Mitől állt meg a paradicsom növekedése?

Agrofórum Online

Veteményesemben egyes paradicsom tövek növekedése megállt, sárgulni kezdtek. Egy beteg tövet kivettem, a gyökerén apró göböket, csomókat láttam. Mi ez a betegség, másra is rámehet? Tudok ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A leírt tünet jellegzetes, a zöldségféléket is fertőző gyökérgubacs fonálféreg (Meloidogyne spp.) kártétét tartja a kezében. A gyökérgubacs fonálférgek, apró, szabad szemmel nem látható, vékony testű parazita rovarok, melyek a növények gyökerében élnek. Több száz gazdanövényük van, sokféle növény gyökerét megfertőzhetik, termesztett növények mellett gyomnövények gyökerét is.

Két ismert gubacsfonálféreg faj gyakori hazánkban, a szabadföldi gubacsfonálféreg (M. hapla), mely elterjedt kártevő, szabadföldi viszonyok között él és fertőz. A kertészeti gyökérgubacs fonálféreg (M. incognita) melegigényes, hazai viszonyok között elsősorban üvegházi és fólia alatti termesztésnél károsít. Fertőzött növények gyökereivel terjeszthetők, a területre történő behurcolásuk után kiirtásuk meglehetősen nehéz. Zöldségféléink egyik legsúlyosabb kártevői.

A fonálférgek a gyökérzetet megszúrják, azokon különböző nagyságú, alakú, növekedő gubacsok képződnek, gyakran láncszerűen. A fertőzés hatására a gyökérképződés lelassul. A fertőzött növények növekedése visszamarad, leáll, lankadásos tüneteket mutatnak, gyakran a virágzás is elmarad, súlyos esetben a növény elpusztul. A gubacs belsejében élnek a fonálférgek Előfordulhat, hogy elmarad a gubacsképződés, de a gyökérzet fonálféreg fertőzöttsége fennáll. Szinte valamennyi jelentős zöldségfélét fertőzik.

Megelőző védekezésre kell a hangsúlyt fektetni, meg kell akadályoznia kártevő bekerülését a területre. A vásárolt palánták gyökérzetét is ellenőrizni kell, a fertőzésgyanús növényeket ne ültessük ki kertünkbe. Ha gyengélkedő növényt észlelünk, azok gyökérzetét is meg kell vizsgálni. A gubacsokkal fertőzött gyökérzetet teljes egészében, földlabdával együtt emeljük kis és semmisítsük meg. A fertőzött talajt a kártevőtől mentesíteni bonyolult eljárás. Adott területen 2-3 évig olyan növényeket termesszünk, melyeket nem fertőzik meg a fonálférgek. Alkalmazzuk a vetésváltást. Megfigyelések szerint az érett komposzt gazdag mikrobiológiai összetétele lényegesen csökkenti a gubacsfonálférgek egyedszámát a talajban.

Hajtatott zöldségeknél ellenálló alanyra oltással tudnak védettséget biztosítani paradicsom, paprika és uborka növényeknél. Termesztő berendezésben 96 C fokos gőzzel is, valamint talajfertőtlenítő szerekkel mentesítik tőlük a talajt. A talajkezelésre használható növényvédő szerek többsége I. forgalmi kategóriásak, házi kerti felhasználásuk nem jöhet szóba. A szabadforgalmú szerek közül a dazomet hatóanyagú Basamid G nevű készítmény alkalmazható a talaj fonálféreg mentesítésére szabadföldön és termesztő berendezésben egyaránt. Az ölő hatás kifejtéséhez a talajnak nedvesnek és hőmérsékletének 10 C felettinek kell lennie. Ültetés előtt ellenőrizni kell a szer káros hatásának megszűnését csíráztatási próbával.

Mi a Manó paradicsom? - Ami tényleg kicsi marad

2023. október 8. 05:40

A közelmúltban szembesült egyik olvasóm vele: a Manó bizony ilyen kicsi marad. Érdemes a paradicsomfajtákkal tisztába lenni még az ültetés előtt.

A paradicsomszedő robot csak az érett gyümölcsöt takarítja be

2023. június 5. 08:42

Az élelmiszer-termelés jövője nagyobb hatékonyságot, fenntartható gyakorlatot és a hozam maximalizálását követeli meg minden egyes lépésnél. A paradicsom jövőbeli termelésének optimalizálása érdekében a Syngenta Vegetable Seeds nemrégiben együttműködött a pittsburghi székhelyű Four Growers, Inc. társasággal, hogy a GR-100 robotbetakarítót paradicsomipari kutatások keretében teszteljék.

Palántanevelés otthon? Mikor és hogyan? Mire figyeljünk?

2020. március 7. 09:17

Még sosem voltak palántáim. Érdemes laikusként is belevágni a palántanevelésbe? Mire kell figyelnem?

Géntechnológia: hamarosan csípős paradicsomot is fogyaszthatunk!

2019. január 20. 04:31

Az íz különleges lesz, mert a tömegesen termesztett paradicsomot és a tápanyagokban gazdag chili paprikát egyszerre érezzük majd ki belőle. A cél nem új gasztrodivat teremtése, hanem az egészségesebb táplálkozás elterjedését segítenék.