Palántázáskor miért nem kelnek ki a magok?

Palántázáskor miért nem kelnek ki a magok?

Agrofórum Online

Palántanevelés céljából elvetett magvaim nem kelnek ki. Mi okozhatja a problémát?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vetéstől számított csírázási idő, fajonként, sőt fajtánként is eltérő lehet, még az optimális környezeti tényezők biztosítása mellett is. Vannak pár nap alatt csírázásnak induló, de elhúzódóbb kelési idejű zöldségfajok is. Paradicsom és paprika esetében ez általában 6-14 napig tartó folyamatot vesz igénybe.

A kelés hiányát több tényező is okozhatja. Először is fontos tudnunk arról, hogy a zöldségfélék vetőmagjainak élettartama nagyon változó. Egyes fajok akár 6-8 évig is megőrzik csírázóképességüket, mások viszont csak rövidebb idejű tárolásra alkalmasak. Az elöregedett magvak elvetése esetében gyakori probléma, hogy csak kisebb arányban, vagy egyáltalán nem következik be a magok kelése. A vetőmagokat lehetőség szerint megbízható helyről szerezzük be, így megfelelő életképességük mellett a növények fajtaazonosságát és fertőzésmentességét is biztosítjuk.

A keléshez szükséges hőmérsékletigény ugyancsak fajhoz köthető tulajdonság. Amíg a paprika, uborka, dinnye, padlizsán melegigényesek (28-32 °C), addig pl. a paradicsom és a tök pár fokkal alacsonyabb csírázási optimummal rendelkeznek.

A palántázáshoz használt közeg minőségének is meghatározó jelentősége van. A túlzottan savanyú vagy lúgos talajok szintén kedvezőtlenül hatnak a csírázásra. A palántanevelő közegünk legyen tiszta, jó szerkezetű és levegős. Használt közegbe való vetés előtt fertőtlenítéssel, hőkezeléssel érhetjük el talajunk kórokozó mentességét.

A palántanevelés eszközeinek előkészítése során javasolt az edényeket fertőtleníteni. A tálcák vagy edények töltésénél figyeljünk arra, hogy a túlzott tömörítés levegőtlen viszonyokat és nehezebb nedvesítést tesz lehetővé. A csírázáshoz sok vízre és a talaj magas nedvességtartalmára van szükség. Ha a mag közvetlen közelében a talaj kiszárad, a csírázás megállhat, vagy el sem kezdődik. Kelésig a magok számára a magas páratartalmat úgy érhetjük el, hogy edényeink tetejére fóliát vagy üveglapot helyezünk. Arra viszont ügyeljünk, hogy nem csak a szárazság, hanem a túlöntözés is nagy problémát okozhat.

Milyen előnye van az uborka támrendszeres termesztésének?

2023. május 10. 04:36

Szeretnék feltenni egy kérdést Önöknek. Milyen előnye van az uborka támaszrendszer melletti termesztésének? Várom válaszukat.

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

2023. március 13. 04:38

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.

Mitől pöndörödnek a paradicsompalánta levelei?

2020. május 19. 08:53

A paradicsompalántáimon 3 hete az új levelek elkezdtek bepöndörödni. A földjébe bekerül/felhalmozódik-e a herbicid, ami miatt jövőre nem lehet ugyanoda ültetni más herbicidre érzékeny növényeket?