Mitől lesz foltos a birsalmám?

Mitől lesz foltos a birsalmám?

Agrofórum Online

Sz. Sándor kérdése: Tisztelt Dr. Mikulás József! Három birsalmafánk van. Mi miatt van az, hogy amikor ősszel beérik a gyümölcs fekete pöttyök jelennek meg a termésen és nem elállóak emiatt. A tárolás alatt még több pötty jelenik meg, és egy idő után fogyaszthatatlan lesz. Mivel lehet védekezni ellene?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Tisztelt Sz. Sándor!

A birsalmákon a foltokat nagy valószínűséggel diplokarponos vagy mykosphaerellás betegség okozta (1. és 2. kép). Ezek a foltok a lombozaton is megtalálhatók.

1. kép

A lehullott leveleken telel át. A fákat fakadás kezdetétől rendszeresen permetezni kell nyár elejéig a varasodás ellen javasolt készítményekkel (pld. Dithane N 45, Polyram DF). Nyáron csak akkor kell ez ellen a betegség ellen permetezni, ha a levélen és a termésen a foltok megjelentek.

2. kép

Érdemes-e még permetezni a gyümölcsfák lombját?

2020. október 2. 09:47

 Szinte mindegyik fám levelei foltosak, azok sárgulnak is és korán lehullanak.

Elözönlötték a kertet a hangyák! - Mit tehetünk ellenük?

H. József kérdése: A kertemet elözönlötték a hangyák. Mit tudok tenni ellenük?

Milyen kártevők ellen kell most megvédeni a szilvafákat?

2020. április 7. 04:36

R. Miklós kérdése: A kertemben több szilvafa is található. Milyen tavaszi kártevők ellen kell most megvédeni a szilvafákat?

Milyen betegség támadta meg a díszgalagonyát?

2023. szeptember 23. 04:38

Díszgalagonyafám levelein kis barna foltok vannak. Milyen betegség támadta meg? Tavasszal még virágzott és semmi baja nem volt. Nyár közepétől a leveleken pöttyök jelentek meg és gyorsan elszáradtak. A fa még él, próbálkozik új hajtásokkal és levelekkel, de évek óta ez történik.