Most még megmetszhetem a ribiszkét?

Agrofórum Online

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy most még megmetszhető-e a ribiszke?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Igen, ugyanis a ribiszkék metszésére a lombhullástól egészen a kihajtásig, vagyis októbertől kb. március végéig sort keríthetünk. A ribiszke esetében is, mint minden más gyümölcsfajnál, a metszéssel célunk az erőteljes növekedés, a termőfelület, a kellően megvilágított korona kialakítása, mely által termőegyensúlya is fenntartható. Metszését ezért minden évben szükséges elvégezni legyen szó akár piros vagy fekete ribiszkéről. Azt azonban jobb, ha tudjuk, hogy a két faj, egymástól eltérő élettani sajátosságai miatt metszés tekintetében is különböznek egymástól.

A piros ribiszke fás részei kb. 4-5 éves korukig termőképesek, majd lassacskán legyengülnek, egyre kevesebb és apróbb gyümölcsöket teremnek. A metszés során tehát az idősebb vesszők szakaszos eltávolítására van szükség, valamint a fiatal hajtások közüli válogatásra. A folyamatot kezdjük a betegség tüneteit mutató, valamint gyenge, befelé növő részek tőből való eltávolításával. Az előző éves fiatal hajtásokon az idén már bő termés várható, melyek elágazásainak visszametszésével bokros növekedés indukálható, valamint a következő év terméseinek képződését elősegítő termőnyársak kialakulása.

A fekete ribiszke termőrészei viszont csak rövid ideig életképesek, a letermett vesszői a következő évben már alig teremnek, ezáltal e részei értéktelennek számítanak. A terméshozás szempontjából az éves vesszők mondhatók értékesnek, hiszen ezek oldalrügyeiből képződnek gyümölcsei. A metszés során tehát fokozatos fiatalítást kell végezni, a több éves részek cseréjének, évenkénti megújulásának elősegítése érdekében. A bokor kialakítású fekete ribiszkére jellemző, hogy metszés hiányában nagyon hamar elsűrűsödik és megöregedik az évek során fejlődő tővesszőkből kialakuló gallyak miatt. A metszés tehát egyrészt ritkításból és ifjításból áll. A munka kezdetekor először a beteg és sérült, majd pedig a keresztbe növő és sűrítő részek kerüljenek eltávolításra. A termő bokrokon az elöregedett részeket fokozatosan távolítsuk el, évente kb. ötödrészük kerüljön kivágásra, lehetőleg minél kisebb csonk meghagyásával.

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

2019. április 2. 08:04

Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állunk.

Külföldön is népszerű a magyar szilva

2018. október 11. 12:11

A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente.

A permetező gazda is egészséges élelmiszert enne

2020. február 28. 09:31

A jelenleg megtermelt élelmiszerek 40%-a is kárba veszne növényvédő szerek nélkül a károsítók és kórokozók miatt.

Gyümölcsök és zöldségek, amelyek a kutyáknak adhatók

2024. augusztus 14. 11:10

A zöldségek-gyümölcsök között vannak kifejezetten egészségesek a kutyák számára. Ezeket mutatjuk be a mindennapitól az egzotikus változatokig.