Most még megmetszhetem a ribiszkét?

Agrofórum Online

Kérem tájékoztatásukat arról, hogy most még megmetszhető-e a ribiszke?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Igen, ugyanis a ribiszkék metszésére a lombhullástól egészen a kihajtásig, vagyis októbertől kb. március végéig sort keríthetünk. A ribiszke esetében is, mint minden más gyümölcsfajnál, a metszéssel célunk az erőteljes növekedés, a termőfelület, a kellően megvilágított korona kialakítása, mely által termőegyensúlya is fenntartható. Metszését ezért minden évben szükséges elvégezni legyen szó akár piros vagy fekete ribiszkéről. Azt azonban jobb, ha tudjuk, hogy a két faj, egymástól eltérő élettani sajátosságai miatt metszés tekintetében is különböznek egymástól.

A piros ribiszke fás részei kb. 4-5 éves korukig termőképesek, majd lassacskán legyengülnek, egyre kevesebb és apróbb gyümölcsöket teremnek. A metszés során tehát az idősebb vesszők szakaszos eltávolítására van szükség, valamint a fiatal hajtások közüli válogatásra. A folyamatot kezdjük a betegség tüneteit mutató, valamint gyenge, befelé növő részek tőből való eltávolításával. Az előző éves fiatal hajtásokon az idén már bő termés várható, melyek elágazásainak visszametszésével bokros növekedés indukálható, valamint a következő év terméseinek képződését elősegítő termőnyársak kialakulása.

A fekete ribiszke termőrészei viszont csak rövid ideig életképesek, a letermett vesszői a következő évben már alig teremnek, ezáltal e részei értéktelennek számítanak. A terméshozás szempontjából az éves vesszők mondhatók értékesnek, hiszen ezek oldalrügyeiből képződnek gyümölcsei. A metszés során tehát fokozatos fiatalítást kell végezni, a több éves részek cseréjének, évenkénti megújulásának elősegítése érdekében. A bokor kialakítású fekete ribiszkére jellemző, hogy metszés hiányában nagyon hamar elsűrűsödik és megöregedik az évek során fejlődő tővesszőkből kialakuló gallyak miatt. A metszés tehát egyrészt ritkításból és ifjításból áll. A munka kezdetekor először a beteg és sérült, majd pedig a keresztbe növő és sűrítő részek kerüljenek eltávolításra. A termő bokrokon az elöregedett részeket fokozatosan távolítsuk el, évente kb. ötödrészük kerüljön kivágásra, lehetőleg minél kisebb csonk meghagyásával.

5 ok arra, hogy miért válasszuk a birsalmát a kertbe

2024. április 25. 14:10

A birsalma gyűmölcs nemcsak értékes és egészséges, hanem a fája a kertet is díszíti. Összesen öt okot sorakoztatunk fel mellette.

Élelmiszer-pazarlás megelőzése szüretkor

2023. szeptember 26. 11:40

A zöldségek és gyümölcsök feldolgozása nemcsak az öngondoskodást teszi lehetővé, de csökkenti a kidobni való alapanyag mennyiségét is.

Drágábban ihatunk pálinkát januártól

2018. november 22. 12:03

Az új szabályok szerint az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő neta 1100 forint lesz. Ez pedig – az áfával is számolva – 700 forinttal emeli meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi árát.

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a téli almát?

2020. szeptember 14. 10:52

Hogyan állapítható meg, hogy alkalmas a szedésre a téli alma?