Mitől foltosodik a körtefa levele?

K. István kérdése: Körtefám levelein fekete foltosodást tapasztaltam, amely a levél mindkét oldalán megjelent. Mi okozhatja ezt és mit tehetek ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

A körte egyik kártevője a körte gubacsatka (Eriophyes pyri), mely leggyakrabban a fiatal körtefák zsenge leveleit támadják meg. Károsításuk hatására apró, kiemelkedő, hólyagszerű, kemény, zöld színű majd később elsötétülő foltok jelennek meg a leveleken. A levéllemez vastagodása is megfigyelhető kártételük nyomán. Szívogatásuk hatását a sok kis szemölcsszerű foltot a levél mindkét oldalán már a virágzás elején megfigyelhetjük.

Az apró, szabad szemmel nem látható atkák a hideg telet a rügypikkelyek alatt vészelik át. Évente 2-4 nemzedékük fejlődik ki. A kártevő életmódjából adódóan, mivel szinte csak a gubacsokban él, igazából csak a vándorlási időszakuk alatt gyéríthetőek hatékonyan. Az okozott kárkép feltűnő, viszont jelentős károkat nem okoz, csak ritka esetben szükséges az ellene való kémiai védekezés, amely rejtett életmódja miatt nem is olyan könnyű. A legtöbb, amit tehetünk – mivel gazdasági jelentőségük csekély – hogy jelenlétükkel megbékélünk.

Az atkák közül körtén a piros gyümölcsfa takácsatka (Panonychus ulmi) károsítása is esetenként megfigyelhető. Más takácsatka fajokkal ellentétben szövedéket nem képeznek. A kártevő nem telepekben él, ezért kártételük elszórtan figyelhető meg a növényeken. Az évente 4-6 generációjú atkák tojásai a fák kérgén telelnek át. A virágzás idején kelő lárváik a fejlődő levélkéket szívogatják. A szívogatás hatására a leveleken klorofilelhalás következik be. Súlyos esetben akár a fák korai lombhullást is okozhatják. Kora tavaszi károsításuk révén akár a termések kötődését is csökkenthetik. Felszaporodásuknak kedvez a száraz meleg időjárás.

A védekezést már nyugalmi állapotban elkezdhetjük lemosó permetezéssel, ebben az esetben az olajtartalmú szerek használata hatékony. Vegetációs időszakban alkalmazott széles hatásspektrumú készítményekkel természetes ellenségeit is gyérítjük, ezért ezek használata kerülendő. A kémiai védekezésre pl. etoxazol hatóanyagú készítmény ajánlható. A kémiai védekezés mellett fontos a növények egyenletes tápanyagellátása is, mellyel a tömeges elszaporodását eleve akadályozhatjuk.

A nyári hőstressz ellen is védelmet nyújt a jégvédő háló

A távérzékelésre alapozott technológia lehetővé tette, hogy a gyümölcsösök vízháztartását olyan eszközökkel is mérjék, melyekhez nem szükséges laboratóriumi felszerelés.

2018. február 14. 08:06

A hazai gyümölcsültetvények fagykárainak értékelése

Jelenleg csak rügykárokról lehet beszélni, terméskárokra vonatkozóan csak nagyon áttételes és pontatlan következtetések vonhatók le.

2018. március 14. 11:15