Mitől alakultak ki foltok a cukkinin?

Mitől alakultak ki foltok a cukkinin?

Agrofórum Online

Mi történhetett a cukkinivel a kertemben? A terméseken furcsa foltok láthatók. Mi okozhatja a jelenséget?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A képen látható tünetek a cukkini vírusfertőzésére utalnak. Nemcsak a cukkinit, hanem a tökfélék családjába tartozó növényfajokat, pl. az uborkát is számos vírus fertőzheti meg. A vírusok közül a legtöbbször az uborkamozaik (Cucumber mosaic virus), a cukkini sárga mozaik (Zucchini yellow mosaic virus) és a görögdinnye mozaik (Watermelon mosaic virus) vírus fordulhat elő rajtuk.

A tünetek általában mozaikfoltok formájában jelennek meg a leveleken, melyek lehetnek halványzöldek, sárgák vagy akár sötétebb zöldek is. A leveleken nekrózisok kialakulása, szélüknek hullámosodása egyaránt bekövetkezhet. Az sem ritka, hogy a levelek kisebb méretűek maradnak, levélnyelük, valamint indáik is egyaránt rövidebbek lesznek. A terméseken gyakori a márványozott mintázat, mely a termésbe besüpped, valamint deformáció és dudorosodás egyaránt tapasztalható. Egy-egy kezdetleges tünet megjelenése után, megfelelően meleg időjárás esetében akár egy hónap is elegendő ahhoz, hogy a fertőzés az egész növényen megmutatkozzon. A beteg növényeken kibújó újabb levelek és termések már mindegyike fertőzött lesz. Az okozott tünetek alapján a vírusok elkülönítése nehéz feladat, ezt csak laboratóriumi körülmények között lehetséges megállapítani.

Foltok a cukkinin

E vírusok terjedése többféle módon is lehetséges. A beteg növényről származó magokkal könnyen terjeszthetők, ezért csak egészséges növényekről szedett magok alkalmasak továbbszaporításra. A vírusok egyaránt átvihetők a beteg növényekről az egészséges növényekre levéltetvekkel, valamint szövetnedvvel is az ápolási munkák során. A levéltetvek elleni időben elvégzett kezeléseknek, az ellenük való védekezésnek ezáltal kiemelt jelentősége van.

A vírusos növényekről nemcsak tökfélékre, hanem paprikára és paradicsomra is átvihető a megbetegedés, ezért a vírusosan megbetegedett töveket érdemes minél hamarabb kertünkből eltávolítani. A tünetes növények már nem gyógyíthatók, ezért mindenképp a fertőzés kialakulásának megelőzésére kell törekedni. A védekezés egyik és legcélravezetőbb módja lehet még az olyan fajták termesztése, melyek egy-egy vírussal szemben rezisztensek.

Fűtetlen és enyhén fűtött fóliák hasznosítása, IX. – Cukkini, patisszon és főzőtök hajtatása

2024. március 8. 16:40

A főzőtököt vagy más néven spárgatököt régóta ismeri a hazai lakosság, az uborka és a dinnyék után a legnagyobb mennyiségben fogyasztott kabakos növény. De ide tartozik az utóbbi években népszerűvé vált, az olaszoktól megismert cukkini, valamint a csillagtök vagy ismertebb nevén patisszon is.

Nyár végi teendők a kertben

2023. augusztus 21. 13:40

Bár nem járnak hűvös szelek, legalábbis akkor, mikor a cikket írom, de bizony vége van a nyárnak. Ezzel együtt pedig számos teendő vár a kertek tulajdonosaira.

Milyen zöldségfajok alkalmasak másodvetésre?

2023. július 21. 04:39

Milyen zöldségfajok és hogyan nevelhetők másodvetéssel a kertben? Válaszukat előre is köszönöm!

Mire ügyeljünk a cukkini termesztése során?

2023. május 3. 04:38

Milyen igényei vannak a cukkininek? Mire ügyeljünk a termesztése során?