Gyümölcs
Gyümölcs

Így lesz dús a málna- és szederbokrunk

Így lesz dús a málna- és szederbokrunk

Agrofórum Online

A bogyós gyümölcsök, például a málna, szeder, áfonya és ribizli általában képesek dús termőfordulásra, vagyis évente jelentős mennyiségű gyümölcsöt hoznak.

Ezek a növények általában többéves növények, és rendszerint minden évben termést hoznak, ha megfelelő gondozást kapnak és a körülmények kedvezőek. Azonban a dús termőfordulás nem mindig garantált, és számos tényező befolyásolhatja a gyümölcsök mennyiségét és minőségét.

Ilyen tényezők lehetnek az időjárási viszonyok, a talaj minősége, a megfelelő metszés és gondozás hiánya, a betegségek és kártevők támadása, valamint a megfelelő pollináció hiánya.

Az időjárás különösen fontos szerepet játszik a bogyós gyümölcsök termőfordulásában. Például a tavaszi fagyok károsíthatják a virágokat, és így csökkenthetik a termés mennyiségét. Emellett a szárazság vagy túlzott eső is negatív hatással lehet a termésre.

Gondozási feltételek

Kezdetben válasszunk megfelelő helyet a bokrok számára. A málna- és szederbokrok szeretik a napos, jól szellőző területeket. Ügyeljünk arra is, hogy megfelelő távolság legyen a bokrok között, hogy elegendő levegő és fény juthasson minden növényhez.

A talajt érdemes gazdagítani szerves anyagokkal, például komposzttal vagy trágyával, mivel a jó minőségű talaj segít a bokrok egészségének és tápanyagellátásának javításában. Ezek a növények sok vizet igényelnek, különösen a természetes csapadék hiányában vagy száraz időszakokban.

Rendszeresen öntözzük a növényeket, különösen a virágzás és terméskötés idején, hogy a folyamatos fejlődést fenntartsuk számukra. A rendszeres metszés segít fenntartani a bokrok formáját és ösztönzi az új hajtások növekedését. A metszés elősegítheti a növény dúsabb, egészségesebb növekedését és a termés bőségesebb termelését.

Fontosak a megfelelő tápanyagok, mint például a nitrogén, foszfor és kálium. Ha a talaj tesztje azt mutatja, hogy hiányzik valamilyen tápanyag, érdemes tápanyagpótlást végezni. A gyomok elnyomhatják a málna- és szederbokrokat, és versenyeznek a tápanyagokért, valamint a vízért. Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, rendszeresen távolítsuk el a gyomokat a bokrok körül, hogy segítsük a növények egészséges növekedését.

A lédús termés feltételei

A málna- és szederbokrok termésben való dúsítása számos kihívással járhat, mivel ezek a növények specifikus igényekkel rendelkeznek, és számos tényező befolyásolja a termés mennyiségét és minőségét.

Csak egy kedvező időjárási periódus segíthet a virágok megfelelő beporzásában és a terméskötésben. Túlzott eső vagy szárazság is károsíthatja a növényeket, és csökkentheti a termést. A bokrokat különféle betegségek és kártevők támadhatják meg, mint például a lisztharmat, penész, levéltetűk vagy takácsatkák.

A málna- és szedervirágoknak megfelelő pollinációra van szükségük a terméskötéshez. Ha nincs elegendő beporzás, akár az időjárási viszonyok, akár a méhpopuláció csökkenése miatt, sajnos megfelelő termés sem lesz.

Tippek

A szederbokrok számos fajtája létezik, amelyek eltérő érési idővel és termésminőséggel rendelkeznek. Válasszunk olyan fajtát, amely a környezeti és talajadottságoknak megfelelően terem.

A bokraink termésének kialakulásához megfelelő beporzásra van szükség. A méhek és más beporzó rovarok segíthetnek ebben. Ha nincs elég méh a környéken, fontoljuk meg a méhlegelő telepítését a szederbokrok közelében.

Kártevők ellen alkalmazzunk megelőző permetezést a növényekre, különösen a virágzás és a terméskötés idején. Használjunk kén- vagy rézalapú permetezőszereket, amelyek hatékonyan védenek a penész és a lisztharmat ellen.

Bizonyos rovarfajták és ragadozók segíthetnek a kártevők, például a levéltetvek elleni küzdelemben. Természetes megoldás lehet, ha olyan növényeket ültetünk, amelyek vonzzák ezeket a hasznos rovarokat, például virágzó növényeket vagy gyógynövényeket.

Biztosítsunk megfelelő szellőzést a növények körül, hogy csökkentsük a penész és a lisztharmat kialakulásának esélyét. Ne ültessük túl sűrűn a növényeket, és kerüljük a túl árnyékos területeket.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csoda lenne, ha nem lenne drága a meggy, kisebb termés várható belőle

2024. június 9. 08:10

A magyarországi ültetvényekben jelenleg látható kép alapján 50-57 ezer tonna közé becsülhető az idei meggytermés.

Naspolya: gyakorlati útmutató és tippek a sikeres otthoni termesztéshez

2024. május 8. 07:10

Magyarországon bizonyos területeken termeszthető, különösen az ország déli részén, ahol enyhébb az éghajlat.

Ha nyüves a cseresznye, akkor az bizony cseresznyelégy

2024. május 7. 07:10

Lárváit a cseresznye héjába rakja, és azokból a lárvák kiköltődve táplálkoznak a gyümölcsben, ami csökkenti annak minőségét és értékét.

Gyomszabályozás a gyümölcstermesztésben

2024. május 2. 15:10

A gyümölcstermesztésben mindig is elsődleges szempont volt a tiszta, ápolt és rendezett sorközök kialakítása, hiszen mind esztétikai, mind agrotechnikai szempontból fontos tényező.

A munkaerőhiány is hatással van a bogyós gyümölcsök termesztésére - körkép

2021. május 2. 07:56

A kereskedelem holtponton van, mivel a húsvétot megelőző időszakban élénkülő kereslet az elmúlt hetekben jelentősen megcsappant.

Itthon csökken, de globálisan emelkedő tendenciát mutat a málna termésmennyisége

2018. augusztus 10. 06:20

A gombás betegségekkel szemben ellenállóbb, valamint a folyton termő fajták használata adhatna lendületet a málnatermesztésnek.

Apró gyümölcs, apró kártevője: a málna-vesszőszúnyog

2023. november 26. 11:10

A málnát mint értékes, Magyarországon is termesztett gyümölcstermő növényünket, úgy gondolom, senkinek sem kell bemutatni. Magas élvezeti értéke, és szerteágazó felhasználhatósága miatt még mindig megtalálható a kiskertek termesztésében.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.