Mi okozza a sütőtök foltosodását, penészedését?

Mi okozza a sütőtök foltosodását, penészedését?

Agrofórum Online

Penészesednek a saját nevelésű sütőtökök, a kisméretű parázstökről van szó. Kör alakú penészpöttyök, foltok vannak a héján. Ezt mi okozza?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Sokféle sütőtökfaj, -fajta van termesztésben, sőt évről évre újabbakat ismerhetünk meg. Alakjuk, méretük, héjuk színe és vastagsága különböző, de mindegyikre jellemző, hogy terméseik utóérők. Ez azt jelenti, hogy szabadföldön nem érik el teljes érett állapotukat, hanem félérett állapotban leszedve, tárolás közben fejeződik be termésük érése, hasonlóan a téli almákhoz vagy körtékhez. A sütőtökök a többi kabakoshoz hasonlóan melegigényes növények, ezért palántáról nevelik tavasszal kiültetés előtt, ezzel meghosszabbítják tenyészidejüket, hogy legyen részük az érésükhöz nélkülözhetetlen meleg őszi időjárásban.

Érés alatt a sütőtök húsa biológiai átalakuláson megy át, a benne lévő keményítő nagy része cukorrá alakul, a szövete kissé megpuhul, héjának szerkezet is változik. Az érést, utóérést a hőmérséklet befolyásolja, hűvös, 5 °C körüli szellős, száraz levegőjű hely utóérését lassítja, ezért ideális tárolására.

Sütőtök foltosodása
Sütőtök foltosodása (fotó: a kérdező felvétele)

A 2-4 kg-os átlagsúlyú, körte alakú, nyeles formájú kanadai, parázs– vagy pézsmatök néven ismert sütőtök (Cucurbita moschata) igen kedvelt, elterjedt kertekben is. Termesztése nem igényel nagy szakértelmet. Kellő mennyiségű tápanyagot kell ültetéskor a gyökereihez adni, év közben szárazság esetén öntözni is szükséges. Kifejezetten napos helyet igényel nevelése alatt.

A sütőtök tárolhatóságának határát a héján megtelepedő penészgomba-telepek szabják meg. Megjelenésük esetén már ellenük védekezni nem lehet. Mielőbb fel kell dolgozni a tököt a sérült, foltos részek kivágásával.

A kanadai sütőtök januárban már el szokta érni fogyasztásra érettségét, csak a profi, hűtőházi tárolási feltételek között őrzi meg minőségét februárig. Házikerti viszonyok között számítani kell januári felhasználására.

Kanadai sütőtök
Kanadai sütőtök

A szokásosnál korábbi romlását a következő tényezők szokták előidézni:

  •  túl korai, még nem beérett állapotban történő leszüretelése;
  • termesztése során túlzottan sok vizet kapott, akár öntözés, akár eső formájában, emiatt a termésnek alacsony a szárazanyag-tartalma, annak húsa vizes;
  • későn vetették, vagy ültették ki a palántákat, így nem volt őszig elegendő idő a termések kifejlődéséhez, kis hőmennyiséget (nem elegendőt) kapott nevelése során;
  • tárolása 10 °C-nál is magasabb hőmérsékleten történt;
  • tárolásnál párás a levegő, nincs légmozgás, beszorul a meleg levegő;
  • a levegőben lévő páratartalom lehűléskor kicsapódik a tök héjára, vizes lesz;
  • szüret és betárolás alkalmával a tök héja megsérül, azon keresztül a kórokozók könnyen behatolnak, a mikro méretű repedések is már a penészfélék megtelepedését segítik.

Ősszel a kinti enyhe hőmérséklet határozza meg a ház körüli tárolók hőmérsékletét, ami nem kedvez sok betárolt termésnek. Ilyen esetben rendszeres ellenőrzésükkel lehet megelőzni romlásukat: első tünetek feltűnésével ajánlott feldolgozni, és azonnal elhelyezni az ép tökszeleteket a mélyhűtőben későbbi felhasználásáig.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Így választhat biztos kézzel érett sütőtököt

2023. szeptember 23. 09:10

Sok esetben okoz gondot az egyszeri vásárlónak, hogyan válasszon érett, erőteljes ízű sütőtököt. Hogy Ön is biztosra menjen, adunk néhány jó tanácsot.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

A szokottnál hamarabb kezdték el a sütőtök betakarítását

2022. augusztus 22. 11:34

A sütőtök szereti a meleget – ezért a száraz nyárnak kevés hatása van a terméshozamra.

Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek?

2023. június 5. 04:37

Segítségüket szeretném kérni. Milyen növényvédelmi problémái lehetnek a sütőtöknek? Hogyan védekezzünk ellenük?