Mit tehetünk a fenyércirok ellen?

Mit tehetünk a fenyércirok ellen?

Agrofórum Online

K. Margit kérdése: Környékünkön rengeteg a fenyércirok az utóbbi időben. Miért szaporodott és szaporodik el a fenyércirok, mit lehet ellene tenni?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A fenyércirok (Sorghum halepense) a szíriai Aleppóból származik (ezért nevezik Aleppohirsenek), onnét vitték Amerikába (Johnsongrass), mert termesztésre perspektivikus növénynek tartották. Amerikából került hazánkba. A nagymértékű monokultúrás kukoricatermesztés (Bábolnai, Bajai, Nádudvari Kukoricatermesztési Rendszer) hatására országosan veszélyesen elterjedt.

A fenyércirok csírázás után rizómát fejleszt. A rizómás fenyérciroknak az allelopátiáján (gátolja más növény csírázását, fejlődését) kívül autotoxicitása is van, ami azt jelenti, hogy a rizómás fenyércirok gátolja saját magjainak a csírázását is. Amennyiben mi a rizómás alakot elpusztítjuk, akkor kis idő elteltével kezdenek el a fenyércirok magvai csírázni.

Üszöggombával fertőzött fenyércirok

Az utóbbi időben nagyon sok termelő szeretné a kukoricában a rizómás fenyércirokot elpusztítani. Amennyiben ez sikerül, mikor már nincs lehetőség a kukorica fejlettsége miatt a gyomirtásra a csírázásgátlás megszűnése miatt, sok magról kelő fenyércirok csírázik és növekszik. Ezáltal a fenyércirok nagymértékben csökkenti a kukorica növekedését és kevesebb lesz a termés. Mivel a fenyércirok a kukoricának rokona, azok a gyomirtó szerek, amelyekre a kukorica rezisztens, a fenyércirokra sincs hatással, illetve, ha van is, pár kezelés után a fenyércirok is hozzászokik a gyomirtó szerhez és ezért nem pusztul el. A fenyércirok elleni védekezést ezért mindenhol és minél előbb, de nem a kukoricában javaslom.

Az üszöggombával fertőzött fenyércirok lombja is károsodik

Jó hír, hogy a fenyérciroknak is van természetes ellensége: két üszöggomba (Sporisorium cruentum, Sporisorium sorghi). Ezen megállapításunkat igazolja Dr. Vánky Kálmán, az európai üszöggombákról írt (European Smut Fungi) közel 600 oldalas könyvében is. Ez a két üszöggomba nemcsak a fenyércirok virágzatát pusztítja el, hanem a növényt is nagymértékben károsítja. Ezért érdemes ezen üszöggombákra, mint segítőtársra figyelni.

Erősödik a gyapottok bagolylepke hernyóinak kártétele

2019. július 30. 09:31

A lehullott csapadék most már lehetővé teszi az aratás során elhullott magvak kikelését, illetve a zöldítésre szánt területeken a vetések jobb fejlődését.

Összhangban a kukorica igényeivel

2018. április 26. 08:33

A szántóföldi munkák később kezdődtek ebben az évben, várhatóan májusban hatalmas munkacsúcs alakul ki a növényvédelemben.

Éljünk együtt a fenyércirokkal?! - A rezisztens fenyércirok szabályozásának lehetőségei

2018. március 3. 11:44

Az Ötödik Országos Gyomfelvételezés adatai alapján nyolc egyszikű gyomfaj igényel a gazdálkodóktól nagyobb odafigyelést.

Minden, amit a termelő szeretne - Rugalmas megoldás, széles hatásspektrum, kedvező hektárköltség kukoricában

2019. május 17. 09:06

Néhány évtizeddel ezelőtt nem volt kérdés, hogy mikor végezzenek gyomirtást a kukoricában. A leggyakrabban alkalmazott technológia a kukorica preemergens gyomirtása volt, amivel arra a tenyészidőszakra – az évelő gyomokat leszámítva – nagyjából meg is lehetett oldani a problémát. De ahogy mondják, „azóta már sok víz lefolyt a Dunán” – rengeteg változás következett be a felhasználható hatóanyagok, termékek körében, éghajlatban, gyomflórában. Ehhez pedig a termelőknek, a szakembereknek is alkalmazkodniuk kellett.