Minden évben a saját termesztésű sütőtök terméseken december végére foltosodás, romlás lép fel. Hasonló tüneteket látok az árusított sütőtököknél is. Mi okozza a romlást?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A sütőtök féléken, és valamennyi kabakos termésű növény levelein és termésein is foltosodást három kórokozó által kiváltott betegség idézhet elő.
A kabakosok pszeudomónászos betegsége (kórokozó Psudomonas syringae pv.lachrymans) elsősorban esős évszakban vagy öntözött körülmények között nevelt növényeknél fordul elő. A leveleknél kör alakú foltokat okoz, melyek hamar beszáradnak. A terméseken elsősorban a termés talajra boruló oldalán gyakori, ott néhány mm-es kör alakú, vizenyős, besüppedő foltok fejlődnek, melyeket gyakran mézga kiválás kísér. Később a foltok beszáradnak, berepedhetnek, és másodlagosan más kórokozók szaporodhatnak fel a foltokban. A fertőzött termés magjai fertőződnek, azok a betegség fő terjesztői, ilyen termésből magot nem szabad fogni. A kórokozó baktérium a légzőnyílásokon, és sebeken keresztül hatol a növénybe, 25-28 °C-os meleg, magas páratartalom optimális a fertőzéshez és a nedves növényi felület.
A fenésedés névvel ismertté vált kolletotrichumos betegség (kórokozó neve Colletotrichum orbiculare syn. C lagenarium) a leveleken kör alakú, gyorsan növő foltokat vált ki, melyek hamar elhalnak. A termésen általában az érés időszakában jelennek meg a foltok, melyek kör alakúak, kezdetben vizenyősek, kissé besüppednek, és nedves körülmények között lazac rózsaszínű nyálkás gombaspóra telepek fejlődnek a foltok közepén. A romlás a foltoktól a termés húsába is behatol, és annak rothadásához vezet. Meleg és nedves körülmények segítik a terjedését.
A kladospóriumos varasodás (kórokozó Cladosporium cucmerinum) a leveleken kezdetben vizenyős, majd gyorsan növő és elszáradó foltokról ismerhető fel. A terméseket minden fejlődési állapotában megfertőzi, azokon kráterszerűen besüppedő foltokat okoz, párás viszonyok között szürke bársonyos gombabevonat fejlődik rajta. 17 °C körüli, viszonylag hűvös és páradús körülmények kedvezőek terjedéséhez.
Védekezés lehetőségei: Mindhárom kórokozó elsősorban maggal terjed, igen fontos a megbízható helyről beszerzett, egészséges vetőmag biztosítása. Mindhárom kórokozó a talajra hullott fertőzött növényi törmelékkel, maradványokkal évekig fenn tudja tartani magát, ezért alapvető védekezési módszer a több éves vetésforgó/vetésváltás betartása: 3-4 évig a kabakos után csak más növényt javasolt termeszteni az adott területen. A kabakos növényeket tám-rendszerre futtatva kell nevelni, hogy a lombját és a terméseket a levegő átjárja, a szél átszellőzze, ezzel biztosítani lehet a föld feletti növényi részek mielőbbi felszáradását.
Kerülni kell a lombozat esőztető öntözését, helyette előnyben kell részesíteni a víz közvetlen talajra juttatását. A betegségek első megjelenési tüneteinél mind a lombot, mind a terméseket javasolt megelőzés szerűen kezelni. Jelenleg az azoxistrobin, difenokonazol, penkonazol és rézoxiklorid hatóanyagú gombaölő szerek engedélyezettek a tök termesztésében. Az érett sütőtöket utóérésre száraz, hűvös helyen tároljuk, kerüljük a terméshéj sérülését a szüret és tárolás során. Tárolásra a 7-10 °C az ajánlott. A sütőtök félék korai gyors romlásának elindítói elsősorban az ennél magasabb hőmérsékletű tárolási körülmények.