Mitől keseredik meg némelyik uborka?

Agrofórum Online

Egyik-másik uborka rendkívül keserű lett idén. Miért keseredik meg így némelyik uborka?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az uborka keseredésének több oka is lehet, akár termesztési hibából is adódhat, de akár fajtatulajdonság is lehet. Sok fajta hajlamos a keseredésre, így érdemes már a magok, palánták megvásárlásakor erre való hajlamukról is érdeklődnünk. Elterjedt, gyakran megtalálható fajta pl. a Mohikán F1, illetve a Perez F1 is, melyek keseredésmentes hibrideknek tekinthetők. Nemcsak a termések ilyen jellegű tulajdonsága, hanem a nagyobb termőképesség, a betegségekkel (kórokozó, baktérium) szembeni ellenállóság miatt is ajánlatos a fajták közül a megfelelőt kiválasztani.

Keseredésre nem hajlamos fajta termesztése esetében, ha mégis a termések kellemetlen ízét tapasztaljuk, már más tényező, vagyis valamely abiotikus körülmény nem kívánt hatására kell következtetnünk. Gyakori, hogy a növény, az őt ért stressz hatására, termései minőségének megváltoztatásával reagál. Az uborka esetében a kellemetlen keseredést pl. az egyenetlen öntözés is kiválthatja, vagyis az, amikor hosszabb idő, szárazság után újra öntözni kezdjük a növényt. A forróságban kijuttatott túlzottan hideg öntözővíz, de a tápanyagok egyenetlen ellátása is állhat a kellemetlen tünet hátterében.

Hőmérséklet szempontjából a nappali forróságot követő hirtelen éjszakai lehűlés is stresszt okoz a növénynek, melynek hatására a levélben és szárban felhalmozódó keserűanyagok a termésbe is bekerülhetnek. A keseredés szerencsére, leggyakrabban csak a termések kocsány felőli végét, valamint a héj alatti részt érinti, így a termések végeinek levágásával és hámozásával a keseredés mértéke is csökkenthető.

A kellemetlen íz megelőzése érdekében ajánlatos tehát már a vásárlás során olyan fajtát beszerezni, mely nem hajlamos a keseredésre. Emellett fordítsunk nagy gondot az öntözésre, hiszen az uborka nagy vízigényű növényfajunk, így egyenletes és rendszeres vízellátást kíván! Nagy forróság idején akár reggel és este is öntözhetünk, kerüljük a túlzottan hideg vízzel való locsolását! Az egyenletes tápanyagellátásról még ültetés előtt ajánlatos gondoskodunk szerves vagy műtrágya kijuttatásával, de tápoldattal egyaránt elősegíthetjük a növény fejlődését és folyamatos termésképződését.

Kiemelt kép: Pixabay

Áprilistól vehetünk nagy mennyiségben hazai hajtatott zöldségeket

2021. március 17. 07:11

Kis mennyiségben már található hazai hajtatott (fóliás, üvegházi) paradicsom az üzletekben, de nagyobb mennyiségben áprilistól várhatók a hazai primőr zöldségek.

Hajtatott zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozása II.

2022. április 7. 04:36

Folytatva a hajtatott zöldségfélék páratartalom-igényéről megkezdett írást, az egyes fajok igényéről és a légnedvesség szabályozásának lehetőségéről szándékozunk információt adni.

Végre: az embernél jóval gyorsabban dolgozó betakarító robot született

2023. november 11. 09:10

A Four Growers a közelmúltban uborkaszedéssel bővítette a betakarító robotja tudástárát. Ez a Four Growers betakarító robotjának legújabb fejlesztése, amely egyike az első olyan gépeknek, amelyek az embernél már lényegesen gyorsabban tudnak dolgozni.

Mit tehetünk az uborka kesernyés íze ellen?

2023. augusztus 14. 13:10

Bár hazánkban talán a paradicsom és a paprika a legnépszerűbb zöldségféleség, nem sokkal mögöttük, dobogós helyen áll az uborka is. Néha azonban megesik, hogy a saját termesztésű uborkánk kesernyés. Miért van ez, és mit tehetünk ellene?