Gépinfo
Gépinfo

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

Agrofórum Online

Napjainkban a szántóföldi növénytermesztés - nem titok - a hozamok maximalizálásáról szól. Ez nehéz feladat a gazdálkodóknak, így a mezőgazdaság megújulására van szükség, melyben nagy segítséggel vannak a precíziós eszközök, például a drónok is. Kutatók szerint a jövő a drónoké és nem csak a területvizsgálatokban, növénybetegségek felderítésében segíthetnek a gazdáknak.

Nem is lehet kérdés, a dróntechnológia segítségével a gazdálkodók hamarosan szinte a nappalijukból irányíthatják a szántóföldi munkálatok jelentős részét – írja a politheor.net nevű külföldi weboldal. A drónok ugyanis napjainkban kezdenek beépülni minden komolyabb gazdasági ágazatba és ez alól a mezőgazdaság sem kivétel. Nem véletlen ez, a modern mezőgazdaság legnehezebb feladata ugyanis ellátni a folyamatosan gyarapodó népességet világszerte a lehető legköltséghatékonyabb módon.

A drónok itt jönnek a képbe. Jelenleg elsősorban a növénytermesztésben, azon belül is a növények fejlődésének figyelemmel kísérésében segítenek a drónok: a szántóföld szélén állva a gazdálkodó a teljes területére vethet egy pillantást, nagyobb hatótávolságú eszközökkel körbe is repülheti a parcelláit és a magasból készült felvételeken – melyeket persze élőben is lát az okostelefonja vagy a tablete segítségével – könnyen kiszúrhatja, ha valamilyen probléma lépett fel a növényállományban (kelési egyenetlenség, betegség megjelenése stb.). Sőt, a drónokra telepített infravörös szenzorok segítségével még a kevésbé éles szemű gazdálkodókat is figyelmezteti a szoftver, ha problémát észlel a szántóföldeken.

Ez azonban nem minden, nem áll meg itt a tudomány. A várakozások szerint ugyanis a jövőben már a folyékony műtrágyák vagy növényvédő szerek kijuttatásában is komoly szerepet kaphatnak a drónok. Ezzel nem csak gyorsabb, egyszerűbb lenne a növényvédelmi és tápanyagutánpótlási feladatok elvégzése, de sokkal precízebben is lehetne végezni az említett munkafolyamatokat. Emellett a gazdálkodó pénzt és sokat érő időt is spórolhatna a távvezérelt permetezés segítségével.

A már fentebb említett, sürgős megújulás egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik. Szerencsére az európai gazdálkodók nyitottak a téma iránt, így vélhetően kontinensünkön is egyre gyorsabban el fog terjedni a drónok használata és ezzel a precíziós gazdálkodás is további fejlődésen mehet keresztül, többek között Magyarországon is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vetés és sorközművelés a legmagasabb szinten: Väderstad-újdonságok Mezőfalván

2024. június 17. 13:10

A Tempo szemenkénti vetőgépek függesztett változata különösen sok érdeklődőt vonzott.

Teljes McHale-paletta az ÁTK-pályázatokhoz

2024. június 16. 14:10

A McHale bemutatta népszerű V6 sorozatú változókamrás bálázóinak egyikét, és egy bálacsomagolót, amely csapadékosabb szezonokban a jó minőségű takarmány garanciája lehet.

A Kühne is nyit az ultrasekély és forgatás nélküli talajművelés felé

2024. június 14. 16:40

Elhozták a klasszikus nehéztárcsájukat is, amely – talán túlzás nélkül állítható – lényegében minden magyar gazdaságban megtalálható.

Kioti traktorok és új Avant elektromos minirakodó a Verbistől

2024. június 14. 07:10

A traktorok minden részegységét Dél-Koreában fejlesztik, saját gyártásúak a Daedong motorok, az erőátviteli elemek, a hidak és a hidraulikaszivattyúk, hidromotorok is.

Új megoldás a gazdaságunkban: a búza őszi gyomirtása

2021. május 14. 10:47

Szabó Zoltánék 570 hektáros családi gazdaságában a véletlen hozta úgy, hogy össze tudják hasonlítani az őszi és a tavaszi gyomirtást, hiszen az időjárás miatt az egyik táblájukon még el tudták végezni a kezelést, a másikon viszont már nem - így az kontrollterületté válhatott.

Gyomirtás Videó

Eljött az idő a vírusvektor rovarok elleni védekezésre

2021. október 18. 05:36

Az őszi vetésű kalászos gabonákra a tél előtti időszakban is leselkednek különböző növényvédelmi jellegű veszélyek. Javarészt a még álló kezeletlen gabona árvakeléseknek köszönhetően a vírusvektor rovarok és egyes kórokozók folyamatos veszélyt jelentenek a nemrég kikelt árpa, majd pedig a búza állományokra. Kellő odafigyelés és ha szükséges, védelem nélkül ezek a kalászosok súlyos mértékben elfertőződhetnek gabona vírusokkal és gombás eredetű betegségekkel is. Ezek közül a vírusos megbetegedések vektorai, a levéltetvek és kabócák elleni védekezés ideje jött el.

Burgonyabogár-gyűjtő gép

2021. augusztus 23. 11:37

A bogárgyűjtő eszköz a traktor homlokfüggesztő berendezésén helyezkedik el és négy bakhát szélességben dolgozik 3-5 km/h sebességgel haladva.

Szélesatka – Polyphagotarsonemus latus

2019. január 19. 07:36

Egy 2014-ben tapasztalt méhpusztulás után az elhullott rovarok testéből acetamiprid és tebukonazol hatóanyag-maradék volt kimutatható. Ennek alapján merült fel a gyanú, hogy e két, méhekre nem veszélyes hatóanyag együttes kijuttatása okozhatta a pusztulást. A cikk szerzője arra volt kiváncsi, hogy a rovarölő acetamiprid és a gombaölő tebukonazol együttes kijuttatása okoz-e mortalitást, és ha igen, akkor annak mértéke mekkora a házi méhen.