Mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?

Agrofórum Online

Szeretném megtudni, hogy mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A paradicsomnak számos betegsége van, melyek bogyóinak foltokban barnulását, azok minőségi romlását okozzák. A xantomonászos betegség (Xantomonas campestris pv. vesicatoria) a szabadföldi paradicsomtermesztésben gyakran előfordul, és akár súlyos károkat is okozhat. A levélen sárga szegélyű barna foltok, a száron megnyúlt barna foltok, míg a bogyón sötétbarna, varszerű, kiemelkedő foltok képződnek, melyeken filmszerű baktériumnyálka is megjelenhet. A fertőzés forrása a fertőzött növénymaradványok, a vetőmag, de művelő eszközökkel és öntözővízzel egyaránt terjedhet.

Az alternáriás betegség (Alternaria porri f. sp. solani) főként az idősebb állományokban jelenik meg. A levélen, száron, kocsányon és bogyókon kialakult ovális foltok körül körkörös, sötétbarna képletek jelennek meg, melyek által a kórokozó könnyen beazonosítható. Jellemző még, hogy ezek a foltok száradnak, berepedeznek. A bogyó fokozatos rothadásnak indul, majd húsa is barnulni kezd.

A szeptóriás betegség (Septoria lycopersici) is egy szabadföldön rendszeresen előforduló betegségnek számít. A leveleken apró, kerek, kezdetben kivilágosodó foltok jelennek meg, a száron és a bogyókon besüppedő foltokat okoz. Ezek később akár össze is folyhatnak, a növényi rész elszárad. A fertőzés forrása a növénymaradvány, ezért a vetésváltásnak ebben az esetben is kiemelt szerepe van.

A paradicsom legveszedelmesebb betegsége a fitoftóra (Phytophtora infestans), melynek tünetei először az alsó levelek csúcsán jelentkeznek. Először a leveleken sárguló folt látható, majd kivilágosodása, fonnyadása, barnulása és elszáradása. A terméseken a bogyó kocsány felőli részén szürkészöld, majd barna, kemény folt keletkezik, melyet laza, fehéres színű gyep vesz körbe az egészséges és beteg rész határán. A párás és nedves időjárás elősegíti gyors terjedését.

A védekezést fontos egyrészt a megelőzésre alapozni minden betegség esetében, ezért a vetésforgó betartása, a helyes gyomirtás már alapjaiban véve meghatározzák súlyosságukat. A permetezést már palántakorban érdemes megkezdeni, akár 10 naponta vagy kéthetente ismételni.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Paprika és paradicsom teleltetése termő növényként: megéri vagy csak divat?

2025. október 13. 05:40

Mindkét növény trópusi származású, ezért hazánkban nem télálló. Az átteleltetéshez beltéri, fagymentes hely szükséges.

Paradicsomdobálás: ehetetlen termékekkel támadják egymást az emberek Spanyolországban

2024. március 7. 08:10

Vörösbe borulnak az utcák – a spanyol paradicsomháború nem kíméli a résztvevőket.

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.