Mitől barnul meg a szilvatermések húsa?

Agrofórum Online

Szilvatermések belül barnulnak, alig van fogyasztható szilvám. A kép alapján meg lehet határozni az okát? Ehetők-e, nem károsak az egészségre? Jövőre meg tudom előzni?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A szilvagyümölcs barna romlását sok ok előidézheti, és sajnos a képen azok közül szinte mindegyik megtalálható.

  • Terméseket ért sérüléseken keresztül történt moníliafertőzés a leggyakoribb. Ezt a gyümölcsromlást általában a gyümölcsmoníliának nevezett moníliafaj okozza (Monilinia fructigena). Gyors lefolyású gyümölcshús barnulásról, annak megpuhulásáról, majd lehullásáról lehet felismerni. A romló gyümölcsön jellegzetes okkersárga színű gombatelepek fejlődnek. Az újabban terjedő Monilinia fructicola gomba a gyümölcsök ép héján keresztül is képes behatolni annak húsába és megfertőzni azt, és az előzőekben ismertetett barnuló, gyors lefolyású romlást idéz elő. Ez a gomba szürke színű penészszerű telepeket nevel. Megtévesztő lehet, ha a moníliafertőzés után a gyümölcsfát monília ellen ható gombaölő szerrel permetezik, mivel az leállítja a gomba szaporodását, a gombaspórák kifejlődését, viszont a barnulási folyamat fennmarad, az nem tűnik el. Az ilyen gyümölcs fogyasztása nem tanácsos.
  • A gyümölcsöket a szilvamoly és a keleti gyümölcsmoly lárvái is károsítják, azokban fejlődnek, kirágják belsejüket. A lárvák okozta sebzések mentén is megjelennek, másodlagosan a moníliás fertőzések, tehát a molyok kártétele is előidézi a moníliás gyümölcsromlást. Mindkét molyfaj évente több – legalább 3 – nemzedéket is kinevel, tehát ellenük több alkalommal is szükséges rovarölő szeres kezelést alkalmazni az egészséges gyümölcs biztosítása érdekében.
Szilva húsa barnul
Szilva húsa barnul (fotó: a kérdező felvétele)
  • Hazai szilvafáink erősen fertőzöttek a szilvahimlő vírussal. Ez a kórokozó a leveleken okozott mozaikos foltok mellett, bizonyos szilvafajtáknál, a terméseken, azok húsában barnulást szokott előidézni. Ez esetben az elszínesedett hús megkeményedik, létartalmát elveszíti. Nem minden szilvafajtánál fordul elő, elsősorban a hagyományos, a vírusra fogékony szilvafajták körére jellemző ez a tünet.
  • A tavalyi és idei nyáron is elterjedten észlelték a termelők és vásárlók is, hogy a megvásárolt szilva kívülről ép, egészséges, de a húsúk belül barna, benne rovar és annak nyoma nem látható, nem puha, de színe a szokásostól eltérő. A magas, 35 °C feletti tartós hőmérséklet okozza ezt az elváltozást. Sajnos ellene semmilyen hatásos megoldás nem ismert. A fakoronában fellépő magas hőmérséklet csökkentése lehetne a megoldás, annak árnyékolásával ez megoldható, ha annak technikai feltételeit kialakítják. A hő miatt károsodott gyümölcs egészségre nem káros, fogyasztható.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.

Egy gomba, ami akár napok alatt leszüretelheti a termést

2025. szeptember 6. 16:10

A szeptemberi csapadék kedvez a szürkepenésznek: szőlőn, bogyósokon és gyümölcsfákon is gyors fertőzés indulhat, ha nem védekezünk időben.

Megnőtt a tűzelhalás és a varasodás fertőzésének veszélye almástermésűeknél

2019. május 14. 04:36

Az időjárási körülmények miatt a tűzelhalás és a varasodás veszélye is megnőtt az almásokban és körtésekben. Továbbra is szükségesek az almafa lisztharmat elleni kezelések.

A moníliás gyümölcsöt tegyük-e komposztálóba?

2024. október 10. 13:10

Az ősz beköszöntével a kései érésű körtén (is) a gyümölcsfertőző monília koncentrikus penészköreit fedezhetjük fel. Milyen készítménnyel védekezhetünk, és betehetjük-e a komposztálóba a beteg gyümölcsöt? Zsigó György növényorvos válaszol.