Mit tehetünk a fenyércirok ellen?

Mit tehetünk a fenyércirok ellen?

Agrofórum Online

K. Margit kérdése: Környékünkön rengeteg a fenyércirok az utóbbi időben. Miért szaporodott és szaporodik el a fenyércirok, mit lehet ellene tenni?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A fenyércirok (Sorghum halepense) a szíriai Aleppóból származik (ezért nevezik Aleppohirsenek), onnét vitték Amerikába (Johnsongrass), mert termesztésre perspektivikus növénynek tartották. Amerikából került hazánkba. A nagymértékű monokultúrás kukoricatermesztés (Bábolnai, Bajai, Nádudvari Kukoricatermesztési Rendszer) hatására országosan veszélyesen elterjedt.

A fenyércirok csírázás után rizómát fejleszt. A rizómás fenyérciroknak az allelopátiáján (gátolja más növény csírázását, fejlődését) kívül autotoxicitása is van, ami azt jelenti, hogy a rizómás fenyércirok gátolja saját magjainak a csírázását is. Amennyiben mi a rizómás alakot elpusztítjuk, akkor kis idő elteltével kezdenek el a fenyércirok magvai csírázni.

Üszöggombával fertőzött fenyércirok

Az utóbbi időben nagyon sok termelő szeretné a kukoricában a rizómás fenyércirokot elpusztítani. Amennyiben ez sikerül, mikor már nincs lehetőség a kukorica fejlettsége miatt a gyomirtásra a csírázásgátlás megszűnése miatt, sok magról kelő fenyércirok csírázik és növekszik. Ezáltal a fenyércirok nagymértékben csökkenti a kukorica növekedését és kevesebb lesz a termés. Mivel a fenyércirok a kukoricának rokona, azok a gyomirtó szerek, amelyekre a kukorica rezisztens, a fenyércirokra sincs hatással, illetve, ha van is, pár kezelés után a fenyércirok is hozzászokik a gyomirtó szerhez és ezért nem pusztul el. A fenyércirok elleni védekezést ezért mindenhol és minél előbb, de nem a kukoricában javaslom.

Az üszöggombával fertőzött fenyércirok lombja is károsodik

Jó hír, hogy a fenyérciroknak is van természetes ellensége: két üszöggomba (Sporisorium cruentum, Sporisorium sorghi). Ezen megállapításunkat igazolja Dr. Vánky Kálmán, az európai üszöggombákról írt (European Smut Fungi) közel 600 oldalas könyvében is. Ez a két üszöggomba nemcsak a fenyércirok virágzatát pusztítja el, hanem a növényt is nagymértékben károsítja. Ezért érdemes ezen üszöggombákra, mint segítőtársra figyelni.

Erős rali után csökkentek az árak Chicagóban

2023. február 14. 06:36

A tengerentúlon vegyes összkép rajzolódott ki a hétfői terménypiaci kereskedésben, míg kontinensünkön a vevők diktálták a tempót.

A kukoricatarló Cell-es kezelésével sokat nyerhet és sokat spórolhat!

2023. október 3. 09:40

A kukorica betakarítása után még nagy érték marad a tarlón, hiszen a szár- és gyökérmaradványok legalább 100 kg nitrogént, 40 kg foszfort és 120 kg káliumot tartalmaznak hektáronként.

Csökkentették a globális gabonatermés-előrejelzést

2021. január 15. 06:43

Az IGC 13 millió tonnával 1,133 milliárd tonnára csökkentette a kukorica globális termelésére vonatkozó előrejelzését, bár ez kissé magasabb maradt az előző szezon 1,124 milliárd tonnás termésénél.

Drágult az ukrán kukorica

2021. június 10. 04:47

Az ukrán búza exportára az elmúlt héten alacsony kereslet mellett mellett 260–264 dollár volt tonnánként a Fekete-tengernél.