Zöldség
Zöldség

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

A balkonládás termesztés sokak szerint csupán a városi, bérházas környezetben élőknek okoz örömet, ugyanakkor a családi házzal rendelkezők ugyanúgy alkalmazzák a kis konténerekben való termesztési módszereket, mint a lakásokban élők. Egyértelmű tehát, hogy igen széleskörű érdeklődésnek örvendhet egy olyan új fejlesztésű földkeverék, mely elsősorban a tartóedényekben (pl. dézsában, balkonládában, vagy egyéb kiskonténerekben) történő termesztőknek készült, ugyanakkor alkalmazása kiegészítésként akár a talajos termesztésnél is szóba jöhet.

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld. Ezek a BRT Evergreen márkanevű adalékanyagot is tartalmazzák, melyet finn kutatók fejlesztettek ki, majd a gyártást a GINOP-2.1.7-15-2016-01973 sz. pályázat támogatásával a Florasca Kft. valósította meg. Szerepe többrétű: részben a saját tömege 90%-ának megfelelő vizet és a benne oldott tápanyagot képes magába szívni és folyamatosan a növény számára szolgáltatni, másrészt a földkeveréknek lazító szerepe is van, mely a gyökérzet levegőellátását javítja. Mindemellett alap-tápanyagokat – nitrogént, foszfort és káliumot – szolgáltat a növényeknek. A BRT Evergreen könnyű fajsúlyú anyag, alkalmazási arányának függvényében a földkeverék színe világosabbá, kissé szürkébbé válik.

Az új keveréket a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának dísznövény- és zöldségtermesztésre specializálódott tanszékei összehangolt kutatási munkával tesztelték és értékelték. Zöldségnövények tekintetében fejes saláta és balkonparadicsom volt a tesztnövény, melyek 10%, 20% vagy 30%-os dózisban kapták a BRT Evergreen adalékanyagot az új Florasca közegkeverékben, illetve korábban paprikát alkalmaztak a szárazságtűrés teszteléséhez.

A növényeket már palántanevelésben is teszteltük. Itt a fejlettségi állapot közel azonos volt a felszedéskor. A BRT Evergreen alkalmazása a magok csírázását és a növények későbbi fejlődését nem befolyásolta negatívan, sőt a csírázás üteme mérhetően gyorsabb volt. Emellett az adalékanyaggal bevitt magasabb tápanyagszint miatt (főként a paradicsom esetében) jelentősebb zöldtömeget is regisztrálhattunk. Paprika esetében korábbi teszteléskor a megvont vízadagok mellett is szépen fejlődtek a növények, melyek bizonyították a BRT Evergreen hatékonyságát.

A fejes saláta termesztésekor a legjelentősebb eredmény a fejek átlagos tömeggyarapodásában és a fejátmérők tekintetében mutatkozott meg (1. és 2. ábra).

Jelölések: F = Kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + Kontroll kereskedelmi adalékanyag

Jelölések: F = Kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + Kontroll kereskedelmi adalékanyag

A BRT Evergreen 10 és 20%-os dózisai esetében a kezelések hatására a fejek mérete növekedett. Ezzel az azonos időegység alatt megtermelt hozamra egyértelműen hatott az adalékanyag alkalmazása (1. kép).

1. kép Fejes saláták a kísérlet felszámolásakor; Jelölések: F = Kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + Kontroll kereskedelmi adalékanyag

A balkonparadicsom értékeléséhez tudatosan bokros növekedésű (determinált) koktél fajtát választottunk, melynek bogyómérete nem éri el a jól ismert átlagos méretet. A mérések alapján a növények magasabbak voltak ott, ahol a BRT Evergreen 20%, vagy 30%-os koncentrációban volt jelen. Emellett a levelek erőteljesebb színűek voltak, melyet műszeres méréseink is megerősítettek. A heti szedések alkalmával átlagosan 8-10 db bogyót szüretelhettünk a bokrokról, míg az átlagos bogyótömeg tekintetében a 12-15 g-os méretek voltak jellemzők. Az adalékanyag dózisa befolyással volt a bogyók méretére, és így a termésmennyiségre is (3. ábra).

Jelölések: F = Kontrol (csak Florasca közeg); F+10 = Florasca közeg + 10% BRT; F+20 = Florasca közeg + 20% BRT; F+30 = Florasca közeg + 30% BRT; F+AP = Florasca közeg + Kontroll kereskedelmi adalékanyag

A termések beltartalma esetében általában komoly eltéréseket nem tapasztaltunk, ugyanakkor az édes ízt meghatározó cukortartalomnál a BRT Evergreen 20%-os koncentráció adta a legmagasabb értéket (4. ábra), és a sav-cukor arány tekintetében is e kezeléseknél kaptuk a magasabb arányszámokat (vagyis e kezelés paradicsomjai voltak a legédesebb ízűek).

Jelölések: F = Kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + Kontroll kereskedelmi adalékanyag

A növények termesztésekor a Florasca EverGreen zöldségföld használata semmilyen negatív hatással nem járt, ugyanakkor kiemelendő, hogy a fejes saláta fejméretének enyhe növekedése, és a paradicsomtermések cukortartalom-emelkedése mutatja a közegek termesztésre gyakorolt jó tulajdonságát.

Emellett kizárólag palánták előállításakor számíthatunk az optimális kelési arányra, és a gyorsabb csírázásra. További pozitív hatás volt, hogy a növények foszforfelvétele is hatékonyabbá vált, mely a jobb begyökerezést teszi lehetővé, de a megfelelő nitrogéngazdálkodáshoz is elengedhetetlen (utóbbit jól mutatta a magasabb színanyagtartalom mindkét zöldségnövény palántáinál).

E közegek megfelelő alkalmazás mellett akár műtrágya hozzáadása nélkül is már palántaneveléstől kezdve ajánlhatók a kísérletben szereplő zöldségnövényekhez. Megfelelőek lehetnek balkonládás termesztésekor, mivel az adalékanyag tápanyagtartalmával hozzájárul a növényeink megfelelő fejlődéséhez.

Fűszerpaprika-termesztés és -kutatás Tunéziában

2019. június 10. 03:37

Európában és Afrikában sokfelé évszázadok óta kedvelt fűszer a paprika, de bármelyik országról legyen is szó, mindenütt jövevény a faj, hiszen az amerikai kontinens fölfedezése után került át az Atlanti-óceán keleti partjára, majd terjedt el a Földközi-tenger medencéjében, annak északi és déli partvidékén egyaránt.

Mikor fejtrágyázzuk zöldségnövényeinket?

2019. június 9. 05:38

Szakcikkünk a trágyázás időzítésének és a tápanyagok megosztásának fontosságát ismerteti a szabadföldi zöldségtermesztésben.

A fokhagyma tápértéke és gyógyhatása, termesztésének helyzete a világon és nálunk

2019. június 8. 15:37

A fokhagyma jellegzetes funkcionális, nagy tápértékű, az egészség alakulására is rendkívül kedvező hatással lévő élelmiszer. Fajtatípusairól, fajtáiról, a termeszthetőségének feltételeiről, valamint termesztési módjáról olvashatnak összeállításunkban.

Rózsaszín burgonya lehet a jövő slágere

2019. május 29. 12:18

Mára szinte minden zöldségnövényből nemesítettek a szakemberek különleges színű, formájú egyedeket és ez a burgonya esetében sincsen másként. Cikkünkből megismerheti az Olvasó a Shetland Black, Fleur Bleue, Apache és a Blue St. Gallen különleges burgonyafajtákat.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Segített a szabadföldi kertészeti kultúráknak a csapadékos idő

2019. május 16. 06:02

A FruitVeB szakértői szerint a szabadföldi zöldségkultúrák közül a zöldborsótáblák állapota kielégítő, a gyökérzöldségek és a vöröshagyma esetében jó átlagos termés várható, a spárgatermést közepesre becsülik.

Indul a zöldség-gyümölcs kampány, Frutti és Veggi beindították a rakétákat

2018. március 29. 07:18

Kevés zöldséget és gyümölcsöt eszünk, ez számos betegség, elhízás stb. forrása. Ezért már gyermekkorban változtatni kell az étkezési szokásokon.