Mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?

Agrofórum Online

Szeretném megtudni, hogy mitől alakulnak ki barnuló foltok a paradicsom bogyóján?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A paradicsomnak számos betegsége van, melyek bogyóinak foltokban barnulását, azok minőségi romlását okozzák. A xantomonászos betegség (Xantomonas campestris pv. vesicatoria) a szabadföldi paradicsomtermesztésben gyakran előfordul, és akár súlyos károkat is okozhat. A levélen sárga szegélyű barna foltok, a száron megnyúlt barna foltok, míg a bogyón sötétbarna, varszerű, kiemelkedő foltok képződnek, melyeken filmszerű baktériumnyálka is megjelenhet. A fertőzés forrása a fertőzött növénymaradványok, a vetőmag, de művelő eszközökkel és öntözővízzel egyaránt terjedhet.

Az alternáriás betegség (Alternaria porri f. sp. solani) főként az idősebb állományokban jelenik meg. A levélen, száron, kocsányon és bogyókon kialakult ovális foltok körül körkörös, sötétbarna képletek jelennek meg, melyek által a kórokozó könnyen beazonosítható. Jellemző még, hogy ezek a foltok száradnak, berepedeznek. A bogyó fokozatos rothadásnak indul, majd húsa is barnulni kezd.

A szeptóriás betegség (Septoria lycopersici) is egy szabadföldön rendszeresen előforduló betegségnek számít. A leveleken apró, kerek, kezdetben kivilágosodó foltok jelennek meg, a száron és a bogyókon besüppedő foltokat okoz. Ezek később akár össze is folyhatnak, a növényi rész elszárad. A fertőzés forrása a növénymaradvány, ezért a vetésváltásnak ebben az esetben is kiemelt szerepe van.

A paradicsom legveszedelmesebb betegsége a fitoftóra (Phytophtora infestans), melynek tünetei először az alsó levelek csúcsán jelentkeznek. Először a leveleken sárguló folt látható, majd kivilágosodása, fonnyadása, barnulása és elszáradása. A terméseken a bogyó kocsány felőli részén szürkészöld, majd barna, kemény folt keletkezik, melyet laza, fehéres színű gyep vesz körbe az egészséges és beteg rész határán. A párás és nedves időjárás elősegíti gyors terjedését.

A védekezést fontos egyrészt a megelőzésre alapozni minden betegség esetében, ezért a vetésforgó betartása, a helyes gyomirtás már alapjaiban véve meghatározzák súlyosságukat. A permetezést már palántakorban érdemes megkezdeni, akár 10 naponta vagy kéthetente ismételni.

A marokkói paradicsomipar egyre inkább a tengervíz-sótalanító üzemekre támaszkodik

2023. május 12. 11:39

Bár a marokkói paradicsomipar számos nehézséggel néz szembe ebben a szezonban, a Chtouka Ait Baha sótalanító üzemnek köszönhetően már nem az aszály a legsúlyosabb problémája.

Milyen egészségügyi előnyökkel jár a paradicsom fogyasztása? 

2024. január 30. 10:40

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Agrárkutatási Szolgálatának (ARS) és az Ohio Állami Egyetem (OSU) tudósai egy nemrég közzétett tanulmányban azt vizsgálták, hogy a paradicsom milyen egészségügyi előnyökkel járhat.

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.