Most még megmetszhetem a ribiszkét?

Agrofórum Online

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy most még megmetszhető-e a ribiszke?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Igen, ugyanis a ribiszkék metszésére a lombhullástól egészen a kihajtásig, vagyis októbertől kb. március végéig sort keríthetünk. A ribiszke esetében is, mint minden más gyümölcsfajnál, a metszéssel célunk az erőteljes növekedés, a termőfelület, a kellően megvilágított korona kialakítása, mely által termőegyensúlya is fenntartható. Metszését ezért minden évben szükséges elvégezni legyen szó akár piros vagy fekete ribiszkéről. Azt azonban jobb, ha tudjuk, hogy a két faj, egymástól eltérő élettani sajátosságai miatt metszés tekintetében is különböznek egymástól.

A piros ribiszke fás részei kb. 4-5 éves korukig termőképesek, majd lassacskán legyengülnek, egyre kevesebb és apróbb gyümölcsöket teremnek. A metszés során tehát az idősebb vesszők szakaszos eltávolítására van szükség, valamint a fiatal hajtások közüli válogatásra. A folyamatot kezdjük a betegség tüneteit mutató, valamint gyenge, befelé növő részek tőből való eltávolításával. Az előző éves fiatal hajtásokon az idén már bő termés várható, melyek elágazásainak visszametszésével bokros növekedés indukálható, valamint a következő év terméseinek képződését elősegítő termőnyársak kialakulása.

A fekete ribiszke termőrészei viszont csak rövid ideig életképesek, a letermett vesszői a következő évben már alig teremnek, ezáltal e részei értéktelennek számítanak. A terméshozás szempontjából az éves vesszők mondhatók értékesnek, hiszen ezek oldalrügyeiből képződnek gyümölcsei. A metszés során tehát fokozatos fiatalítást kell végezni, a több éves részek cseréjének, évenkénti megújulásának elősegítése érdekében. A bokor kialakítású fekete ribiszkére jellemző, hogy metszés hiányában nagyon hamar elsűrűsödik és megöregedik az évek során fejlődő tővesszőkből kialakuló gallyak miatt. A metszés tehát egyrészt ritkításból és ifjításból áll. A munka kezdetekor először a beteg és sérült, majd pedig a keresztbe növő és sűrítő részek kerüljenek eltávolításra. A termő bokrokon az elöregedett részeket fokozatosan távolítsuk el, évente kb. ötödrészük kerüljön kivágásra, lehetőleg minél kisebb csonk meghagyásával.

Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról?

2023. január 5. 11:41

Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi zöldségtermesztőket a mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás. A gazdák és szakemberek a helyi termékek védelmét sürgetik az önkormányzatok által fenntartott piacokon.

Miért kell eltávolítani metszéskor a gyümölcsmúmiákat?

2020. február 17. 14:21

L. Zsuzsanna kérdése: Cseresznyefámon számos aszalódott, csomóban összeragadt termés maradt, nem hullottak le. Csak az elmúlt 2 évben figyeltem meg, korábban nem voltak. Ezek is gyümölcsmúmiák?

Hasznos vagy káros a tyúkhúr?

2020. augusztus 1. 04:36

K. Ernő kérdése: A tyúkhúrról úgy tudtam korábban, hogy egy közönséges gyomnövény. Az utóbbi időben viszont többször is hallottam, hogy az ültetvényekben kedvező hatásai lehetnek. Mi az igazság? Hasznos vagy káros a tyúkhúr a szőlő- és gyümölcsültetvényekben?

Málna ültetése egyszerűen - kisokos

2023. március 14. 14:24

A következő útmutatót azoknak ajánljuk, akik kellőképpen lelkesek és elkötelezettek ahhoz, hogy otthon málnatermesztésbe fogjanak.