Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

Paradicsom- és uborkatermesztés okostelefonnal?

blog.syngenta.hu

Közismert, hogy Izland milyen széles skálán hasznosítja a geotermikus energiát. A termál források vizével fűtenek, ugyanakkor a 103 ezer négyzetkilométeres, de mindössze 340 ezer fős ország villamosenergia-termelésének egynegyedét biztosítja a földhő, ami lehetővé teszi a friss zöldségek termesztését egész évben.

A geotermikus energia tehát nem újdonság, ám a farmerek számára az igaz áttörést az IT technológia hozta, amely lehetővé teszi számukra, hogy távolról, okostelefonról irányítsák a gazdaságot. Amint Knutur Rafn Armann paradicsomtermesztő elmondta, a vezérlást egy számítógép látja el, amely össze van kötve a család saját meteorológiai állomásával, az internet révén pedig a gazda az okostelefonján távolról is látja, mi a helyzet, és ha kell átveheti az irányítást.

Az Izlandon értékesített paradicsom és uborka legalább felét helyben termesztik, mondta a gyümölcsöt és zöldséget csomagoló és forgalmazó Solufelag Gardyrkjumanna ügyvezető igazgatója, Gunnlaugur Karlsson.

A Reuters bemutatja Pall Olafsson farmját, ami az ország szívében, Hveravellirnél van, távol mindentől. Fél évig nemigen emelkedik nulla fok fölé a hőmérséklet, mégis egy év alatt körülbelül 500 tonna paradicsom uborka és paprika terem az üvegházaiban. A természet-adta forró vízzel fűtik az üvegházakat, és azzal állítják elő az elektromos áramot is a világításhoz, hiszen manapság csak három órán át nincs éjszakai sötétség.

Jelenleg Izland teljes áramfogyasztásának mindössze 0,5 százalékát használja a mezőgazdaság, és a farmerek azt szeretnék, ha a kormány olyan kedvezményes villamosenergia tarifát biztosítana számukra, mint a nagyfogyasztó alumíniumiparnak.

Magasabb termelői árat szeretnének a spanyol paradicsomtemesztők

2019. május 20. 12:03

Spanyolországban a paradicsom-nyersanyag ár a 2018-as év szintjén van, ahogy arról tavaly januárban a termelők és a feldolgozók megállapodtak.

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.

Lengyelország 100 ezer tonna étkezési almával nyithatja a szezont

2019. május 19. 14:32

A hatalmas lengyel almakészletek nem csökkennek olyan gyors ütemben, mint amennyire kellene. Április 1-jén Lengyelország frissalma-készlete még 665 ezer tonna volt. Ha csak az olasz és német készletet hozzáadjuk, akkor az már több mint 1,5 millió tonna.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

2019. április 2. 08:04

Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állunk.

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

2018. április 11. 11:35

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.

Fontos lenne az egész évben friss, biztonságos, hazai zöldség termelése

2018. szeptember 2. 06:29

Az Európai Unió napi átlagos fejenkénti zöldség- és gyümölcsfogyasztása még nem éri el a WHO által ajánlott 400 grammos napi értéket, de a növekedés biztató.

Idén is népszerűsítik a magyar gyümölcsöket és zöldségeket

2018. február 1. 11:30

2018-ban is terveznek meggy-, dinnye- és almakóstoltatást, illetve a zöldségnövények fogyasztásösztönzése érdekében várhatóan áruházlánci kóstoltatást is lesz.