Zöldség
Zöldség

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

Földkeverék-újdonság a zöldségnövények számára!

A balkonládás termesztés sokak szerint csupán a városi, bérházas környezetben élőknek okoz örömet, ugyanakkor a családi házzal rendelkezők ugyanúgy alkalmazzák a kis konténerekben való termesztési módszereket, mint a lakásokban élők. Egyértelmű tehát, hogy igen széleskörű érdeklődésnek örvendhet egy olyan új fejlesztésű földkeverék, mely elsősorban a tartóedényekben (pl. dézsában, balkonládában, vagy egyéb kiskonténerekben) történő termesztőknek készült, ugyanakkor alkalmazása kiegészítésként akár a talajos termesztésnél is szóba jöhet.

A hazánkban nagy múlttal rendelkező Florasca Környezetgazdálkodási Kft. földkeverő üzeme új terméket tervezett, melyben már közeg-víztartóképességet befolyásoló adalékanyag is van. Az így létrehozott földkeverék két új termékének neve: Florasca EverGreen zöldségföld és Florasca EverGreen virágföld. Ezek a BRT Evergreen márkanevű adalékanyagot is tartalmazzák, melyet finn kutatók fejlesztettek ki, majd a gyártást a GINOP-2.1.7-15-2016-01973 sz. pályázat támogatásával a Florasca Kft. valósította meg. Szerepe többrétű: részben a saját tömege 90%-ának megfelelő vizet és a benne oldott tápanyagot képes magába szívni és folyamatosan a növény számára szolgáltatni, másrészt a földkeveréknek lazító szerepe is van, mely a gyökérzet levegőellátását javítja. Mindemellett alap-tápanyagokat – nitrogént, foszfort és káliumot – szolgáltat a növényeknek. A BRT Evergreen könnyű fajsúlyú anyag, alkalmazási arányának függvényében a földkeverék színe világosabbá, kissé szürkébbé válik.

Az új keveréket a Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának dísznövény- és zöldségtermesztésre specializálódott tanszékei összehangolt kutatási munkával tesztelték és értékelték. Zöldségnövények tekintetében fejes saláta és balkonparadicsom volt a tesztnövény, melyek 10%, 20% vagy 30%-os dózisban kapták a BRT Evergreen adalékanyagot az új Florasca közegkeverékben, illetve korábban paprikát alkalmaztak a szárazságtűrés teszteléséhez.

A növényeket már palántanevelésben is teszteltük. Itt a fejlettségi állapot közel azonos volt a felszedéskor. A BRT Evergreen alkalmazása a magok csírázását és a növények későbbi fejlődését nem befolyásolta negatívan, sőt a csírázás üteme mérhetően gyorsabb volt. Emellett az adalékanyaggal bevitt magasabb tápanyagszint miatt (főként a paradicsom esetében) jelentősebb zöldtömeget is regisztrálhattunk. Paprika esetében korábbi teszteléskor a megvont vízadagok mellett is szépen fejlődtek a növények, melyek bizonyították a BRT Evergreen hatékonyságát.

A fejes saláta termesztésekor a legjelentősebb eredmény a fejek átlagos tömeggyarapodásában és a fejátmérők tekintetében mutatkozott meg (1. és 2. ábra).

Jelölések: F = Kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + Kontroll kereskedelmi adalékanyag

Jelölések: F = Kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + Kontroll kereskedelmi adalékanyag

A BRT Evergreen 10 és 20%-os dózisai esetében a kezelések hatására a fejek mérete növekedett. Ezzel az azonos időegység alatt megtermelt hozamra egyértelműen hatott az adalékanyag alkalmazása (1. kép).

1. kép Fejes saláták a kísérlet felszámolásakor; Jelölések: F = Kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + Kontroll kereskedelmi adalékanyag

A balkonparadicsom értékeléséhez tudatosan bokros növekedésű (determinált) koktél fajtát választottunk, melynek bogyómérete nem éri el a jól ismert átlagos méretet. A mérések alapján a növények magasabbak voltak ott, ahol a BRT Evergreen 20%, vagy 30%-os koncentrációban volt jelen. Emellett a levelek erőteljesebb színűek voltak, melyet műszeres méréseink is megerősítettek. A heti szedések alkalmával átlagosan 8-10 db bogyót szüretelhettünk a bokrokról, míg az átlagos bogyótömeg tekintetében a 12-15 g-os méretek voltak jellemzők. Az adalékanyag dózisa befolyással volt a bogyók méretére, és így a termésmennyiségre is (3. ábra).

Jelölések: F = Kontrol (csak Florasca közeg); F+10 = Florasca közeg + 10% BRT; F+20 = Florasca közeg + 20% BRT; F+30 = Florasca közeg + 30% BRT; F+AP = Florasca közeg + Kontroll kereskedelmi adalékanyag

A termések beltartalma esetében általában komoly eltéréseket nem tapasztaltunk, ugyanakkor az édes ízt meghatározó cukortartalomnál a BRT Evergreen 20%-os koncentráció adta a legmagasabb értéket (4. ábra), és a sav-cukor arány tekintetében is e kezeléseknél kaptuk a magasabb arányszámokat (vagyis e kezelés paradicsomjai voltak a legédesebb ízűek).

Jelölések: F = Kontrol (csak Florasca közeg); F10 = Florasca közeg + 10% BRT; F20 = Florasca közeg + 20% BRT; F30 = Florasca közeg + 30% BRT; F AP = Florasca közeg + Kontroll kereskedelmi adalékanyag

A növények termesztésekor a Florasca EverGreen zöldségföld használata semmilyen negatív hatással nem járt, ugyanakkor kiemelendő, hogy a fejes saláta fejméretének enyhe növekedése, és a paradicsomtermések cukortartalom-emelkedése mutatja a közegek termesztésre gyakorolt jó tulajdonságát.

Emellett kizárólag palánták előállításakor számíthatunk az optimális kelési arányra, és a gyorsabb csírázásra. További pozitív hatás volt, hogy a növények foszforfelvétele is hatékonyabbá vált, mely a jobb begyökerezést teszi lehetővé, de a megfelelő nitrogéngazdálkodáshoz is elengedhetetlen (utóbbit jól mutatta a magasabb színanyagtartalom mindkét zöldségnövény palántáinál).

E közegek megfelelő alkalmazás mellett akár műtrágya hozzáadása nélkül is már palántaneveléstől kezdve ajánlhatók a kísérletben szereplő zöldségnövényekhez. Megfelelőek lehetnek balkonládás termesztésekor, mivel az adalékanyag tápanyagtartalmával hozzájárul a növényeink megfelelő fejlődéséhez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jelentős drágulást okoz a csapadék az uborkánál

2024. június 10. 14:40

A több mint 30%-os emelkedéssel a nagybani árak jelenleg 4-5 PLN/kg (360-455 Ft/kg) között mozognak, és a drágulás még aligha ért véget.

A talaj nélküli termesztésből származó paprikának valóban gyengébb a beltartalma? Most kiderült!

2024. június 10. 09:10

A fogyasztók nem találtak különbséget a két termesztőközegen termett paprikabogyók között, rácáfolva a közkeletű vélekedésre.

Zöldséges vetésforgóban másodnövényként jól termeszthető a cékla

2024. június 7. 14:10

A cékla fényigénye nagy, az árnyékos környezet (pl. köztestermesztés) kevésbé a termés tömegére, inkább minőségére van kedvezőtlen hatással.

Fejes saláta helyett nyáron a római, más néven kötözősaláta termesztése javasolt

2024. június 5. 16:10

A kötözősaláta egyéves, a fészkesvirágúak családjához tartozó levélzöldségféle. Gyökérzete nem hatol mélyen a talajba.

Európai zöldség-gyümölcs érdekvédő szervezetet hoznának létre

2018. november 1. 14:03

A jövőben egységes álláspont kialakítására törekszenek és megkezdik a munkát egy európai szintű szerveződés létrehozására, annak érdekében, hogy az európai zöldség- és gyümölcságazat érdekeit hatékonyan és egységesen képviseljék és védjék.

Eltűnhetnek az erdélyi zöldségek a piacokról?

2023. január 5. 11:41

Nehéz helyzetbe hozta az erdélyi zöldségtermesztőket a mezőgazdaságot sújtó inputanyag- és energiaárrobbanás. A gazdák és szakemberek a helyi termékek védelmét sürgetik az önkormányzatok által fenntartott piacokon.

Érdemes palántát nevelni, ha uborkát termesztenénk?

2023. február 17. 04:37

Szeretném megtudni, hogy érdemes-e az uborka magjaiból palántát nevelni? Hogyan és mikor vessem el a magokat?

Óriásberuházás valósulhat meg Mosonmagyaróvár térségében

2019. május 20. 08:17

Ha a beruházás a tervek szerint elkészül, s jelentősen megnő a paprika-, paradicsom- és az uborkatermelés, az nemcsak a magyar piacot látja el egész évben, de magas hozzáadott értékű áruként jóval jövedelmezőbb, mint a gabonanövények értékesítése.