Mitől foltosodik a még éretlen meggy?

Mitől foltosodik a még éretlen meggy?

Agrofórum Online

T. Zsolt kérdése: A meggy kezdeményeken apró kis barna foltok vannak, a közepük feketés és lyukas. Az alsó leveleken pedig apró elszíneződések vannak. Mi okozza?

Aki válaszol:
Németh Zoltán, okleveles kertészmérnök, növényvédelmi szakmérnök

Kedves Zsolt!

Az Ön által küldött képek alapján két „elkövető” is szóba jöhet. Egyikük kórokozó (gomba) a másik egy kártevő, mely az ormányosbogarakhoz tartozik, de nézzük részletesebben mindkettőt.

A meggy antraknózisát más néven glöospóriumos gyümölcsrothadását már régóta ismeri a szakirodalom (Gloeosporium fructigenum). A sziromhullás után kezdődhet a betegség, majd a gyümölcsszíneződés során folytatódik. Később, az érőfélben lévő gyümölcsön határozott szegélyű 2–3 mm átmérőjű barna foltok jelennek meg, amelyek a betegség előre haladtával 5–10 mm-re megnőnek és enyhén besüppednek. Az időjárástól függően a gyümölcsök elrothadnak (csapadékos periódus) vagy betöppedve mumifikálódnak (száraz periódus). A kórokozó áttelelése a talajon, valamint fertőzött növénymaradványokon, ágakon és gyümölcsmúmiákon is lehetséges. A jelenlegi időjárás – meleg és csapadék – kifejezetten kedvez felszaporodásának.

Védekezés: jó esetben, ha a másik fontos kórokozó, a monília ellen is védekezünk a glöospóriumos gyümölcsrothadás is visszaszorítható. Tavasszal rügypattanás előtt rezes (rézoxiklorid, rézhidroxid) lemosás javasolt.

Most, amikor közeledik az érési idő, a Signum WG (boszkalid+piraklostrobin) készítmény az egyetlen megoldás, mely méhekre nem jelölésköteles és az élelmezésügyi várakozási ideje (csonthéjasokban) mindössze 7 nap. Ez a készítmény egyébként a monília ellen is sikerrel bevethető akár virágzásban is.

A másik lehetséges tettes – ahogy válaszom elején is jeleztem – a meggyfúró ormányos (Anthonomus rectirostris), az ormányosbogarak (Curculionidae) családjába tartozik. Az imágó 4-5 mm nagyságú, színe barna vagy vörösessárga, a szárnyfedőkön sötétebb hosszanti foltok találhatóak, melyek széles harántsávvá olvadnak össze. Petéje gömbölyű, üvegfényű, fehér színű. Lárvája 4-6 mm nagyságú kukac. Bábja 5-6 mm és csontfehér szabadbáb. Egy nemzedékes faj, az imágó telel át a lehullott levelek között. A nőstény a petéket a gyümölcskezdemény felső részén, a kocsányhoz közel helyezi el. A kukacok a magból táplálkoznak, majd nyár derekán bábbá alakulnak, rövid bábállapot után a csonthéjat átrágva rajzik az új bogár.

Védekezni még a peterakás előtt kellett volna, acetaprimid hatóanyagú méhkímélő készítménnyel.

A meggy és a cseresznye tápanyag-utánpótlásának sajátosságai

2018. május 7. 14:24

Magyarországon sokan termelnek csonthéjas gyümölcsöt, azon belül pedig meggyet és cseresznyét, különböző termesztés-technológiák szerint.

Tovább romlottak a meggy hazai terméskilátásai

2019. június 13. 10:19

Ebben az évben a tavalyi – 90 ezer tonna körüli – terméshez viszonyítva mintegy 35-40%-kal alacsonyabb termés prognosztizálható Magyarországon.

Megkezdődött az almamoly imágók intenzív rajzása

2021. május 5. 09:33

A sok tápnövényű keleti gyümölcsmoly első nemzedékének rajzása hatalmas lendületet vett a felmelegedés hatására.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.