyik paradicsomtőnél, szerencsére csak egynél, szokatlan elváltozást találtam: levelei sárgák, összehajlanak, a virágok megnagyobbodnak, és lilás színűek is lettek a levelek. Mivel kezelhetem, mit tehetek a növénnyel?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A paradicsom sztolbur betegsége lépett fel a kertjében, melyet a sztolbur fitoplazma okozott. Régóta ismert betegségről van szó, mivel tünetei jellegzetesek, egyediek, könnyen azonosítható a betegség.

A fitoplazmák a növényeket megbetegítő kórokozóknak egy sajátságos csoportját alkotják, egysejtű lények, igen aprók, méretük a vírusokéhoz hasonló, így csak elektronmikroszkóppal vizsgálhatók, a hagyományos fénymikroszkópokkal nem. A betegségekből a növények nem gyógyíthatók ki, ellenük való védekezés egyetlen útja a fertőzés megelőzése.

A paradicsom sztolburját kabócák terjesztik, ezek a szúró-szívó szájszervű rovarok a fertőzött növény nedvét a szívogatásukkal viszik tovább. Fertőző képességüket a kabócák életük végéig megőrzik. Több kabócafaj is terjeszti, azok nem a paradicsom speciális kártevői, hanem vándorló, polifág fajok. Felszaporodásukat a meleg, száraz nyári hónapok fokozzák. Fertőzést követően 3-4 hétnek kell eltelni ahhoz, hogy a látható tünetek kialakuljanak a paradicsomon, ez július második felében szokott megkezdődni.

Elszíneződött levelek

Jellegzetes tünetei: a növény fiatal hajtásai sárgulnak, levelei kanalasodnak, erősen elágazó, elsöprűsödő hajtásokat nevel a tő, a bokor korábbi részén nincs változás. Az új virágok a normálisnál 2-3x nagyobbak, a csészelevelei is megnagyobbodnak, előfordul, hogy csőszerűen összeforrnak. A sárga virágszirmok színe megváltozik, megzöldülnek. Ettől kezdve a szezon végéig csak ilyen virágok nőnek a töveken. Ezekből a virágokból nem fejleszt paradicsomot a növény. A korábban már normális gyümölcsöt termett paradicsomtő ettől kezdve nem képes termést növelni. Jellegzetes, hogy a levelek megkeményednek, és lilás elszíneződést mutatnak, elsősorban a levelek hátoldalán. Nagyobb paradicsomállományban a lomb lilás elszíneződése, a levelek kanalasodása és a fokozott hajtásfejlődés alapján a sztolburos tövek könnyen kiválaszthatók az egészségesek közül.

Deformálódott levelek és virágok

A kórokozónak több száz gazdanövénye ismert, a termesztett növények közül a paradicsom mellett a paprikát, a burgonyát, a tojásgyümölcsöt, a sárgarépát, a zellert, a kukoricát, a dohányt és a szőlőt is megfertőzi, azok tünetei a paradicsomtól eltérőek. Gyomok közül többek között a pitypangot, a csattanó maszlagot, a feketecsucsort, az útifű-féléket, a csalánt, valamint a libatopféléket is megfertőzi.

A betegség fennmaradásában fontos szerepet játszik az évelő aprószulák, mivel annak áttelelő gyökértörzsében telel a kórokozó, és tavasszal onnan terjesztik tovább a kabócák.

A védekezés ellene a kabócák szárnyas alakjainak megjelenésekor június, július hónapokban rovarölő szeres permetezéssel lehet. Házi kertben a kezelés a vegyes növényállomány miatt kérdéses.

A paradicsom és az uborka gyorsan alkalmazkodott a „fordított” termesztéshez

2023. november 21. 14:10

Az izraeli BiomicAgritech szokatlan próbatermesztést végzett az idén a hollandiai World Horti Centerben. Megbízták a Vertify-t, hogy tesztelje a fejjel lefelé fordított paradicsom- és uborkatermesztő rendszerüket.

Paradicsomot termelő üvegházat adtak át Győrben

2019. május 27. 09:47

A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

A növények szárazságtűrésében fontos szerepet játszó géneket fedeztek fel

2021. június 27. 14:44

Az elmúlt évtized során a Kaliforniai Egyetem kutatócsoportjának tagjai a növénygyökerek molekuláris atlaszának létrehozására törekedtek annak megállapítása érdekében, hogy a szárazság és egyéb környezeti stressz észlelése mely gyökérrégióban kezdődik.

Mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?

2022. augusztus 25. 04:37

Szeretném megtudni, hogy mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?