Mitől barnul a babérmeggy levele?

Mitől barnul a babérmeggy levele?

Agrofórum Online

B. Árpád kérdése: Ültetés után 2,5 héttel barna foltosodás jelent meg a babérmeggy levelein. Gombafertőzésre gyanakodtam, ezért gombaölő szerrel megpermeteztem a növényeket, a bebarnult leveleket előtte eltávolítottam. Sajnos a permetezés után 4-5 nappal ismét látható a barnulás a leveleken. Mi lehet a probléma és hogyan lehetne védekezni ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A babérmeggyen több kórokozó megjelenése is okozhat növényvédelmi problémát. Mellékelt kép hiányában összefoglaltam az általánosságban babérmeggyen előforduló, gondot okozó gombás betegségeket. A leggyakoribb problémát, a babérmeggy levéllyukacsosságát a csonthéjas gyümölcsféléken (kajszi, őszibarack) is károsító Stigmina carpophyla gomba okozza. A tünetek a leveleken eleinte kisebb 2-3 mm-es kör alakú formában jelennek meg, majd a foltok kiesnek, és a lyukas levelek jelzik a gomba megtelepedését. A kórokozó a leveleken és a vesszőkön telel. Fertőzésének kedvez a párás, csapadékos időjárás.

A babérmeggy glöospóriumos levélfoltossága (Gloeosporium phacidiellum) által okozott tünetek a leveleken vörösbarna árnyalatú foltok formájában jelennek meg. A foltok koncentrikus körökből állnak össze, majd a levél szövetei elhalnak és a foltok kiesnek. A ceutospórás levélfoltosság tünetei nagyméretű, kerek, barna színű, koncentrikus foltok, melyekben fekete pontszerű gombaképletek figyelhetőek meg.

A gombás betegségek ellen hasznos módszer az Ön által alkalmazott beteg növényi részek eltávolítása is. Erős fertőzés esetében a foltbetegségek elleni készítményekkel védekezzünk, ha szükséges azok megismétlésével (10-14 naponta) permetezzünk le növényeinket (réz, makoceb, metiram). A babérmeggy permetezésénél a megfelelő hatás elérése érdekében tapadásfokozó adalékanyag használata is ajánlott.

A foltbetegségek mellett gyakori betegsége a babérmeggynek a lisztharmat is, ennek a megjelenésére is érdemes odafigyelni. A kórokozó főként a hajtásvégi fiatal leveleket fertőzi meg. A lisztharmat a leveleken fehéres bevonatot képez, a levél deformálódik és hullámosodik. A fehéres bevonat alatt a levél vörösre színeződése, majd elhalása figyelhető meg. A kórokozó ellen pl. azoxistrobin, kén, penkonazol hatóanyagú készítmények használatosak.

Megállíthatatlan? Csigák dézsmálják a veteményest országszerte

2018. augusztus 2. 06:26

M. Imre kérdése: Mióta elkészült az automata öntözőrendszer, azóta nem bírunk a csigákkal, teljesen tönkreteszik a veteményest.

Mitől hullanak le zölden a 30 éves fenyőfa tűlevelei?

2023. augusztus 25. 04:39

Harmincéves fenyőfám tűlevelei pár hete zölden elkezdtek hullani, valamint a friss hajtások is puhának, fonnyadtnak tűnnek. Mi lehet az oka? Eddig hasonlót sem tapasztaltam, csak szeles időben szaporodtak meg a barnás tűlevelek a talajon.

Miért száradnak el a díszfák levelei nyáron?

2018. augusztus 28. 06:50

Sz. Zsófia kérdése: Házunk előtt a vadgesztenyefák lombja leszáradt, mintha leforrázták volna. Az utcánkban sajnos a többi fa is ilyen. Más faféléknél is száradnak a levelek. Tehetünk valamit értük?

Mitől lesz ezüstös elváltozás a fagyalsövényen?

2018. május 23. 04:00

V. Lászlóné kérdése: Fagyalsövényemen idén újból megjelent a leveleken a szokásos ezüstös színű elváltozás. Mitől van, mi okozhatja, védekezhetek ellene?