Mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?

Agrofórum Online

Szeretném megtudni, hogy mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A paradicsomnak számos betegsége van, melyek bogyóinak foltokban barnulását, azok minőségi romlását okozzák. A xantomonászos betegség (Xantomonas campestris pv. vesicatoria) a szabadföldi paradicsomtermesztésben gyakran előfordul, és akár súlyos károkat is okozhat. A levélen sárga szegélyű barna foltok, a száron megnyúlt barna foltok, míg a bogyón sötétbarna, varszerű, kiemelkedő foltok képződnek, melyeken filmszerű baktériumnyálka is megjelenhet. A fertőzés forrása a fertőzött növénymaradványok, a vetőmag, de művelő eszközökkel és öntözővízzel egyaránt terjedhet.

Az alternáriás betegség (Alternaria porri f. sp. solani) főként az idősebb állományokban jelenik meg. A levélen, száron, kocsányon és bogyókon kialakult ovális foltok körül körkörös, sötétbarna képletek jelennek meg, melyek által a kórokozó könnyen beazonosítható. Jellemző még, hogy ezek a foltok száradnak, berepedeznek. A bogyó fokozatos rothadásnak indul, majd húsa is barnulni kezd.

A szeptóriás betegség (Septoria lycopersici) is egy szabadföldön rendszeresen előforduló betegségnek számít. A leveleken apró, kerek, kezdetben kivilágosodó foltok jelennek meg, a száron és a bogyókon besüppedő foltokat okoz. Ezek később akár össze is folyhatnak, a növényi rész elszárad. A fertőzés forrása a növénymaradvány, ezért a vetésváltásnak ebben az esetben is kiemelt szerepe van.

A paradicsom legveszedelmesebb betegsége a fitoftóra (Phytophtora infestans), melynek tünetei először az alsó levelek csúcsán jelentkeznek. Először a leveleken sárguló folt látható, majd kivilágosodása, fonnyadása, barnulása és elszáradása. A terméseken a bogyó kocsány felőli részén szürkészöld, majd barna, kemény folt keletkezik, melyet laza, fehéres színű gyep vesz körbe az egészséges és beteg rész határán. A párás és nedves időjárás elősegíti gyors terjedését.

A védekezést fontos egyrészt a megelőzésre alapozni minden betegség esetében, ezért a vetésforgó betartása, a helyes gyomirtás már alapjaiban véve meghatározzák súlyosságukat. A permetezést már palántakorban érdemes megkezdeni, akár 10 naponta vagy kéthetente ismételni.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Erőteljesen terjed az almafa vértetű, védekezzünk ellene!

2019. július 31. 08:33

Július utolsó hetének időjárását főként a nagy változékonyság jellemezte. Zivatarfelhők jöttek- mentek az országban, kiszámíthatatlan valószínűséggel okoztak csapadékot, helyenként jeget is hozva. Kisebb körzetekben az eső intenzitása jelentős károkat okozott. A jelenlegi növény-egészségügyi helyzet a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvez, elsősorban a magas páratartalom és az erős éjszakai harmatképződés miatt. A talaj átmeneti magas nedvességtartalma kedvező mikroklímát teremt a kórokozók számára, de több kártevő rajzása ismét erősödött.

Jön a csokoládészínű paradicsom

2021. július 30. 11:41

Bőséges lett az idei paprika- és paradicsomtermés, és bár még mindig a hagyományos verziókat vásárolják a legnagyobb mennyiségben, nő a különlegességek, mint például a csokoládészínű vagy a koktél-, cherry- és snack paradicsom rajongótábora is. Az ötszáz termelőt tömörítő DélKerTÉSZ adatai szerint idén a friss piaci termékeknél, így a paprikánál és a paradicsomnál 28,3 ezer tonnára szerződtek a termelők, ami jelentős, 28 százalékos növekedést jelent a tavalyi 22,14 ezer tonnához képest.

Miért lett lila a paradicsom szára és levelei?

2020. május 19. 12:11

Miért lett lila a paradicsom szára és levele? Ez a jelenség fajtafüggő, mert nem mindegyik az.