Zöldség-Gyümölcs

Így választhat biztos kézzel érett sütőtököt

Agrofórum Online

Sok esetben okoz gondot az egyszeri vásárlónak, hogyan válasszon érett, erőteljes ízű sütőtököt. Hogy Ön is biztosra menjen, adunk néhány jó tanácsot.

Már jócskán benne járunk az őszben, és lassacskán eluralják a zöldségespultokat a legkülönbözőbb formájú, pompázatos narancssárga színben tündöklő sütőtökök. Ez a zöldségféle – valójában mivel termés, inkább a gyümölcsök közé sorolható – azonban nem csupán mutatós, hanem hőkezeléssel akár önmagában, akár más ételeknek kölcsönözve jellegzetes ízét rengetegféle módon fogyasztható.

Tápértékéről pedig ódákat lehetne írni, elég csak magas rosttartalmát, vitamin- (A, B és C), karotin-, biotintartalmát megemlíteni, ami segít a vitaminhiányos napokat egészségesen átvészelni. Ugyanakkor a kalóriatartalma alacsony, így diétás étrendbe is beilleszthető.

Vannak fajták, amelyek esetében már a színük alapján dönteni tudunk: ha még zöldes árnyalatúak, nem élénksárgák, akkor a termés nem érett. Más fajtáknál nem látunk színbeli eltérést, ebben az esetben iránymutató lehet, hogy az érett tök héja teljesen megkeményedett, nem tudjuk körömmel benyomni, megütögetve üreges hangot hallunk, felülete ugyanakkor veszít a fényességéből, mattá válik.

Szintén támpontot adhat a növény kocsánya, amely ha zöld, élőnek tűnik, az azt jelenti, hogy leszedéskor még szállított tápanyagot, tehát a tök nem volt érett. Ezek helyett keressünk olyat, amelynek a kocsánya már száraz, szinte morzsolódik. Ha pedig nincs szükségünk egy egész tökre, az erőteljes, mélysárga színű szeleteket válasszuk.

Nem legenda az sem, hogy az a tök, amelyet már megcsípett a dér, édesebb, mint amit a fagyok előtt szedtek le, ugyanis a fagy hatására a szénhidrátok elkezdenek lebomlani cukrokká. Ám a fagy az érettségi állapotra nincs hatással, így érett tököt a hideg beállta előtt is vásárolhatunk.

Ügyeljünk viszont arra, hogy ne takarmánytököt sózzanak ránk, mert az éretten sem jó ízű, a „Halloween-tökök” pedig kizárólag dekorációs célt szolgálnak, egyáltalán nem ehetők.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Mik a sütőtök érettségének jelei?

2023. szeptember 24. 04:37

Szeretném megkérdezni, hogy honnan lehet tudni, hogy érett már a sütőtök?

Miből lehet tudni, hogy érett-e a sütőtök?

2024. szeptember 20. 07:10

Általános vélekedés szerint úgy ellenőrizhetjük, hogy elég érett-e egy sütőtök, ha a héjába nyomjuk a körmünk hegyét.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! - Szeptember

2023. szeptember 17. 06:40

Beköszöntött a színes és napsütötte ősz, ami szeptember havában még gazdagon ontja a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket is.

Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek?

2023. június 5. 04:37

Segítségüket szeretném kérni. Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek? Hogyan védekezzünk ellenük?