Mivel tudom a vöröshagymát gyomirtani?

Mivel tudom a vöröshagymát gyomirtani?

Agrofórum Online

S. Géza kérdése: Mivel tudom a vöröshagymát gyomirtani, és mikor kell ezt megtennem?

Aki válaszol:
Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

5 évvel ezelőtt erre a kérdésre könnyedén tudtam volna válaszolni, ugyanis a vöröshagyma a viszonylagosan alacsony vetésterületéhez képest (2016-ban kb. 2200 ha) meglehetősen sok engedélyezett gyomirtó szer hatóanyaggal rendelkezett. Az utóbbi években viszont olyan jelentős hatóanyagok kerültek visszavonásra a vöröshagymában, mint pl. a karfentrazon-etil, ioxinil, linuron és az oxifluorfen. Ezek a többnyire perzselő hatású készítmények a kétszikű gyomok elleni küzdelemben segítették a gazdálkodókat, főleg a tenyészidőszak elején, amikor a vöröshagyma gyomelnyomó képessége gyakorlatilag nulla. Mára a vöröshagyma gyomirtására csupán 9 hatóanyag áll rendelkezésünkre, melyekből ráadásul 4 szelektív egyszikű irtó, ezért a vöröshagyma gyommentesen tartása komplex gondolkodást igényel és nehezen oldható meg kézi beavatkozás nélkül.

Fotó: Tóth János

Az évelő egyszikű, vagyis a tarackosok- és az évelő kétszikű, azaz a mélyen gyökerező nagylevelű gyomok ellen eredményesen a kultúrnövény károsítása nélkül az elővetemény tarlóján tudunk védekezni glifozát hatóanyagú készítményekkel, ezért a terület kiválasztása és a megfelelő elővetemény (általában kalászos kultúrák) kulcsfontosságúak.

A vöröshagyma vetése után (4-5 nappal), de még a kelése előtt (preemergensen) lehetőségünk nyílik a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen a pendimetalin hatóanyagú készítményekkel a védekezésre. A készítményt bedolgozni szigorúan tilos! A tökéletes gyomirtó hatás eléréséhez a kijuttatást követő 2 héten belül 10-20 mm bemosó csapadék szükséges.

Az idő előre haladásával csökkenni fog a preemergens gyomirtás hatása, ezért indokolt lehet állományban a mechanikai védekezés, melyet sorközművelő kultivátorokkal végezhetünk el. A munkagép vásárlásakor érdemes olyan típust választani melyekre védőtárcsák is szerelhetőek, így már egészen korán, a vöröshagyma kaszahányásos állapotában is védekezhetünk a gyomok ellen, mellyel egyszerre fel is lazítjuk, levegőssé tesszük a kelesztő öntözések során letömörödött talajt.

Fotó: Tóth János

Állományban, a vöröshagyma 3-4 leveles állapotában a kétszikű gyomok ellen a klopiralid, klórprofám, bromoxinil és a piridát hatóanyagú készítmények használhatóak. Csapadékos időjárás esetén, vagy az öntözés után 3 napsütéses napot követően végezhetjük el a kezelést, amikor a vöröshagyma levelét védő viaszréteg újra megerősödött. A felsorolt készítményeket tilos 25 0C felett kijuttatni, valamint tilos a permetléhez nedvesítőszer és műtrágya hozzáadása.

A vöröshagyma esetében szerencsére több szelektív egyszikűirtó készítmény is a rendelkezésünkre áll, melyekkel állományban tudunk védekezni a magról kelő és évelő egyszikű gyomok ellen. Erre a célra a propaquizafop, fluazifop-P, haloxifop-P és a kletodim hatóanyagú készítmények alkalmazhatóak. A magról kelő egyszikűek ellen a gyomok 1-3 leveles fejlettségénél (gyökérváltás), míg az évelő egyszikű gyomok ellen azok 15-20 cm –es magasságánál a leghatékonyabb a védekezés.

A termikus gyomirtás újra hódít?

2019. május 13. 11:47

A perzseléses technológia megvalósítására számos megoldás született a kerti berendezésektől kezdve a szántóföldi nagyteljesítményű kultivátorokig.

Házikertben milyen gyomirtót használhatok vöröshagymánál?

2023. április 18. 04:37

Várom válaszukat hagyma gyomirtásával kapcsolatos kérdésemre: házikertben milyen gyomirtót használhatok vöröshagymában?

Továbbra is védekezzünk a mezei pockok ellen!

2020. február 26. 10:17

Változatlanul igen aktív a mezei pocok. A bőven rendelkezésre álló zöld táplálék és a száraz idő elősegíti szaporodását, így az eddigi kolóniák mellett friss fertőzések is láthatók repcében, kalászosokban, pillangós területeken és gyümölcsösökben.

Gondolni kell a kalászosok gyomirtására, figyelni a repce szárormányosra

2018. március 10. 09:18

Vizsgáljuk át az évelő pillangós területeket, illetve a kalászos és repce táblákat a mezei pocok fertőzés felmérésére.