Gépinfo
Gépinfo

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

Agrofórum Online

Napjainkban a szántóföldi növénytermesztés - nem titok - a hozamok maximalizálásáról szól. Ez nehéz feladat a gazdálkodóknak, így a mezőgazdaság megújulására van szükség, melyben nagy segítséggel vannak a precíziós eszközök, például a drónok is. Kutatók szerint a jövő a drónoké és nem csak a területvizsgálatokban, növénybetegségek felderítésében segíthetnek a gazdáknak.

Nem is lehet kérdés, a dróntechnológia segítségével a gazdálkodók hamarosan szinte a nappalijukból irányíthatják a szántóföldi munkálatok jelentős részét – írja a politheor.net nevű külföldi weboldal. A drónok ugyanis napjainkban kezdenek beépülni minden komolyabb gazdasági ágazatba és ez alól a mezőgazdaság sem kivétel. Nem véletlen ez, a modern mezőgazdaság legnehezebb feladata ugyanis ellátni a folyamatosan gyarapodó népességet világszerte a lehető legköltséghatékonyabb módon.

A drónok itt jönnek a képbe. Jelenleg elsősorban a növénytermesztésben, azon belül is a növények fejlődésének figyelemmel kísérésében segítenek a drónok: a szántóföld szélén állva a gazdálkodó a teljes területére vethet egy pillantást, nagyobb hatótávolságú eszközökkel körbe is repülheti a parcelláit és a magasból készült felvételeken – melyeket persze élőben is lát az okostelefonja vagy a tablete segítségével – könnyen kiszúrhatja, ha valamilyen probléma lépett fel a növényállományban (kelési egyenetlenség, betegség megjelenése stb.). Sőt, a drónokra telepített infravörös szenzorok segítségével még a kevésbé éles szemű gazdálkodókat is figyelmezteti a szoftver, ha problémát észlel a szántóföldeken.

Ez azonban nem minden, nem áll meg itt a tudomány. A várakozások szerint ugyanis a jövőben már a folyékony műtrágyák vagy növényvédő szerek kijuttatásában is komoly szerepet kaphatnak a drónok. Ezzel nem csak gyorsabb, egyszerűbb lenne a növényvédelmi és tápanyagutánpótlási feladatok elvégzése, de sokkal precízebben is lehetne végezni az említett munkafolyamatokat. Emellett a gazdálkodó pénzt és sokat érő időt is spórolhatna a távvezérelt permetezés segítségével.

A már fentebb említett, sürgős megújulás egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik. Szerencsére az európai gazdálkodók nyitottak a téma iránt, így vélhetően kontinensünkön is egyre gyorsabban el fog terjedni a drónok használata és ezzel a precíziós gazdálkodás is további fejlődésen mehet keresztül, többek között Magyarországon is.

Szerdán nyit az AGROmashEXPO - programok, hasznos információk

2020. január 17. 10:08

Idén 2020. január 22–25. között rendezik meg a 38. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállítást, valamint a 10. AgrárgépShow Mezőgazdasági Eszköz-és Gépkiállítást. A magyar agrárgazdaság legjelentősebb szakmai rendezvényén csaknem 350 kiállító mutatja be termékeit, szolgáltatásait a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban.

Mi az oka a gépgyártók portfólió bővítési hullámának?

2020. január 14. 12:02

Számos mezőgazdasági gépgyártó vállalat is megkezdte felkészülését a glifozát utáni időkre. Egyes vállalatok saját fejlesztéssel, mások a témában sikeres kisebb-nagyobb cégek felvásárlásával kívánnak megfelelő választ adni a kihívásra.

Új SUV érkezik a Škodától

2020. január 11. 10:34

A mintegy 4,26 méter hosszú tanulmánymodell egy kifejezetten az indiai piac számára készülő kompakt-SUV előfutára, amelynek gyártása még 2020-ban megkezdődik.

Az újautó-piac 184 ezer darab fölé szaladt év végére

2020. január 10. 04:37

2019-ben összesen 184 109 járművet adtak el. Ez 2018-hoz képest 16 százalékos növekedés, a két évvel ezelőttihez képest látványosabb 35 százalékos a bővülés.

A növényvédelemben tényleg a vegyszer a legfontosabb?

2018. szeptember 6. 08:31

A növényvédelem nem a permetezéseknél kezdődik. Ez egy sokkal bonyolultabb folyamat.

Az enyhe tél miatt idén különösen fontos a kalászosok védelme - ÚJ növényvédő szer csomagok!

2018. március 14. 09:19

A Riza® 250 EW előnye, hogy a kalászosokon kívül felhasználható őszi káposztarepcében, almatermésűekben, csonthéjasokban és szőlőben.

Többrétű védelem a gabonában

2018. június 28. 07:20

Magyarországon a gabonatermesztésben hosszú távú sikert a minőségre törekvő intenzívebb technológia alkalmazásával tudunk elérni.

A szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződése napjainkban (1.) - Termelési viszonyok, vetésszerkezet, növénynemesítés

2019. június 8. 07:33

A cikksorozat első részében a változó termelési szerkezet és a termelésben megjelenő modern fajták szántóföldi kártevők jelentőségének átrendeződésében betöltött szerepét mutatja be a szerző.