Miért ne adjunk télen tápoldatot a növényeknek?

Miért ne adjunk télen tápoldatot a növényeknek?

Agrofórum Online

Azt hallottam, hogy télen nem szabad tápanyagozni a szobanövényeket. Ez valóban így van? Miért ne adjunk télen tápoldatot a növényeknek?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A növényeknek a megfelelő fejlődéshez, vagyis növekedésükhöz, virágzásukhoz, termésképzésükhöz, a víz és fény mellett tápanyagokra egyaránt szükségük van. A tápanyagok egy része alapból a talajban, a nevelésre felhasznált közegükben is megtalálható, viszont mennyisége idővel folyamatosan csökken. Ahhoz, hogy a növények élettevékenységeiket zavartalanul tudják folytatni, rendszeres tápanyag-utánpótlásban is kell őket részesíteni. A szobanövények, illetve az évelő dísznövények esetében, legyen szó muskátliról, leanderről vagy a szobában nevelt, pl. szobafenyőről, citromfáról, a tápanyagaik utánpótlásának fő időszaka csak tavasztól őszig tart.

A téli időszakban a növények élettevékenysége lelassul, így nemcsak kevesebb tápanyagot, hanem csekélyebb mennyiségű vizet és kissé alacsonyabb hőmérsékletet is kívánnak. A téli időszakban elvégzett tápoldatozással és bőséges öntözéssel akaratunk ellenére sem teszünk már jót a növényekkel, hiszen ahelyett, hogy hagynánk a növényt pihenni, további növekedését serkentjük. Az ilyen módon képződött hajtásaikra és leveleikre jellemző, hogy megnyúlnak és laza szövetűek lesznek, valamint az egész növény legyengülése miatt fogékonyabbá válnak a betegségek megjelenésére is.

A tápanyagok közül főként a nitrogén helyes mennyiségének kijuttatására kell ügyelni, hiszen annak túladagolása, esetleg késői utánpótlása egyaránt káros hatást tud kiváltani. Főként igaz lehet ez az évelő, kertben nevelt növényeink esetében, hiszen a túlzott mennyiségben kijuttatott nitrogén erős vegetatív fejlődést indukál, mely által a hajtásnövekedés későn fejeződik be. A hajtások ezáltal a fagyokig nem tudnak megfelelően beérni, fásodni, így laza szöveteik fagyérzékenyebbek lesznek. Az évelő növények esetében, a téli felkészítés során a foszfor, de főként a kálium mennyiségét érdemes optimalizálni, hiszen a kálium az, mely a stresszhatások elleni védelemben van segítségül a növénynek.

A télen is virágzó szobanövények azonban kivételnek számítanak, hiszen a virágzásuk elősegítése érdekében még a fényszegény időszakban is, havonta 1-2 alkalommal öntözővizükbe tápanyagokat is keverhetünk.

Kiemelt kép: Pixabay

Júliusi és augusztusi tennivalók a pázsit és a gyep körül

2021. július 17. 08:14

Mik a teendőink a már meglévő pázsit- és gyepállományunk körül? Hogyan lássuk el plusz tápanyaggal a füvesített területeket? Mire figyeljünk a hőségben, és hogyan előzzük meg a fű barnulását?

Hamu és gyémánt

2018. november 12. 14:48

Az elmúlás gondolatának borzongásával terhes ez a hónap. Sáros, fázós és üres, mint a kiégett kemence, melynek alján már csak a hamu szürkül, de a melege már a múlté.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

Aktuális tél végi feladatok: metszés és tápanyag-utánpótlás

2020. február 12. 10:36

Metszés közben vizsgáljuk át a fák törzsét, ágait, így meggyőződhetünk róla, hogy van-e pajzstetű fertőzés, vagy áttelelő takácsatka tojás a növényeken.