Mitől keseredik meg némelyik uborka?

Agrofórum Online

Egyik-másik uborka rendkívül keserű lett idén. Miért keseredik meg így némelyik uborka?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az uborka keseredésének több oka is lehet, akár termesztési hibából is adódhat, de akár fajtatulajdonság is lehet. Sok fajta hajlamos a keseredésre, így érdemes már a magok, palánták megvásárlásakor erre való hajlamukról is érdeklődnünk. Elterjedt, gyakran megtalálható fajta pl. a Mohikán F1, illetve a Perez F1 is, melyek keseredésmentes hibrideknek tekinthetők. Nemcsak a termések ilyen jellegű tulajdonsága, hanem a nagyobb termőképesség, a betegségekkel (kórokozó, baktérium) szembeni ellenállóság miatt is ajánlatos a fajták közül a megfelelőt kiválasztani.

Keseredésre nem hajlamos fajta termesztése esetében, ha mégis a termések kellemetlen ízét tapasztaljuk, már más tényező, vagyis valamely abiotikus körülmény nem kívánt hatására kell következtetnünk. Gyakori, hogy a növény, az őt ért stressz hatására, termései minőségének megváltoztatásával reagál. Az uborka esetében a kellemetlen keseredést pl. az egyenetlen öntözés is kiválthatja, vagyis az, amikor hosszabb idő, szárazság után újra öntözni kezdjük a növényt. A forróságban kijuttatott túlzottan hideg öntözővíz, de a tápanyagok egyenetlen ellátása is állhat a kellemetlen tünet hátterében.

Hőmérséklet szempontjából a nappali forróságot követő hirtelen éjszakai lehűlés is stresszt okoz a növénynek, melynek hatására a levélben és szárban felhalmozódó keserűanyagok a termésbe is bekerülhetnek. A keseredés szerencsére, leggyakrabban csak a termések kocsány felőli végét, valamint a héj alatti részt érinti, így a termések végeinek levágásával és hámozásával a keseredés mértéke is csökkenthető.

A kellemetlen íz megelőzése érdekében ajánlatos tehát már a vásárlás során olyan fajtát beszerezni, mely nem hajlamos a keseredésre. Emellett fordítsunk nagy gondot az öntözésre, hiszen az uborka nagy vízigényű növényfajunk, így egyenletes és rendszeres vízellátást kíván! Nagy forróság idején akár reggel és este is öntözhetünk, kerüljük a túlzottan hideg vízzel való locsolását! Az egyenletes tápanyagellátásról még ültetés előtt ajánlatos gondoskodunk szerves vagy műtrágya kijuttatásával, de tápoldattal egyaránt elősegíthetjük a növény fejlődését és folyamatos termésképződését.

Kiemelt kép: Pixabay

Az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal elmarad a tavalyitól Németországban

2024. március 19. 10:10

Németországban 2023-ban az üvegházi zöldségtermés 6 százalékkal csökkent az előző évhez képest, összesen 10 900 tonnára. A paradicsomot kisebb területen termesztették, míg az uborkatermesztés megduplázódott a teljes üvegházi területen.

Érdemes az uborkát állandó helyre vetni, vagy inkább palántázzuk?

2025. március 23. 04:38

Érdemes az uborka magjait állandó helyre vetni, vagy jobb inkább előzetesen magjaiból palántát nevelni? Köszönöm segítségüket!

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Sűrűbbre vagy ritkábbra ültessem? (II. rész) – Melegigényes zöldségfajok ültetése

2024. április 16. 09:10

Szabadföldre kockázattal április végétől, biztonságosan a talajmenti fagyok elmúltával, május közepétől ültethetők az úgynevezett melegigényes, két nagy és fontos családhoz, a burgonyafélékhez és a kabakosokhoz tartozó zöldségfélék.