Mit tehetünk a fenyércirok ellen?

Mit tehetünk a fenyércirok ellen?

Agrofórum Online

K. Margit kérdése: Környékünkön rengeteg a fenyércirok az utóbbi időben. Miért szaporodott és szaporodik el a fenyércirok, mit lehet ellene tenni?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A fenyércirok (Sorghum halepense) a szíriai Aleppóból származik (ezért nevezik Aleppohirsenek), onnét vitték Amerikába (Johnsongrass), mert termesztésre perspektivikus növénynek tartották. Amerikából került hazánkba. A nagymértékű monokultúrás kukoricatermesztés (Bábolnai, Bajai, Nádudvari Kukoricatermesztési Rendszer) hatására országosan veszélyesen elterjedt.

A fenyércirok csírázás után rizómát fejleszt. A rizómás fenyérciroknak az allelopátiáján (gátolja más növény csírázását, fejlődését) kívül autotoxicitása is van, ami azt jelenti, hogy a rizómás fenyércirok gátolja saját magjainak a csírázását is. Amennyiben mi a rizómás alakot elpusztítjuk, akkor kis idő elteltével kezdenek el a fenyércirok magvai csírázni.

Üszöggombával fertőzött fenyércirok

Az utóbbi időben nagyon sok termelő szeretné a kukoricában a rizómás fenyércirokot elpusztítani. Amennyiben ez sikerül, mikor már nincs lehetőség a kukorica fejlettsége miatt a gyomirtásra a csírázásgátlás megszűnése miatt, sok magról kelő fenyércirok csírázik és növekszik. Ezáltal a fenyércirok nagymértékben csökkenti a kukorica növekedését és kevesebb lesz a termés. Mivel a fenyércirok a kukoricának rokona, azok a gyomirtó szerek, amelyekre a kukorica rezisztens, a fenyércirokra sincs hatással, illetve, ha van is, pár kezelés után a fenyércirok is hozzászokik a gyomirtó szerhez és ezért nem pusztul el. A fenyércirok elleni védekezést ezért mindenhol és minél előbb, de nem a kukoricában javaslom.

Az üszöggombával fertőzött fenyércirok lombja is károsodik

Jó hír, hogy a fenyérciroknak is van természetes ellensége: két üszöggomba (Sporisorium cruentum, Sporisorium sorghi). Ezen megállapításunkat igazolja Dr. Vánky Kálmán, az európai üszöggombákról írt (European Smut Fungi) közel 600 oldalas könyvében is. Ez a két üszöggomba nemcsak a fenyércirok virágzatát pusztítja el, hanem a növényt is nagymértékben károsítja. Ezért érdemes ezen üszöggombákra, mint segítőtársra figyelni.

Nőtt a kukorica vetésterülete Tolna megyében

2019. május 21. 07:17

Tolna megye búza- és kukoricatermése évek óta kiemelkedő; 2018-ban 45 690 hektáron termesztett őszi búzából hektáronként 6,15 tonnát, kukoricából 64 ezer hektárról 9,3 tonnát takarítottak be átlagosan.

Martonvásáron bemutatták az első kukoricahibridet…

2018. szeptember 17. 14:03

Az EU kukoricatermésének 12%-át adja Magyarország. Probléma, hogy éves szinten csak hat hónapig hajózható a Duna, mert vagy alacsony, vagy magas a vízállása, ami az exportot megnehezíti.

Még mindig tömeges a repcebolha populáció a vetéseken. Védekezzünk ellenük!

2019. október 8. 08:34

A korábban kikelt álhernyókkal együtt igen nagy fertőzési nyomás nehezedik a repcére, amit csak folyamatos védekezéssel lehet feloldani.

Újdonság a Syngenta kínálatában - nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak

2019. január 24. 09:54

Több éves kutató- és fejlesztőmunka eredményeként a kalászos gabona területén 2019-től elérhető a gazdálkodók számára az Elatus Era. A készítmény a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és a fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.