Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Így választhat biztos kézzel érett sütőtököt

Így választhat biztos kézzel érett sütőtököt

Agrofórum Online

Sok esetben okoz gondot az egyszeri vásárlónak, hogyan válasszon érett, erőteljes ízű sütőtököt. Hogy Ön is biztosra menjen, adunk néhány jó tanácsot.

Már jócskán benne járunk az őszben, és lassacskán eluralják a zöldségespultokat a legkülönbözőbb formájú, pompázatos narancssárga színben tündöklő sütőtökök. Ez a zöldségféle – valójában mivel termés, inkább a gyümölcsök közé sorolható – azonban nem csupán mutatós, hanem hőkezeléssel akár önmagában, akár más ételeknek kölcsönözve jellegzetes ízét rengetegféle módon fogyasztható.

Tápértékéről pedig ódákat lehetne írni, elég csak magas rosttartalmát, vitamin- (A, B és C), karotin-, biotintartalmát megemlíteni, ami segít a vitaminhiányos napokat egészségesen átvészelni. Ugyanakkor a kalóriatartalma alacsony, így diétás étrendbe is beilleszthető.

Vannak fajták, amelyek esetében már a színük alapján dönteni tudunk: ha még zöldes árnyalatúak, nem élénksárgák, akkor a termés nem érett. Más fajtáknál nem látunk színbeli eltérést, ebben az esetben iránymutató lehet, hogy az érett tök héja teljesen megkeményedett, nem tudjuk körömmel benyomni, megütögetve üreges hangot hallunk, felülete ugyanakkor veszít a fényességéből, mattá válik.

Szintén támpontot adhat a növény kocsánya, amely ha zöld, élőnek tűnik, az azt jelenti, hogy leszedéskor még szállított tápanyagot, tehát a tök nem volt érett. Ezek helyett keressünk olyat, amelynek a kocsánya már száraz, szinte morzsolódik. Ha pedig nincs szükségünk egy egész tökre, az erőteljes, mélysárga színű szeleteket válasszuk.

Nem legenda az sem, hogy az a tök, amelyet már megcsípett a dér, édesebb, mint amit a fagyok előtt szedtek le, ugyanis a fagy hatására a szénhidrátok elkezdenek lebomlani cukrokká. Ám a fagy az érettségi állapotra nincs hatással, így érett tököt a hideg beállta előtt is vásárolhatunk.

Ügyeljünk viszont arra, hogy ne takarmánytököt sózzanak ránk, mert az éretten sem jó ízű, a „Halloween-tökök” pedig kizárólag dekorációs célt szolgálnak, egyáltalán nem ehetők.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Uborka termesztése kezdőknek

2024. június 13. 08:40

Amatőr kertészeknek is sikerélményt és bőséges termést ad az uborka, ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartják.

Gyümölcstisztítás szódabikarbónás vízzel

2024. június 12. 07:10

Az egyik legnépszerűbb trend követői szerint nem elég csapvízzel lemosni a boltokban és a piacokon kapható zöldségeket és gyümölcsöket.

Egészségesebb a bio zöldség-gyümölcs, mint a nem bio?

2024. június 11. 07:10

Egy magyar kutatás éppen erre, a biotermékek egészséges mivoltának kérdésére kereste – és meg is adta – a választ.

Az üvegházak egyre nagyobb területet fednek le a Földön

2024. június 6. 13:10

Az üvegházi termesztés globálisan nő, mutatták ki egy tanulmányban. A trendnek számos előnye van, de a negatív hatásaira kevesebb figyelem irányul.

Szeretettel keverve: fűszerek a téli levertség ellen

2024. január 6. 17:10

Előttünk van még számtalan hideg, nyirkos, sőt ködös januári, februári nap. Jó páran szaunázással védekeznek, mások kellemes éghajlatú vidékek felkeresésével, és akadnak olyanok is szép számmal, akik előszeretettel fogyasztanak ilyenkor fűszereket és illatos meleg italokat. Ez utóbbiaknak teljes szívből ajánlom a Fűszeres Lány termékeit.

Tökfarmot vett a Microsoft, meglepő célja van vele

2024. január 10. 11:40

Mintha megnyerte volna a lottóötöst a Creuziger család, amelynek Mount Pleasant településhez tartozó birtokán a techóriás egymilliárd dolláros beruházás részeként több épületből álló adatközpontot tervez építeni.

A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e egy pendimetalin hatóanyagú gyomirtóval?

2023. április 2. 04:38

Segítségüket kérem! A sütőtöknek előkészített talajt permetezhetem-e Sharpen gyomirtóval?

Sütőtökös rizottó fűszeres csirkekockákkal

2019. december 21. 20:32

A sütőtök igazi őszi, téli étel, mely rengeteg módon elkészíthető. Fogyaszthatjuk püréként, sütőben sütve mézzel a tetején, turmixba keverve...