Mitől foltos ilyenkorra a sütőtök?

Agrofórum Online

Minden évben a saját termesztésű sütőtök terméseken december végére foltosodás, romlás lép fel. Hasonló tüneteket látok az árusított sütőtököknél is. Mi okozza a romlást?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus  

Kedves Kérdező!

A sütőtök féléken, és valamennyi kabakos termésű növény levelein és termésein is foltosodást három kórokozó által kiváltott betegség idézhet elő.

A kabakosok pszeudomónászos betegsége (kórokozó Psudomonas syringae pv.lachrymans) elsősorban esős évszakban vagy öntözött körülmények között nevelt növényeknél fordul elő. A leveleknél kör alakú foltokat okoz, melyek hamar beszáradnak. A terméseken elsősorban a termés talajra boruló oldalán gyakori, ott néhány mm-es kör alakú, vizenyős, besüppedő foltok fejlődnek, melyeket gyakran mézga kiválás kísér. Később a foltok beszáradnak, berepedhetnek, és másodlagosan más kórokozók szaporodhatnak fel a foltokban. A fertőzött termés magjai fertőződnek, azok a betegség fő terjesztői, ilyen termésből magot nem szabad fogni. A kórokozó baktérium a légzőnyílásokon, és sebeken keresztül hatol a növénybe, 25-28 °C-os meleg, magas páratartalom optimális a fertőzéshez és a nedves növényi felület.

A fenésedés névvel ismertté vált kolletotrichumos betegség (kórokozó neve Colletotrichum orbiculare syn. C lagenarium) a leveleken kör alakú, gyorsan növő foltokat vált ki, melyek hamar elhalnak. A termésen általában az érés időszakában jelennek meg a foltok, melyek kör alakúak, kezdetben vizenyősek, kissé besüppednek, és nedves körülmények között lazac rózsaszínű nyálkás gombaspóra telepek fejlődnek a foltok közepén. A romlás a foltoktól a termés húsába is behatol, és annak rothadásához vezet. Meleg és nedves körülmények segítik a terjedését.

A kladospóriumos varasodás (kórokozó Cladosporium cucmerinum) a leveleken kezdetben vizenyős, majd gyorsan növő és elszáradó foltokról ismerhető fel. A terméseket minden fejlődési állapotában megfertőzi, azokon kráterszerűen besüppedő foltokat okoz, párás viszonyok között szürke bársonyos gombabevonat fejlődik rajta. 17 °C körüli, viszonylag hűvös és páradús körülmények kedvezőek terjedéséhez.

Védekezés lehetőségei: Mindhárom kórokozó elsősorban maggal terjed, igen fontos a megbízható helyről beszerzett, egészséges vetőmag biztosítása. Mindhárom kórokozó a talajra hullott fertőzött növényi törmelékkel, maradványokkal évekig fenn tudja tartani magát, ezért alapvető védekezési módszer a több éves vetésforgó/vetésváltás betartása: 3-4 évig a kabakos után csak más növényt javasolt termeszteni az adott területen. A kabakos növényeket tám-rendszerre futtatva kell nevelni, hogy a lombját és a terméseket a levegő átjárja, a szél átszellőzze, ezzel biztosítani lehet a föld feletti növényi részek mielőbbi felszáradását.

Kerülni kell a lombozat esőztető öntözését, helyette előnyben kell részesíteni a víz közvetlen talajra juttatását. A betegségek első megjelenési tüneteinél mind a lombot, mind a terméseket javasolt megelőzés szerűen kezelni. Jelenleg az azoxistrobin, difenokonazol, penkonazol és rézoxiklorid hatóanyagú gombaölő szerek engedélyezettek a tök termesztésében. Az érett sütőtöket utóérésre száraz, hűvös helyen tároljuk, kerüljük a terméshéj sérülését a szüret és tárolás során. Tárolásra a 7-10 °C az ajánlott. A sütőtök félék korai gyors romlásának elindítói elsősorban az ennél magasabb hőmérsékletű tárolási körülmények.

Így tároljuk a sütőtököt, hogy hosszan eltartson

2023. október 16. 13:40

A tökfélék családjába tartozó növény Közép- és Dél-Amerika trópusi területein őshonos, onnan került Európába, Amerika felfedezése után. A kertben jelentős helyigényű növény, méretes termése változatosan felhasználható.

Szeretettel keverve: fűszerek a téli levertség ellen

2024. január 6. 17:10

Előttünk van még számtalan hideg, nyirkos, sőt ködös januári, februári nap. Jó páran szaunázással védekeznek, mások kellemes éghajlatú vidékek felkeresésével, és akadnak olyanok is szép számmal, akik előszeretettel fogyasztanak ilyenkor fűszereket és illatos meleg italokat. Ez utóbbiaknak teljes szívből ajánlom a Fűszeres Lány termékeit.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Hogyan termesszünk sütőtököt?

2021. április 27. 17:11

Térigénye meglehetősen nagy, egy-egy tőnek akár több négyzetméteres területre is szüksége lehet a megfelelő fejlődéshez.