Mitől barnul a paprika csúcsa?

Agrofórum Online

K. Ferenc kérdése: barna foltok jelentek meg paprikáim csúcsi részén. Mi lehet ez? Kártevő vagy betegség?

Aki válaszol:
Németh Zoltán, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök

A paprika csúcsrothadása

Egyik sem. Amit kedves olvasónk tapasztal, az egy úgynevezett élettani betegség, alapvetően a kalcium (Ca) hiányára vezethető vissza. A téma nem kifejezetten növényvédelmi, de természetesen nagyon szívesen válaszolok erre a kérdésre is.

A csúcsrothadás oka lehet a rossz kalciumfelvétel, valamint a talaj, vízzel optimálisan ellátott és a száraz periódusainak váltakozása. Bár a csúcsrothadás általában a kifejlett terméseket érinti, a fiatal, gyorsan növekvő termések is rendkívül érzékenyek a kalciumhiányra. A rendelkezésre álló vízmennyiség hirtelen és nagymértékű ingadozása olyan zavarokat idéz elő a termés növekedésében, amely csúcsrothadást eredményez. Ez a jelenség sajnos a legtöbb házikertben tetten érhető, de a későbbiekben kitérek a megoldásra. Továbbá csúcsrothadáshoz vezethet a gyökérkárosodás (pl. művelés – kapálás – közben megsértett gyökér) által kiváltott stressz, az aszályos időjárás, a talaj magas sótartalma és a túladagolt nitrogén.

A kalciumhiány a termesztésben a leggyakrabban előforduló tápanyag-ellátással összefüggő élettani betegség. Legtöbbször nem a talaj alacsony mésztartalma, hanem a kalcium nehezen felvehető volta okozza a hiányt. Tekintettel arra, hogy nem reutilizálható – a növényen belül nem átépíthető – tápelem, a hiánytünetek először a fiatalabb leveleken klorózis formájában jelentkeznek. Azonban a kalciumhiányra nem a leveleken jelentkező klorózis a jellemző tünet, a paprikán, továbbá a paradicsomon és a tojásgyümölcsön is leggyakrabban az ún. csúcsrothadás betegség formájában alakul ki. Ilyenkor a bogyótermés bibepont felöli oldalán beszáradt barna folt képződik. A beteg rész nagysága a hiány mértékével arányos. A magház és a bogyó kocsány felöli oldala egészséges marad. A fajták közötti érzékenység mértéke nagyon eltérő, ismertek olyan paprikafajták, amelyeken gyakorlatilag nem fordulnak elő a csúcsrothadás tünetei, de ismertek olyanok is, amelyek szöveti szerkezetüknél fogva igen hajlamosak a betegségre.

Természetesen nem csak a kalcium hiány lehet a ludas, a paprikának kis odafigyeléssel mindent megadhatunk amire szüksége van és a termesztés során élvezhetjük az egészséges, gusztusos terméseket. Ehhez most egy könnyen betartható klasszikus vagy hagyományosnak is nevezhető tápanyagutánpótlási javaslatot is teszek.

Ősszel – miután kiválasztottuk, hogy a következő évben hová tervezzük a paprikát ültetni – célszerű négyzetméterenként 5 dkg 0:10:28 összetételű NPK komplex műtrágyát kijuttatni, majd a leendő gyökérzónába bedolgozni.

Tavasszal szintén 5 dkg/m2 nitrogén alapú műtrágyát kell kijuttatni, fejtrágyaként.

Ezzel megalapozzuk a paprika általános tápanyag ellátottságát.

A makroelemek kijuttatása után a vegetáció folyamán fontos az általános kondícionáló lombtrágyázás a mikroelemek szintjének fenntartására. Ezek a készítmények nem tartalmaznak kalciumot, ezért megelőzésként célszerű speciális, kalciumot tartalmazó lombtrágyák) használata.

Minezek mellet, nagyon fontos a folyamatos vízellátás biztosítása.

Csepegtető rendszerű, vagy un. „izzadó” öntöző csöveket alkalmazhatunk, melyek a legközelebbi gazdaboltban elérhetőek.

Mit ronthattam el tavaly, hogy nem csíráztak ki a paprikamagok?

2025. február 8. 04:36

A tavalyi évben az elvetett paprikamagok közül alig csírázott ki pár darab. Mit ronthattam el?

Pici balkon nagy terméssel

2022. június 4. 05:36

Tavasztól őszig a zöldségek és fűszerek egész garmadáját termelhetjük meg még pici balkonon is.

Rohamosan szaporodnak a zöld vándorpoloskák

2020. augusztus 9. 14:47

Takácsatkára szinte minden növénykultúrában számítani lehet, ha szükséges inkább most védekezzünk, nehogy a későbbiekben felszaporodjon a kártevő.

Így érleljük be az ősszel még zöld paradicsomokat, paprikákat!

2022. szeptember 26. 05:37

A paradicsom és a paprika is utóérő, de az igazán finom ízekhez és színekhez érdemes a növényen beérlelni mindent még időben.