Növényvédő szerek helyett milyen nem, vagy kevésbé mérgező anyagokat lehet levelek gombabetegségei elleni permetezésre használni? Olyanokra gondolok, amik háztartásban előfordulhatnak, növényi kivonatok stb., és kifejezetten házikerti felhasználásra valók.
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
Az Európai Unióban számos növényvédő szer forgalmazását szüntették meg az utóbbi években, szűkült a vásárolható szerek választéka. Helyettük olyan egyszerű anyagok alkalmazását javasolják, melyek megfigyelések szerint növényvédelmi mellékhatással is rendelkeznek. Használatuk az előző évszázadban elterjedt volt, csak a gépesített, nagyüzemi intenzív növénytermelésnél a fokozott kemizálás miatt kiszorult, feledésbe merült.
A NÉBIH évente megjelenő Növényvédő szerek jegyzékében már ezek is fel vannak tüntetve, és használatukat, a védekezési technológiájukat is tartalmazza a Növényvédelmi célra használható, nem engedélyköteles anyagok címszó alatt. Természetesen a NÉBIH honlapján mindenki számára hozzáférhető, az adatokat folyamatosan frissítik.
Leveleken, lombon egyik leggyakoribb betegségcsoport a lisztharmatgombák okozta betegségek. Erre a gombára az jellemző, hogy a gomba szinte minden része a növény felületén fejlődik, így az ellene alkalmazott anyagok könnyen hozzájuk férnek, hamar elpusztítják, leszárítják a megtelepedett gombát. Mezei zsurló főzete vagy kivonata, fűzfakivonat, lecitin, szódabikarbóna, tehéntej, tejsavó, magnézium-hidroxid oldatai bizonyítottan gyérítik a lisztharmatgombákat.
Hagymakivonat (hagymafőzet) paradicsom, burgonya, uborka esetén paradicsomvész, szürkepenész, alternáriás betegségek ellen bizonyult hatásosnak.
Lecitin (E322) zöldségféléknél, szőlőben, gyümölcsfáknál 0,1-0,2%-os töménységben elsősorban lisztharmatok ellen nyújt védelmet. Étkezési növényeknél 5 napos, míg szőlőnél 30 napos élelmezésügyi várakozási időt kell betartani felhasználásakor.
Magnézium-hidroxid a szódabikarbónához hasonlóan lúgos kémhatású, 0,3-0,4%-os töménységben kipermetezve használható gyümölcsfák, szőlő, paradicsom, paprika és dísznövények lombjára permetezve általában virágzásig gombabetegségek ellen
Mezei zsurló hajtásainak ázaléka, majd főzete sokféle betegség elleni permetezés során sikeres. Gyümölcsfáknál, zöldségféléknél, dísznövényeknél a lisztharmatok mellett peronoszpóra, levélfolt-betegségek, szürkepenész ellen is eredményesen alkalmazható. Gyökérrothadást és palántadőlést okozó betegségek ellen talajtakarásként mulcshoz keverve segíti a megelőző védekezést. Kapható kész oldatok formájában is, melyekkel hasonló hatás érhető el.
Natúr narancsolaj vagy narancsolaj hatóanyagú készítmények lisztharmatgombák és apró, puhatestű kártevők ellen is bevethetők. Védő hatása a maró, szárító tulajdonságának tulajdonítható.
Szódabikarbóna 0,3-1% oldata gyümölcsfáknál, díszfáknál, zöldségféléken előforduló lisztharmatbetegségek ellen bevált vegyszer. Szüret után utóérésre betárolt gyümölcsöknél tárolási betegségeik elleni megelőző védekezésre is használható 1-4%-os oldatban végzett áztatással.
Tehéntej eredeti állapotában vagy hígítva hajtatott kabakosok és szőlő lisztharmatára fejt ki ölő hatást. A tejsavó is hasonló védő hatást mutat.
A felsorolt anyagok mind kontakt hatásúak, amihez a károsító szervezettel közvetlenül érintkezésbe kell kerülniük. Felhasználásuk megelőző jelleggel javasolt.
Kiemelt kép: Dr. Némethy Zsuzsanna felvétele