Mitől keseredik meg némelyik uborka?

Agrofórum Online

Egyik-másik uborka rendkívül keserű lett idén. Miért keseredik meg így némelyik uborka?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az uborka keseredésének több oka is lehet, akár termesztési hibából is adódhat, de akár fajtatulajdonság is lehet. Sok fajta hajlamos a keseredésre, így érdemes már a magok, palánták megvásárlásakor erre való hajlamukról is érdeklődnünk. Elterjedt, gyakran megtalálható fajta pl. a Mohikán F1, illetve a Perez F1 is, melyek keseredésmentes hibrideknek tekinthetők. Nemcsak a termések ilyen jellegű tulajdonsága, hanem a nagyobb termőképesség, a betegségekkel (kórokozó, baktérium) szembeni ellenállóság miatt is ajánlatos a fajták közül a megfelelőt kiválasztani.

Keseredésre nem hajlamos fajta termesztése esetében, ha mégis a termések kellemetlen ízét tapasztaljuk, már más tényező, vagyis valamely abiotikus körülmény nem kívánt hatására kell következtetnünk. Gyakori, hogy a növény, az őt ért stressz hatására, termései minőségének megváltoztatásával reagál. Az uborka esetében a kellemetlen keseredést pl. az egyenetlen öntözés is kiválthatja, vagyis az, amikor hosszabb idő, szárazság után újra öntözni kezdjük a növényt. A forróságban kijuttatott túlzottan hideg öntözővíz, de a tápanyagok egyenetlen ellátása is állhat a kellemetlen tünet hátterében.

Hőmérséklet szempontjából a nappali forróságot követő hirtelen éjszakai lehűlés is stresszt okoz a növénynek, melynek hatására a levélben és szárban felhalmozódó keserűanyagok a termésbe is bekerülhetnek. A keseredés szerencsére, leggyakrabban csak a termések kocsány felőli végét, valamint a héj alatti részt érinti, így a termések végeinek levágásával és hámozásával a keseredés mértéke is csökkenthető.

A kellemetlen íz megelőzése érdekében ajánlatos tehát már a vásárlás során olyan fajtát beszerezni, mely nem hajlamos a keseredésre. Emellett fordítsunk nagy gondot az öntözésre, hiszen az uborka nagy vízigényű növényfajunk, így egyenletes és rendszeres vízellátást kíván! Nagy forróság idején akár reggel és este is öntözhetünk, kerüljük a túlzottan hideg vízzel való locsolását! Az egyenletes tápanyagellátásról még ültetés előtt ajánlatos gondoskodunk szerves vagy műtrágya kijuttatásával, de tápoldattal egyaránt elősegíthetjük a növény fejlődését és folyamatos termésképződését.

Kiemelt kép: Pixabay

Az uborka kiegyenesítésének története 

2023. november 4. 07:10

Amióta világ a világ, a termesztők törekednek arra, hogy az ő termékeik legyenek a legesztétikusabbak, legnagyobbak és legízletesebbek. De vajon tudta-e, hogy az uborkák, ha rajtuk múlna, girbegurbák lennének?

Miért együnk több uborkát a forró napokon?

2025. augusztus 15. 14:10

Az uborka magas víztartalmával, vitaminjaival és ásványaival természetes módon frissít és támogatja a szervezet nyári hidratálását.

Tápanyag-ellátási javaslat támrendszeres konzervuborka termesztéshez I.

2023. április 28. 14:12

A 80-as években sláger zöldségnek számító konzervuborka, előbb keletebbre, a délalföldi vármegyékbe húzódott, napjainkban sajnos azt kell megállapítani, hogy számottevő termesztés már csak Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében folyik.

Zöldségfélék kénigénye és kéntrágyázása

2019. április 24. 04:37

A kénhiányban szenvedő növény fejletlenebb, mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérje szintézise. A ként a növények főleg szulfát formában veszik fel a talajból, de a levegő kéndioxid-tartalmát is képesek hasznosítani. Magában ként trágya formájában nem szoktunk adni, más tápelemek kísérőanyagaként visszük a tápoldatba (talajba).