Zöldség-Gyümölcs

Nyár végi teendők a kertben

Agrofórum Online

Bár nem járnak hűvös szelek, legalábbis akkor, mikor a cikket írom, de bizony vége van a nyárnak. Ezzel együtt pedig számos teendő vár a kertek tulajdonosaira.

Közülük is a legkedveltebb, a legjobban várt: a szüret

Ugyanis mostanra mindenhol beérett a paradicsom, paprika, padlizsán és a tök, de még mindig előfordul az is, hogy valamelyik szomszéd egy-egy cukkinivel lep meg bennünket.

Cukkiniből ananászt?!

A cukkini sokunk kedvence. Ennek oka az, hogy bő termést hoz és rengeteg módon lehet feldolgozni. Pár évvel ezelőtt még igen meglepődtünk volna, ha cukkiniből készült sütivel kínálnak, de mára teljességgel megszokottá vált ez a fajta feldolgozása is. Sőt, az igazán kísérletező kedvűek még hamis ananász befőttet is készíthetnek ebből a termésből.

Nincs szükségünk másra, mint 1 liter vízre, 3 dl ananász, bodza vagy narancs ízű szörpre, ízlés szerinti fahéjra, vaníliás cukorra és végül 30 dkg cukorra. Az elkészítése sem ördöngösség, csupán időt és némi elszántságot igényel, hogy belevágjunk. Hámozzuk meg a cukkinit, ha nagyok a magvak, szedjük ki azokat. A cukkinit kockázzuk fel és főzzük meg, majd a sziruppal tegyük még forrón üvegekbe, majd dunsztba hagyjuk hűlni.

Hajlamos a gombásodásra

Tehát örüljünk a bőséges cukkiniáldásnak. Gond az csupán, hogy más tökfélékhez hasonlóan ez is erősen hajlamos a lisztharmat fertőzésre, ami akár el is pusztíthatja az egész tövet, de legalábbis jelentősen csökkenti vagy megszünteti a terméshozamot. 

Időben kell cselekedni

Ezért folyamatosan figyelni kell, hogy még idejében meg tudjuk állítani a fertőzést. Amennyiben a leveleken fehér, hintőporra emlékeztető bevonat jelenik meg, és a termések vége elkezd bebarnulni, fonnyadni, akkor ne tétovázzunk, cselekedjünk.

Szódabikarbóna megoldás lehet

A korai fázisban nyakon csípett gombás fertőzések szerencsére elég jól kezelhetők, akár biológiai szerekkel is, mint a ként és rezet tartalmazó Bordói lé vagy szódabikarbóna.

Paradicsom felkötözése

Ha terveink szerint haladnak a dolgok, akkor jelenleg a paradicsombokraink csak úgy roskadoznak a pirosló termésektől. De a jóból is megárthat a sok, legalábbis a növénynek! A nagyobb fürtöket vagy tekintélyesebb terméseket kössük fel egy zsinórral, nehogy letörje a súly az egész ágat, mert az nagyon-nagyon bosszantó lehet.

Banánhéjból paradicsom?!

Miután több kiskerttulajdonostól is hallottam, hogy a banánhéj csodát tesz szüret elött (is)  a paradicsommal, úgy döntöttem, én is próbát teszek. Előtte azonban utánanéztem, miért is segíthet ennek a déligyümölcsnek a héja az én palántáimnak.

A banánok rengeteg hasznos mikroelemet tartalmaznak, a kalcium, foszfor, magnézium, nitrogén, kalcium, nátrium mind jó hatással vannak a palántákra. A héjból lehet oldatot is készíteni, több recept is kering a neten, én a következőt próbáltam ki: két banán héját beletettem egy 3 literes üvegbe, felöntöttem vízzel, 30 órát áztattam abban, majd heti gyakorisággal öntöztem a paradicsompalántákat.  Valóban igazolta az alkalmazáshoz fűzött reményeket!

Öntözzük a rózsát!

Ha marad még az energizáló banánkoktélból, akkor érdemes a rózsákat is megöntözni vele. Megfelelő öntözés, és a tápanyag pótlása mellett a rózsa folyamatosan hozza az új virágokat. Ezeket azonban elvirágzás után fontos gyorsan eltávolítani, legalább az első, kifelé nővő ötlevelű ágacskáig vágjuk vissza az adott ágat.

(Fotó: congerdesign/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Magnéziumhiány a paradicsomban

2023. július 11. 07:10

A zöldségfélék termőképességének javítása érdekében végzett talajvizsgálatok és a szövettani vizsgálatok kulcsszerepet játszanak a megfelelő tápanyagszintek biztosításához, hogy magas terméshozamú, jó minőségű termést tudjanak betakarítani és értékesíteni.

A paradicsom piacán újabb áremelkedés várható?

2023. december 22. 13:10

Magas hőmérséklet, magas termesztési és munkaerőköltségek, változó árak jellemzik a piacot, ám országonként más-más árnyalatú a „kép”. A teljes összeállításért olvassa el cikkünket.

Beindult a hazai paradicsomszezon

2022. május 2. 13:21

Több mint 12 ezer tonna paradicsom kerül a fogyasztók asztalára idén a többgenerációs dél-alföldi kertész családok alkotta TRIVEGA Kft. üvegházaiból.

Erőteljesen terjed az almafa vértetű, védekezzünk ellene!

2019. július 31. 08:33

Július utolsó hetének időjárását főként a nagy változékonyság jellemezte. Zivatarfelhők jöttek- mentek az országban, kiszámíthatatlan valószínűséggel okoztak csapadékot, helyenként jeget is hozva. Kisebb körzetekben az eső intenzitása jelentős károkat okozott. A jelenlegi növény-egészségügyi helyzet a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvez, elsősorban a magas páratartalom és az erős éjszakai harmatképződés miatt. A talaj átmeneti magas nedvességtartalma kedvező mikroklímát teremt a kórokozók számára, de több kártevő rajzása ismét erősödött.