Hogyan védekezhetünk a körte ventúriás varasodása ellen?

Hogyan védekezhetünk a körte ventúriás varasodása ellen?

Agrofórum Online

P. Katalin kérdése: Varasodás jelent meg a körtémen. Mit tegyek?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A körte ventúriás varasodása (Venturia pyrina) az egyik legjelentősebb körtebetegség. A betegség súlyos lombvesztést okoz, a gyümölcsök pedig értéktelenek lesznek. Csapadékos évben akár országos járvány is kialakulhat. A betegség ellen még száraz évjáratban is rendszeresen, megelőző jelleggel védekezni szükséges.

A tünetek a levél színén és fonákán is megtalálhatóak. A levélen enyhén kidomborodó sárgászöld foltokat találunk melyen később bársonyos gyep látható. A hajtásokon kerek vagy ovális sárgászöld foltok jelennek meg, melyek gyakran felhólyagosodnak és felszakadnak. A virágokon kör alakú barna bársonyos gyep található. A gyümölcsökön is kialakulnak a varas foltok, deformálódnak, növekedésben visszamaradnak, a termések héja parásodik. Erős fertőzöttség hatására nagymértékű lombhullás következhet be, ami a fák további gyengüléséhez vezet. A kórokozó fontos fertőzési forrása a vesszőn kialakult varas foltok, valamint a beteg lehullott levelek is. A kórokozó csak a fiatal hajtásokat képes megfertőzni, a fásodott vesszőket már nem.

A védekezés az alma ventúriás varasodásához képest annyiban különbözik, hogy míg az alma esetén a fertőzés forrása csak a lehullott levelek, addig a körte esetében a fás részek is a fertőzés forrásai. Emiatt nem csak a lehullott lomb megsemmisítése fontos feladat, hanem a körtefák rügypattanás előtti rezet tartalmazó készítménnyel történő lemosásszerű permetezése is. A fertőzés ugyanis már rügypattanást követően megkezdődhet.

A rügypattanás előtt végzett permetezésekkel a gombacsírákat pusztíthatjuk. A levelek megjelenésétől virágzásig legalább 2-3-szor az időjárás figyelembevételével szükséges a kémiai védekezést elvégezni. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában, azaz áprilistól júniusig a felszívódó (penkonazol, tebukonazol) és kontakt (klórtalonil) szerek kombinált használata ajánlott. A tünetek megjelenésekor 5-7 naponta végzett kezelés ajánlatos a javulás érdekében. A szüret után is érdemes a fák permetezését felszívódó készítményekkel elvégezni, így a növények megfelelő felkészülését, kondícióját biztosíthatjuk a téli fagyokra. A telepítéskor figyelembe vehetjük a fajták eltérő varasodás fogékonyságát is. A fogékony fajták közé tartoznak a Kálmán körte, Vilmos körte, Téli esperes, Bosc kobak és Hardenpont téli vajkörte is.

Olajtökvetéseink gyomnövényei

2019. március 20. 07:35

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések az olajtökkultúrára nem terjednek ki, ugyanakkor a gyomszabályozási stratégiák hatékonyságának növelése céljából fontos lenne a magyarországi olajtökvetések gyomviszonyainak naprakész ismerete. E tanulmány célja, hogy egyfajta hiánypótlásként bemutassa a hazai olajtökvetések legfontosabb gyomnövényeit.

Most kell a kalászfuzáriózis fertőzést megelőzni a gabonákban

2018. május 1. 16:10

Az átlagosnál melegebb és száraz időjárás hatására a növénytermesztési munkák az elmúlt időszakban igen jól haladtak. Az idő kedvezett a növények fejlődése számára, szinte egy időben kel a napraforgó és a kukorica.

A Bayer komplex ajánlata kukoricatermelőknek a termésbiztonság fokozására

2022. október 11. 07:34

Field Shield hibridek pajzzsal a kukoricatáblákon

A mángold kisüzemi termesztésének tapasztalatai

2020. április 29. 05:38

Mivel a mángold üzemi termesztése nem jellemző sem hazánkban, sem Európában, így kevés irodalmi adat található meg arra vonatkozóan, hogy milyen technológiával célszerű dolgozni a növény esetében.